Als uw kind in het ziekenhuis ligt, wilt u weten hoe de dag er uit ziet. Wij houden zoveel mogelijk vast aan een dagritme. Afhankelijk van de situatie van uw kind kan van deze dagindeling afgeweken worden. Denk hierbij aan bepaalde onderzoeken of behandelingen.
Ochtend
Voor het ontbijt temperaturen we uw kind en doen indien nodig andere controles. Hierna krijgt uw kind ontbijt. Het is dan ongeveer 8.00 uur. Hierna is het tijd om te wassen en aan te kleden.
Afhankelijk van uw afspraak met de verpleegkundige wast uw kind zichzelf of wordt uw kind gewassen door de verpleegkundige of door uzelf. In overleg met de verpleegkundige is het ook mogelijk om op een ander tijdstip te baden, bijvoorbeeld 's avonds.
Vervolgens kan uw kind naar de speelkamer of recreatieruimte gaan. Bij de kinderen die op een eenpersoonskamer liggen, komt de pedagogisch medewerker langs. Om 10.00 uur krijgen de kinderen wat te drinken. Om 12.00 uur wordt er een broodmaaltijd gegeten.
Middag
Na het eten is het tot 14.00 uur rustuur. Alle kinderen gaan naar hun kamer om te slapen, te lezen of rustig te spelen in bed. Tijdens het rustuur mag u bij uw kind blijven, maar houdt u dan wel rekening met de andere kinderen. Na het rustuur worden eventuele controles uitgevoerd en medicijnen gegeven. Uw kind krijg wat te drinken en/of wat fruit.
Om 14.30 uur begint het bezoekuur en kan uw kind weer spelen of televisie kijken. Om ongeveer 17.00 uur wordt de warme maaltijd rondgebracht. Is uw kind gewend 's avonds nog iets te eten (bijvoorbeeld een boterham of schaaltje yoghurt), bespreek dit dan met de voedingsassistent.
Avond
‘s Avonds gaan de peuters en kleuters om 19.00 uur slapen en de schoolkinderen tussen 19.30 en 21.00 uur, tieners tussen 21.00 en 22.00 uur. Het is mogelijk uw kind zelf voor te bereiden voor de nacht door te helpen bij het omkleden en het tanden poetsen. U kunt uw kind zelf naar bed brengen. Vanaf 20.00 uur is de afdeling alleen nog toegankelijk voor ouders.
Kinderen en pijn
Een opname in het ziekenhuis kan voor kinderen behoorlijk spannend en ingrijpend zijn. Onderzoeken en behandelingen kunnen eng, naar of pijnlijk zijn. Pijn is een onaangename ervaring die het herstel kan vertragen. Op de kinderafdeling wordt bij ieder kind een pijnmeting gedaan en daar wordt het pijnbeleid op aangepast. Het is goed om te weten dat bij ieder kind dagelijks de pijn wordt gemeten, ook als het kind niet met pijn of pijnklachten wordt opgenomen.
Kinderen en narcose
Moet uw kind geopereerd worden? Een operatie is altijd spannend. Zeker voor kinderen. Bij kinderen mag daarom altijd één ouder aanwezig zijn bij de start van de narcose. Eén ouder mag in operatiekleding (deze kleding wordt in het ziekenhuis gegeven) met het kind mee naar de operatiekamer. Dit geldt zowel bij geplande ingrepen als spoedingrepen.
Rooming-in
Onze zorg is gericht op u als gezin. U als ouder wordt zoveel mogelijk betrokken bij de zorg. U kunt daarom dag en nacht bij uw kind aanwezig zijn. ’s Nachts kan één van de ouders bij het kind blijven slapen. We noemen dit 'rooming-in'.
Rooming-in is heel belangrijk voor kinderen. Uw aanwezigheid kan uw kind helpen aan het ziekenhuis te wennen. Welke leeftijd uw kind ook heeft, in een vreemde omgeving is het fijn om een ouder dichtbij te hebben. U kunt zelf het beste inschatten hoe lang u gebruik maakt van rooming-in.
Het blijven slapen is natuurlijk geen verplichting. Het staat u vrij hier wel of geen gebruik van te maken. Zorg goed voor u zelf tijdens de periode van rooming-in, neem eten en drinken mee en iets om uzelf bezig te houden. Wanneer uw kind in het ziekenhuis ligt krijgt u kosteloos voor één ouder ontbijt aangeboden. Dit kunt u bestellen via de iPad (tablet). De lunch en het diner moet u zelf betalen. Bekijk de menukaart uit welke maaltijden u kunt kiezen. De maaltijd moet u vooraf afrekenen. U kunt alleen met uw pinpas betalen. Ligt u zelf ook in het ziekenhuis, dan mag u natuurlijk voor elke maaltijdronde bestellen via de iPad (tablet).
’s Avonds
Op de kamer van uw kind staat een slaapbank. Van de verpleegkundige krijgt u beddengoed waarmee u zelf uw bed kunt opmaken. De verpleegkundige die uw kind verzorgt, bepaalt hoe laat het licht uitgaat. Als het bedtijd is voor het kind en u zelf nog niet gaat slapen, kunt u gebruik maken van de ouderkamer.
’s Nachts
Wanneer wij uw kind 's nachts verzorgen of controles uitvoeren bij uw kind, maken wij u zonodig wakker. U kunt uw kind dan bijstaan. Wij gaan echter zo rustig mogelijk te werk, zodat u zo weinig mogelijk hinder ondervindt wanneer wij andere kinderen verzorgen.
’s Ochtends
Wij vragen u om 7.30 uur ’s ochtends uw beddengoed op te ruimen en indien gewenst te douchen. Daarna zijn de douches namelijk beschikbaar voor de kinderen.
Als u blijft slapen, krijgt u om ongeveer 8.00 uur een ontbijt op de afdeling. Voor koffie en thee kunt u in de afdelingskeuken terecht. Alle overige dranken voor tussendoor dient u zelf mee te nemen.
In de afdelingskeuken kunt u gebruik maken van de magnetron om een meegebrachte maaltijd voor uzelf of uw kind op te warmen. Wij vragen u de door u gebruikte materialen weer schoon achter te laten.
Om misverstanden te voorkomen, het volgende:
- rooming-in is alleen voor ouders;
- per nacht kan maximaal één ouder bij het kind overnachten;
- de overnachting bij uw kind in het ziekenhuis is gratis.