Mammapolikliniek
Op de polikliniek
De mammapolikliniek (mammapoli) is speciaal voor vrouwen en mannen met een klacht of afwijking aan de borst. ‘Mamma’ is het medische woord voor ‘borst’. Op de mammapoli werken verschillende zorgverleners die veel weten over goedaardige en kwaadaardige afwijkingen in de borst. Deze zorgverleners werken met elkaar samen en overleggen regelmatig. Zo kan er snel en goed bepaald worden wat u heeft. En wat de beste behandeling voor u is.
Wat kunt u verwachten van onze mammapoli?
- Snel een eerste afspraak, uiterlijk binnen 1 week.
- Alle onderzoeken gebeuren zoveel mogelijk op 1 dag.
- Nog dezelfde dag krijgt u een (voorlopige) uitslag van uw onderzoek.
- Professionele en betrokken zorgverleners.
- Goede samenwerking tussen de verschillende zorgverleners.
- U ziet zoveel mogelijk uw eigen behandelaars. En u heeft een vast aanspreekpunt.
- Persoonlijke aandacht. Wij vinden het belangrijk dat u zich gezien en gehoord voelt. Alle besluiten over de behandeling en uw wensen bespreken wij samen met u.
Ga bij een verandering aan uw borst naar uw huisarts
Een afwijking in of aan de borst komt veel voor bij vrouwen. Vaak gaat het om een onschuldige afwijking. Maar soms gaat het om borstkanker. Daarom is het verstandig om een verandering aan uw borst altijd te laten onderzoeken door uw huisarts. Ook als uw borstfoto bij het bevolkingsonderzoek goed was. De huisarts kan u verwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.
Hoe herkent u borstkanker?
Mogelijke kenmerken van borstkanker zijn (zie ook afbeelding 1):
- Knobbeltje of plek in uw borst.
- Veranderingen aan uw tepel, bijvoorbeeld een ingetrokken tepel, vocht of bloed uit uw tepel, velletjes op uw tepel of een plekje dat op eczeem lijkt.
- Veranderingen aan de huid van uw borst, bijvoorbeeld een kuiltje of deukje, een wondje dat niet geneest of een verdikte huid waar putjes in zitten (sinaasappelhuid).
- Borst die warm aanvoelt en rood is.
- Zwelling in uw oksel.
Afbeelding 1. Mogelijke kenmerken van borstkanker
Verwijzing naar de mammapoli
Uw huisarts of specialist heeft u naar de mammapoli van ons ziekenhuis verwezen. Er is verder onderzoek nodig naar een afwijking in uw borst. Hieronder leest u wat u kunt verwachten.
Het is de bedoeling dat u de onderzoeken op 1 dag krijgt. En dat u ook zo snel mogelijk de uitslag heeft. Een bezoek aan de mammapoli duurt meestal een aantal uren. Soms lukt het niet om op 1 dag alle onderzoeken te doen. Dan moeten we voor bepaald onderzoek een nieuwe afspraak voor u maken.
Afspraak maken
Voor een afspraak op de mammapoli is een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Bent u verwezen naar de mammapoli? Dan nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. U wordt binnen 1 werkdag gebeld.
Zo bereidt u zich goed voor op de afspraak
- Smeer op de dag van de afspraak geen zalf, poeder of bodylotion op uw borsten. U mag wel deodorant gebruiken.
- Trek makkelijke bovenkleding aan.
- Bent u zwanger? Of zou u zwanger kunnen zijn? Vertel dit voor het onderzoek aan uw arts of verpleegkundig specialist op de mammapoli.
- Bent u pas zwanger geweest? Of geeft u borstvoeding? Vertel dit voor het onderzoek aan uw arts of verpleegkundig specialist op de mammapoli.
- Denk alvast na of borstkanker, eierstokkanker of prostaatkanker in uw familie voorkomt. Zo ja? Bij wie en op welke leeftijd? Vraag dit eventueel na bij familieleden.
- Een borstfoto kan soms pijnlijk zijn. U mag ongeveer 1 uur voor het onderzoek 2 tabletten paracetamol van 500 mg innemen.
Breng bij uw bezoek aan de mammapoli het volgende mee
- Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart).
- Een actueel overzicht van alle medicijnen die u gebruikt. Dit kunt u bij uw apotheek krijgen.
Wij adviseren u om iemand mee te nemen naar uw afspraak op de mammapoli.
Uw bezoek
Heeft u voor de eerste keer een afspraak in ons ziekenhuis? Meldt u zich dan vóór uw afspraak
eerst bij de centrale inschrijfbalie bij de receptie. Hier kunt u zich laten inschrijven als patiënt.
Daarna gaat u naar de mammapoli. De mammapoli is onderdeel van de polikliniek Chirurgie. U vindt de mammapoli op A0 (begane grond). U gaat zitten in ontvangstruimte 1. De verpleegkundig specialist of chirurg met wie u een afspraak heeft haalt u hier op.
