Rivas Zorggroep bereidt zich voor op de toekomst
Zoals u weet staat de zorg in Nederland onder druk. De vraag naar zorg stijgt sneller dan het aanbod. Elke dag verschijnen er berichten in de media dat zorginstellingen het moeilijk hebben en onder druk staan. Als een ketenorganisatie met medisch specialistische zorg, revalidatiezorg, langdurige- en wijkzorg zien we goed waar de zorg wringt en wat er nodig is om toekomstbestendige zorg in onze regio te kunnen blijven leveren. Om onze organisatie toekomstbestendig te maken, moeten we het financiële resultaat van Rivas structureel verbeteren. Dit is een grote uitdaging en heeft op korte en lange termijn gevolgen voor de organisatie. We vinden het belangrijk om dit tijdig met u te delen.
Onze financiële situatie
Als grote ketenorganisatie lopen wij voorop in het uitvoeren van de opdrachten uit het IZA, om de zorg toekomstbestendig te maken. Hiervoor zijn investeringen noodzakelijk en is veel geld nodig, terwijl we juist worden beperkt in onze winstmarge. Daarnaast worden we ingehaald door uitdagingen die van buiten onze organisatie op ons afkomen. Als ketenorganisatie, met veel verschillende soorten zorg, worden we extra hard geraakt:
- De zorgvraag in de regio neemt verder toe (het aantal 75 plussers in de regio stijgt tot 2030 met 51%), maar de bijbehorende vergoedingen groeien lang niet in gelijke mate mee. Onder meer door afspraken in het IZA.
- Daarnaast is vanuit het IZA voorgenomen dat de Medisch Specialistische Zorg vanaf 2024 niet in kosten mag groeien.
- Door de voorgeschreven kortingen op Wlz-tarieven van de NZa.
- Door stijgende kosten, onder meer door:
- Loonstijgingen die we grotendeels zelf moeten betalen (zowel binnen CAO Ziekenhuizen als CAO VVT).
- Inflatie
- Hogere kapitaalkosten door stijgende rente.
Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat als we niets doen, onze organisatie de komende jaren richting een negatief resultaat gaat. Terwijl er juist méér geld nodig is om de zorg in de regio te continueren. We zien dit op ons afkomen en ondernemen daarom nu grote stappen. Daarin nemen we onze verantwoordelijkheid, maar doen we tegelijkertijd ook een oproep aan verzekeraars en politiek.
Dit probleem betreft niet alleen Rivas Zorggroep. De hele zorg in Nederland wordt geraakt en staat financieel onder druk. We zien om ons heen dat andere zorgorganisaties ook op deze ontwikkelingen inspelen. Voorbeelden:
- Zorgcoördinatie in ROAZ-regio’s, centralisatie en schaalvergroting
- Regionale fusies partijen langdurige zorg
- Aangekondigde samenwerking ziekenhuizen regio Utrecht
- Sluiting St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein in 2035
- Opening Helene Schweitzer Kliniek
- Informele zorg in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein
Wat gaat er veranderen bij Rivas Zorggroep?
We gaan er alles aan doen om de zorg in onze regio ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen. Wat er precies moet veranderen, werken we nu uit. We gaan intern aan de slag om kosten te besparen en de omzet te verhogen. We kijken bijvoorbeeld naar uitbreiding van onze beeldzorg in de wijkverpleging, digitalisering van het Expertise Centrum en het mogelijk sluiten van het kantoorpand van onze ondersteunende diensten. Daarnaast kijken we conform het IZA naar mogelijkheden om onze samenwerkingen in de regio uit te breiden.
Wat merken patiënten, bewoners en cliënten hiervan?
Onze patiënten, bewoners en cliënten merken hier in eerste instantie nog niet veel van; onze zorg gaat gewoon door. Maar ook zij kunnen berichtgeving in de media en op onze website of social media zien. Wel benaderen we een zorgvraag wellicht anders dan cliënten en hun naasten van ons gewend zijn. We gaan bijvoorbeeld meer inzetten op digitale zorg. Ook verkennen we de mogelijkheden om mantelzorgers te betrekken bij de dagelijkse zorg.
Om de zorg in de toekomst voor iedereen toegankelijk te houden, is er ook vanuit de samenleving een omslag nodig. Dat begint bij de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid. En bij het verzamelen van een netwerk om op terug te vallen als er hulp nodig is. We gaan hier de komende tijd ook meer aandacht voor vragen.
Wat merkt u hiervan?
Op dit moment merkt u nog niets, hoewel u wellicht in de media of onze kanalen meer leest over de ontwikkelingen. Via deze Infomail houden we u op de hoogte. In de volgende Infomail volgt een update over de situatie. Voor vragen kunt u terecht bij relatiemanager Anita Stolk, via a.stolk@rivas.nl.