MultiTENS
Hoe werkt pijn en tens?
Acute pijn (bijvoorbeeld na stoten of vallen) heeft een signaalfunctie, vanaf de pijnlijke plek worden er signalen over de zenuwbanen naar de hersenen gestuurd. Je brein vertelt je dat je pijn hebt en het lichaam moet herstellen.
Onder invloed van “nadelige” omstandigheden, denk aan chronische stress, angst, depressie, overbelasting, verhoogde spierspanning of verminderde conditie kan het herstel langer duren dan normaal, De zenuwbanen worden onder invloed van deze omstandigheden gevoeliger en gaan signalen oppikken die normaal geen pijn zouden doen. Deze signalen worden dan als het ware versterkt doorgestuurd naar de hersenen waardoor er (meer/sneller) pijn gevoeld wordt.
TENS werkt via zwakke elektrische stroom op dezelfde zenuwbanen naar hersenen
Wanneer TENS wordt ingezet wordt vaak minder pijn waargenomen. Het doorsturen van de pijn over deze zenuwbanen wordt “verstoord” door de TENS. Het gebruik van TENS is gericht op het terugdringen van de overgevoeligheid en de stimulering van de afgifte van pijnstillende stoffen door het lichaam, endorfinen.
TENS neemt de oorzaak van de pijn niet weg, het kan wel de pijn verminderen.
Wanneer wordt TENS toegepast?
Zowel acute als chronische pijnklachten kunnen met TENS worden behandeld.
TENS wordt toegepast bij:
- Neurogene pijn zoals neuralgieën, neuropathische pijn, stomppijn, fantoompijn
- Spier- en gewrichtspijnen zoals reuma, lage rugpijn, nek-schouderpijn
- Bij forse pijnklachten kan overwogen worden TENS in te zetten ter ondersteuning van oefentherapie.
Gebruik van uw MultiTENS
De fysiotherapeut zal met u de pijn in kaart brengen en de beste plek voor de electroden bepalen. Dit is afhankelijk van uw klachten. Het is belangrijk dat u zelf de electroden steeds op die plek aanbrengt. Eventueel kunt u de electroden met Leucopor extra vastplakken, zeker als u gemakkelijk transpireert. De electroden kunnen niet op uw lijf blijven tijdens douchen/baden/zwemmen en in bed.
Bij verergering van de pijn of irritatie van de huid onder de electroden: stoppen met het gebruik van uw TENS en of wachten tot de controle afspraak, of contact opnemen.
Het Tensapparaat wordt door de fysiotherapeut voor u ingesteld op het juiste programma en tijdsduur en zal dit vergrendelen zodat het programma ingesteld blijft.
- Bevestig de snoertjes aan de electroden en uw MultiTENS.
- Met het +knopje stelt u de intensiteit op goede hoogte in.
- Op het apparaatje zitten 2 kanalen die u ieder apart moet instellen. Als na een poosje de TENS niet meer goed voelt en u de intensiteit weer hoger wilt zetten drukt u eerst op de –knop, en daarna weer op de +knop.
- Met de –knop haalt u de vergrendeling van de intensiteit eraf.
- De TENS stopt automatisch na 30 min/120 min, afhankelijk van het ingestelde programma.
Let op: Bij verwijderen van de electroden eerst uw tens uit zetten!
Plak de electroden het plastic velletje, doe ze in het bijgeleverde zakje, bewaar de electroden in het zakje in de koelkast. Zo gaan ze tot wel 4 weken mee.
Wanneer de electroden niet meer goed plakken dan laat u een druppel water op de plak/gelkant van de electroden vallen. Dan plakt de elektrode tijdelijk weer beter.
Bij verergering van de pijn of irritatie van de huid onder de electroden: stoppen met het gebruik van uw TENS en of wachten tot de controle afspraak, of contact opnemen.
Bij gebruik van Chonische pijn 1/2/3: 3 a 4 per dag 120 minuten. Tijdens inzet van de TENS kunt u uw dagelijkse activiteiten gewoon voortzetten
Bij gebruik van Burst: 3 a 4 x 30 minuten, u blijft tijdens gebruik van dit programma ontspannen zitten zodat de TENS ervoor kan zorgen dat de spier door de TENS gaat samentrekken.
Maken afspraak
U kunt met ons direct een afspraak maken voor een consult bij de fysiotherapeut. Hiervoor belt u op werkdagen naar: (0183) 64 43 92. Wij proberen om u zo spoedig mogelijk in te plannen. .