Oedeemtherapie
Wat is manuele lymfedrainage?
Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Veel processen verlopen via dit lichaamsvocht; onder meer het vervoer van zenuwprikkels of hormonen en het uitwisselen van stoffen. Deze processen worden ook wel de waterhuishouding genoemd.
Het lichaam is in evenwicht als de waterhuishouding goed verloopt. Is de huishouding uit balans zal er ophoping van vocht kunnen ontstaan, ook wel benoemd als oedeem. Het lymfestelsel speelt de belangrijkste rol in de waterhuishouding. Bij een toename van oedeem is de natuurlijke vorm van lymfedrainage (vervoer van vocht) uit balans waardoor het behandelen van de lymfe voor herstel of verlichting zorgt. Het lymfestelsel kan uit balans raken door (aangeboren) problematieken, maar ook als gevolg van een ongeval, ziekte of stress.
De Vodder-methode
Met behulp van een massagevorm wordt de werking van de natuurlijke lymfedrainage verbeterd. Het zichtbare oedeem kan hierdoor efficiënter worden afgevoerd.
Er wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige tractie uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, met gelijktijdig een aangepaste druk op de aderen. De richting wordt bepaald door de stroomrichting in de aderen en de lymfevaten zodat het overtollig lichaamsvocht goed wordt afgevoerd.
Hoe werkt het?
De behandeling, waarbij u ligt, vindt plaats in een ontspannen sfeer. De duur van deze pijnloze behandeling wordt individueel opgebouwd, afhankelijk van de klachten en uw eigen situatie. De behandeling begint bij de lymfeklieren in de hals gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, de oksels, de liezen, het gelaat.
De behandeling bestaat uit:
- Manuele lymfedrainage (massage).
En kan eventueel worden aangevuld met:
- Lymfetape
- Oefentherapie of mobilisatie
- Compressietherapie met behulp van zwachtelen.
Klachten die te behandelen zijn met oedeem therapie
- Oedemen (zwellingen); lymfeoedeem, oedeem na een trauma, na een operatieve ingreep of bij veneus oedeem.
- Spierpijnen en spierletsels
- Dystrofieen
- Auto-immuunziekten; reuma, fibromyalgie, mutiple sclerose, ziekte van Crohn etc.
- Gewrichtsklachten
- Klachten aan het zenuwstelsel
- Stressgerelateerde klachten
- Keel-, neus- en ooraandoeningen; sinusklachten, oorsuizen, kaakproblemen etc.
- Huidproblemen; eczeem, acne, littekens, fibroses etc.
- Ademhalingsproblemen
- Bloedcirculatiestoornissen; claudicatio
- Orgaanstoornissen; de lever, de nieren de darmen, de hypofyse (hormonen).
Maken afspraak
U kunt met ons direct een afspraak maken voor een consult bij de fysiotherapeut. Hiervoor belt u op werkdagen naar: (0183) 64 43 92. Wij proberen om u zo spoedig mogelijk in te plannen.