Programma optimalisatie processen poliklinieken Beatrixziekenhuis van start
Sinds een aantal maanden werken we in het Beatrixziekenhuis aan het programma optimalisatie processen poliklinieken. Met dit programma veranderen we de werkprocessen in de poliklinieken. Waarom dit voor u en uw patiënten relevant is? Dat leest u in dit bericht.
Aanleiding om dit programma te starten
Er zijn drie belangrijke redenen om anders te gaan werken binnen de poliklinieken.
1. De vraag naar zorg neemt de komende jaren sterk toe. Tot aan 2030 is de verwachting dat deze vraag voor ons ziekenhuis met 12 tot 15% procent toeneemt. Tegelijkertijd is in het Integraal Zorgakkoord (IZA) afgesproken dat het aandeel mensen dat in de zorg werkt, niet toeneemt. Wij gaan dus meer patiënten helpen zonder dat daar meer personeel tegenover staat.
2. Ten tweede willen (en kunnen) veel patiënten meer zaken zelf regelen. Denk aan zelf online een afspraak maken. Of voor een afspraak digitaal een vragenlijst invullen.
3. Onze organisatie wil duurzamer werken. Bijvoorbeeld door minder papier te gebruiken. Digitalisering is hiervoor een belangrijk middel.
Wat is het doel van dit programma?
Bovenstaande vraagt om een andere manier van werken. We moeten onze processen verbeteren. En waar mogelijk digitaliseren. Daarbij blijven we ook toegankelijk voor de minder digitaal vaardige patiënt. Er zijn zes projecten waarmee we dit in de komende tijd gaan realiseren.
1. Generiek proces
We richten slimmere werkprocessen in op de poliklinieken. Met efficiënt en flexibel gebruik van ruimtes en middelen.
2. Afspraakproces
De patiënt kan zelf online afspraken maken en afspraken worden digitaal bevestigd. Ook voorbereiding op de afspraak is digitaal mogelijk.
3. Aanmelden
De patiënt meldt zichzelf digitaal aan voor zijn of haar afspraak. Wachtkamers zijn op logischer plekken en actuele wachttijdinformatie is te zien voor de patiënten.
4. Lab proces digitaliseren
De loopbrief voor het lab is digitaal. De patiënt kan zelf afspraken maken voor het prikken (dit laatste door digitalisering bij Result).
5. Digitaal spreekuur
Als het mogelijk is hebben we contact met de patiënt via chatten, bellen of beeldbellen.
6. Verwijzen
Het proces van verwijzing tot aan de afspraak in het ziekenhuis is op elke polikliniek hetzelfde. De juiste informatie is zichtbaar voor verwijzers.
Wat merken u en uw patiënten hiervan?
Op dit moment zijn de projecten ‘generiek proces’ en ‘afspraakproces’ gestart. Binnenkort boeken we het eerste resultaat: voor het grootste gedeelte van de afspraken bij de poli’s oogheelkunde en gynaecologie versturen we binnenkort de afspraakbevestigingen en -wijzigingen per e-mail. Patiënten worden in die e-mail verwezen naar het patiëntenportaal MijnRivas voor extra informatie over hun afspraak.