Vergeetachtigheid of dementie?
Dementie begint meestal met vergeetachtigheid. Reguliere vergeetachtigheid door ouderdom betekent echter niet meteen dat iemand aan dementie lijdt. Er wordt pas gesproken van dementie als verschillende problemen samenkomen en zodanig ernstig zijn, dat ze het dagelijks functioneren belemmeren. Dit kan zich als volgt uiten:
- Het uitvoeren van allerlei dagelijkse vaardigheden raakt verstoord, net als het besef van tijd.
- Het gedrag kan veranderen en er kunnen stemmingswisselingen optreden.
- Vaak wordt ook het spreken en begrijpen moeilijker.
- Iemand met dementie kan zijn beperkingen in het begin nog wel verbergen. Pas later ontstaan problemen in het dagelijkse leven: in de huishouding en met de omgeving.
Mogelijke symptomen van dementie:
- telkens dezelfde vraag stellen;
- verdwalen op bekende plaatsen;
- aanwijzingen niet kunnen opvolgen;
- desoriëntatie in tijd, plaats en persoon: hoe laat is het, waar ben ik en met wie ben ik hier;
- verwaarlozing van persoonlijke veiligheid, hygiëne en voeding.
Bron: www.alzheimer.nl
Wat te doen bij vermoeden van dementie?
Bij vermoeden van dementie kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. De huisarts onderzoekt wat er precies aan de hand is en kan u doorverwijzen naar het Geriatrisch Onderzoek en Adviescentrum (GOAC) van Rivas, neuroloog of geriater. De medewerkers van GOAC kunnen diagnostiek en begeleiding thuis geven.
Meer informatie
Voor meer informatie over het GOAC kunt u contact opnemen met Rivas Zorglijn 0900-8440. Hier kunt u ook terecht voor vragen over dementie. Voor de verwijzing naar het GOAC neemt u contact op met uw huisarts of uw specialist.