Heeft u eerder een afspraak gehad in ons ziekenhuis? Dan meldt u zich bij de aanmeldbalie in de centrale wachtkamer. U vindt de centrale wachtkamer rechts na binnenkomst. Na het aanmelden gaat u naar de mammapoli op A0 (begane grond). U gaat zitten in ontvangstruimte 1. U wordt hier op gehaald.
Wat kunt u verwachten?
U heeft eerst een gesprek met de verpleegkundig specialist of chirurg. Een verpleegkundig specialist is een ervaren verpleegkundige met een masteropleiding. Zij combineert verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen.
In dit gesprek stellen we u vragen over uw klachten en uw gezondheid tot nu toe. Ook vragen we welke medicijnen u gebruikt. Hierna doen we een lichamelijk onderzoek van uw borsten en lymfeklieren in uw oksels en hals. Na dit onderzoek hoort u welke onderzoeken verder nodig zijn. U kunt de volgende onderzoeken krijgen:
- Borstfoto
- Echografie
- Biopsie of punctie
Deze onderzoeken gebeuren op de afdeling Radiologie.
Borstfoto
Een borstfoto is een foto van de binnenkant van uw borsten. Deze foto wordt gemaakt met röntgenstralen. Een borstfoto wordt ook wel mammografie genoemd. Een borstfoto geeft een eerste indruk van een afwijking in de borst.
Bij het maken van een borstfoto staat u met bloot bovenlichaam tegen het röntgenapparaat aan. De laborant legt uw borst tussen 2 platen. Deze 2 platen drukken uw borst vast en plat. Zo spreidt het borstweefsel zich. En worden mogelijke afwijkingen in uw borst zo goed mogelijk zichtbaar. De druk duurt een paar seconden per foto. Meestal maken we 2 foto’s per borst. Het maken van een borstfoto is niet schadelijk voor uw borst. De hoeveelheid röntgenstraling is niet gevaarlijk.
Echografie
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoort u niet. De weerkaatsing (echo) maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts inschatten of het gaat om een goedaardige afwijking of om borstkanker.
Tijdens het onderzoek ligt u met bloot bovenlichaam op een onderzoeksbank. De arts brengt wat gel aan op uw borst. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid van uw borst. De beelden zijn op een beeldscherm te zien. Dit onderzoek doet geen pijn.
Er kan ook een echo van uw oksel worden gemaakt. Dit is om te zien of de lymfeklieren er normaal uitzien.
Denkt de arts dat het gaat om borstkanker? Of is dat niet helemaal zeker? Dan krijgt u een biopsie van de afwijking in uw borst. Zijn er op de echo afwijkingen te zien in de lymfeklieren in uw oksel? Dan krijgt u ook een punctie. Hieronder leest u meer over een biopsie en punctie.
Biopsie of punctie
Een biopsie of punctie is een prik met een naald. Bij een biopsie haalt de arts met een wat dikkere naald een beetje weefsel weg uit de afwijking. En bij een punctie haalt de arts met een dunne naald een beetje vocht met cellen weg. Het weefsel of de cellen worden onderzocht in het laboratorium. Daarna weet de arts of het een goedaardige afwijking is of borstkanker.
Zo gaat een biopsie:
- Bij een biopsie verdooft de arts eerst uw huid via een prik.
- Dan maakt de arts een klein sneetje in uw huid.
- De arts prikt de naald door het sneetje in uw borst.
- Met een echografie kijkt de arts of de naald op de goede plek zit.
- Daarna haalt de arts 1 of meer stukjes weefsel uit de afwijking in uw borst.
De uitslag van het onderzoek is vaak binnen 3 tot 5 werkdagen bekend.
Zo gaat een punctie:
- De arts prikt een dunne naald door de huid heen in uw borst.
- Een verdoving is meestal niet nodig.
- Met een echografie kijkt de arts of de naald op de goede plek zit.
- Daarna zuigt de arts cellen en vocht op uit de afwijking in uw borst.
De uitslag van het onderzoek is vaak dezelfde dag bekend.
Goed om te weten: De biopsie of punctie beschadigt het omliggende gezonde borstweefsel niet. De kankercellen zullen zich door dit onderzoek ook niet verspreiden door uw lichaam.
Het bespreken van de uitslag
Na de onderzoeken gaat u terug naar de mammapoli. De verpleegkundig specialist of mammacare-verpleegkundige bespreekt samen met u de voorlopige uitslag van de onderzoeken. Heeft u een biopsie gehad? Dan wordt er met u een afspraak gemaakt voor de uitslag van het weefselonderzoek. Dat is na 3 tot 5 werkdagen. Tijdens deze afspraak hoort u of u wel of geen borstkanker heeft en wat de behandelmogelijkheden zijn.
Heeft u een punctie van een lymfeklier in uw oksel gehad? Dan krijgt u meestal een belafspraak later op dezelfde dag. U hoort dan of er goedaardige of kwaadaardige cellen in de lymfeklier zitten.
Heeft u geen biopsie of punctie gehad? Dan krijgt u meteen de uitslag.
Bent u verhinderd? Of heeft u nog vragen?
Neem dan gerust contact op met de polikliniek chirurgie. De polikliniek is bereikbaar van 8.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur via telefoonnnummer (0183) 644205.