Handtherapie door de ergotherapeut
Handtherapie is een specialisatie binnen de ergotherapie. De handtherapeut is geschoold en beschikt over specifieke kennis van onder andere de anatomie, de pathologie (ziektebeelden), chirurgische ingrepen en herstelprocessen van de verschillende structuren en weefsels in de hand.
Handtherapie richt zich op het optimaal herstellen van de handfunctie en het begeleiden van een eventuele wondgenezing.
“Wist u dat handletsels de meest voorkomende letsels op de spoedeisende hulp zijn? Van de binnenkomende letsels bestaat 20% uit handletsel.”
De behandeling
De behandeling van een handtherapeut kan plaats vinden na een acuut letsel of na een operatie. Ook kan er behandeling plaats vinden bij blijvende beperkingen door een hand-polsaandoening. De behandeling is gericht op het zo goed mogelijk herstellen, het behouden, verbeteren of opnieuw aanleren van functies, het aanleren van ergonomische principes, gewrichtsbescherming of gebruik van hulpmiddelen om de aangedane hand/pols toch in te kunnen zetten bij activiteiten die voor u belangrijk zijn.
De handtherapeut maakt, als het nodig is, een spalk op maat. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden spalken. De handtherapeut brengt de materiaalkosten van de spalk in dat geval bij u in rekening.
In sommige gevallen blijven patiënten afhankelijk van een spalk in hun dagelijks leven. De handtherapeut doet dan, in overleg met u, de aanvraag voor een definitieve spalk bij de zorgverzekeraar.
U kunt met de volgende klachten bij een handtherapeut terecht:
- Handletsel na trauma zoals: peesletsel (zoals mallet finger, boutonnière vinger), fracturen (breuken), crushletsel (pletletsel), kneuzing, luxatie (uit de kom), zenuwletsel.
- Handziekten zoals reuma, artrose, Dupuytren.
- Overbelastingsklachten zoals: M. de Quervain, trigger finger, carpaal tunnel syndroom.
- Onduidelijke hand/polsklachten. U kunt ook met een klacht zonder gestelde diagnose bij een handtherapeut terecht.