Met een OCT- (Optical Coherence Tomograph) apparaat worden er beelden gemaakt van de structuren van het oog. Het gaat hierbij meestal om dwarsdoorsneden van (een gedeelte van) het netvlies (retina). Op deze manier kunnen afwijkingen aan het netvlies nauwkeurig in beeld worden gebracht. Soms wordt het onderzoek uitgevoerd in combinatie met andere onderzoeken, zoals fluorescentie-angiografie of gezichtsveldonderzoek.
Een OCT wordt verricht door een medewerker die gespecialiseerd is in dit onderzoek. Het beeld wordt naderhand beoordeeld door de oogarts.
Het doel van het onderzoek is het stellen van een diagnose, het mogelijk maken van een eventuele behandeling of het vervolgen van de voortgang daarvan. De OCT wordt het meest gebruikt om aandoeningen van de macula (gele vlek, het centrum van het oog) te bekijken. Het gaat hier om bijvoorbeeld macula degeneratie (veroudering van de gele vlek), maculagat (een gat in de macula), maculapucker (plooien in het netvlies) of maculavocht. Een OCT-onderzoek wordt ook gebruikt om eventuele afwijkingen van de oogzenuw in beeld te brengen.
OCT van een gezonde macula
OCT van een maculagat
OCT van macula-oedeem