Kosten en vergoedingen paramedische zorg
Een paramedicus is iemand die voor zijn beroep medische behandelingen doet, maar geen arts of tandarts is. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een diëtist.
Heeft u binnenkort een afspraak met een van onze behandelaren? En wilt u weten of uw behandeling wordt vergoed? Op deze pagina vindt u algemene informatie. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Dit kan veelal via een app, per e-mail of telefonisch.
Wanneer krijgt u een vergoeding?
U krijgt een vergoeding als u naar een zorgverlener gaat waarmee uw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt.
Controleer of Rivas Zorggroep een contract heeft met uw zorgverzekeraar.
Bekijk hier met welke zorgverzekeraars Rivas Zorggroep afspraken heeft gemaakt.
Een voorbeeld U heeft een afspraak met een van onze fysiotherapeuten in het Beatrixziekenhuis. Uw zorgverzekeraar heeft alle afspraken met onze zorgverleners vastgelegd onder de naam Rivas Zorggroep. Zoekt u op naam van de fysiotherapeut of op naam van het Beatrixziekenhuis, dan worden er geen gegevens gevonden. |
Let op:
- bij vergoedingen vanuit de basisverzekering geldt een wettelijk eigen risico;
- soms heeft u een verwijzing nodig om aanspraak te maken op een vergoeding.
Wat wordt vergoed door uw zorgverzekeraar?
Diëtetiek/Voeding & leefstijl
- In het basispakket van alle zorgverzekeringen is een vergoeding van 3 uur dieetadvies van een diëtist per kalenderjaar opgenomen.
- Sommige verzekeraars vergoeden via een aanvullende verzekering meer uren dieetadvies. Raadpleeg (de polis van) uw verzekeraar om daar meer informatie over te krijgen.
- Klik om naar de algemene informatiepagina's over voeding & leefstijl te gaan.
Ergotherapie
- In het basispakket van alle zorgverzekeringen is een vergoeding van 10 uur ergotherapie per kalenderjaar opgenomen. Hieronder vallen ook de schriftelijke en mondelinge contacten met andere professionele betrokkenen.
- Sommige verzekeraars vergoeden via een aanvullende verzekering meer uren ergotherapie. Raadpleeg (de polis van) uw verzekeraar om daar meer informatie over te krijgen.
- Klik om naar de algemene informatiepagina's over ergotherapie te gaan.
Fysiotherapie
- In het basispakket van alle zorgverzekeringen is opgenomen dat kinderen onder de 18 jaar fysiotherapie (deels) vergoed krijgen.
- In het basispakket van alle zorgverzekeringen is opgenomen dat mensen met een chronische aandoening fysiotherapie (deels) vergoed krijgen.
- De meeste verzekeraars vergoeden via een aanvullende verzekering fysiotherapie. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt, verschilt. Raadpleeg (de polis van) uw verzekeraar om daar meer informatie over te krijgen.
- De overheid heeft richtlijnen opgesteld voor vergoedingen vanuit de basisverzekering. U vindt deze op de website van de Rijksoverheid. Of raadpleeg uw zorgverzekeraar voor meer informatie over uw situatie.
- Klik om naar de algemene informatiepagina's over fysiotherapie te gaan.
Logopedie
- In het basispakket van alle zorgverzekeringen is opgenomen dat logopedie met een geneeskundig doel volledig vergoed wordt.
- Klik om naar de algemene informatiepagina's over logopedie te gaan.
Wegblijftarief | Wat als u niet naar uw afspraak kunt komen?
Helaas komt het voor dat cliënten zonder bericht wegblijven op een geplande afspraak. Hierdoor kunnen wij deze tijd niet inzetten voor een andere cliënt. Omdat we iedere cliënt zo goed en zo snel mogelijk zorg willen bieden, hanteren we de volgende uitgangspunten:
- U kunt uw afspraak tot 24 uur voor uw geplande afspraak afzeggen. Hier betaalt u geen kosten voor.
- Annuleert u uw afspraak niet op tijd? Dan kan Rivas per afspraak een wegblijftarief van € 35 in rekening brengen. Deze kosten worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed.
Wat als u een aanvullende verzekering niet kunt betalen?
Veel gemeenten bieden inwoners met een laag inkomen een gemeentelijke zorgverzekering aan. Dat is een verzekering op maat, de gemeentepolis, die relevant kan zijn voor mensen met een beperking en/of chronische ziekte(n). De verzekering is voor deze groep betaalbaar, omdat de gemeente meebetaalt aan de premie.
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw gemeente. Of kijk op www.gezondverzekerd.nl en klik op uw gemeente.
Prijsafspraken met zorgverzekeraars
Rivas maakt met zorgverzekeraars prijsafspraken over de te leveren zorg. De prijs kan dus verschillen van andere ziekenhuizen en kan daarnaast ook verschillen per zorgverzekeraar. Deze prijzen zijn niet openbaar. Als u een verzekering heeft waarover prijsafspraken zijn gemaakt, dan worden deze vermeld op uw zorgnota.
Als er geen prijsafspraken worden gemaakt of u niet verzekerd bent, dan worden de zogeheten passantentarieven gehanteerd.
Passantenprijzen paramedische zorg
U moet de volledige kosten van de behandeling zelf betalen als:
- U ondanks de wettelijke verplichting geen basisverzekering heeft;
- Ons ziekenhuis geen afspraken met uw zorgverzekeraar heeft gemaakt over de desbetreffende polis;
- U een behandeling ondergaat, waarvoor u (deels) niet verzekerd bent via de basisverzekering of uw aanvullende verzekering;
- U in het buitenland verzekerd bent.
U ontvangt in deze situaties van ons een zorgnota waarop de passantenprijs van uw behandeling vermeld staat. De ingangsdatum van de behandeling is altijd bepalend voor de prijs die wij aanhouden op de zorgnota.
Bekijk hier onze tarieven paramedische zorg (de zogenaamde passantenprijslijst) voor 2025:
Overgangsregeling na corona
Per 1 juli 2024 wordt de paramedische herstelzorg voor patiënten met long COVID niet meer uit de basisverzekering vergoed. Patiënten moeten de kosten voor de behandeling dus grotendeels zelf gaan betalen of deze laten vergoeden via een afgesloten aanvullende zorgverzekering. Voor patiënten die al zijn begonnen met de behandeling van long COVID, is er een overgangsregeling die loopt tot 1 januari 2025.
Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de voorwaarden en mogelijkheden. Heeft u vragen? Stel ze aan uw zorgverzekeraar.