Kaliumverrijkt dieet

Kalium is een mineraal dat in veel voedingsmiddelen voorkomt. In het lichaam komt kalium voornamelijk voor in de spiercellen. Kalium heeft een belangrijke functie bij de geleiding van zenuwprikkels. Ook speelt kalium een rol bij de regulering van de waterhuishouding van het lichaam. We spreken van een te laag kaliumgehalte als dit onder de 3,4 mmol/l is.

Waarom is een kaliumverrijking nodig?
Een kaliumtekort of een kaliumoverschot ontstaat als het evenwicht tussen opname en uitscheiding is verstoord. Een te geringe of een te grote opname van kalium met de voeding is daarvan onder normale omstandigheden zelden de oorzaak. De nieren passen de uitscheiding van kalium namelijk direct aan. Oorzaken van een kaliumtekort zijn o.a. ernstige diarree en braken, gebruik van laxeertabletten en bepaalde plastabletten. Om daling van het kaliumgehalte in het bloed enigszins te beperken, kunt u het advies krijgen de hoeveelheid kalium in de voeding te verhogen.

In welke voedingsmiddelen komt kalium voor?
Veel kalium komt voornamelijk voor in:

  • aardappelen, patat, chips
  • groente, fruit (vers en gedroogd), vruchtensap
  • peulvruchten zoals bruine bonen en linzen
  • tomaat, tomatenpuree, tomatenketchup
  • melk en melkproducten
  • cacao, chocolademelk, chocolade
  • koffie
  • noten en pinda's

Weinig kalium komt voor in:

  • rijst en deegwaren zoals macaroni, spaghetti
  • beschuiten en crackers
  • suiker, frisdrank, boter
  • thee
  • boter, margarine en olie


Enkele wetenswaardigheden

  • Kalium is oplosbaar in water. Bij het koken in water gaat een deel van het kalium verloren. Kook de groente en de aardappelen daarom in zo min mogelijk water.
  • Groentenat bevat veel kalium. Het vocht kunt u dus goed gebruiken voor het maken van een sausje.
  • Kalium gaat bij het (roer)bakken of smoren in olie of boter niet verloren.
  • Bij het koken in de magnetron gaat minder kalium verloren. De bereidingstijd is namelijk veel korter en er wordt weinig water gebruikt.
  • Er zijn kaliumrijke en minder kaliumrijke groentesoorten.
    Kaliumrijke soorten zijn onder andere: bleekselderij, postelein, spinazie, spruitjes, schorseneren en tuinbonen.
    Minder kaliumrijk zijn bijvoorbeeld: asperges, aubergine, bieten, broccoli, courgette, doperwten, koolraap, komkommer, paprika, rabarber, witlof en wortelen.
  • Cafeïnevrije koffie en bamboekoffie bevat net zo veel kalium als gewone koffie. Granenkoffie bevat de helft minder kalium.
  • In natriumarme ("zoutarme") producten, bijvoorbeeld natriumarme dieetzout en natriumarme ketjap, wordt het zout vaak vervangen door kaliumzouten. Deze producten bevatten dus meer kalium.

Praktische richtlijnen

  • maak zoveel mogelijk gebruik van kaliumrijke producten
  • probeer het gebruik van rijst, macaroni, spaghetti of mie wat te beperken en maak vaker gebruik van aardappelen
  • groenten: wissel de groentesoorten af; kies vaker voor de kaliumrijke soorten
  • melkproducten: 2-3 glazen/ schaaltjes per dag
  • fruit: twee porties of twee glazen vruchtensap per dag

    Dit zijn algemene richtlijnen. De voor u persoonlijke adviezen hangen mede af van uw eetgewoonten. In het boek Eten met plezier, uitgegeven door de Nierstichting Nederland, vindt u meer informatie over kaliumgehalten in voedingsmiddelen. Overleg met uw diëtist of dit naslagwerk voor u zinvol kan zijn.
    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw diëtist of het Expertisecentrum Voeding en Leefstijl van Rivas zorggroep, bereikbaar via Rivas zorglijn: 0900-8440.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube en Vimeo. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt, kunt u dat hier aangeven. U kunt dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Lees meer over het cookiebeleid