MRI van het hart met stress
Het onderzoek
U heeft een afspraak op de afdeling Cardiologie en Radiologie van het Beatrixziekenhuis voor een MRI-scan. In deze folder leest u waarom het onderzoek is aangevraagd, hoe het gaat en welke voorbereiding nodig is. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u iets anders kan zijn dan beschreven is. Neem bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs mee.
Wat is een MRI-onderzoek?
Bij een MRI-onderzoek worden afbeeldingen van het lichaam gemaakt zonder dat daar
röntgenstralen aan te pas komen. Een magnetisch veld en radiogolven zorgen ervoor dat het
lichaam signalen gaat uitzenden. Een antenne vangt deze signalen op en een computer zet ze om in duidelijke beelden van het lichaam.
Doel van dit onderzoek
Uw arts onderzoekt of uw klachten worden veroorzaakt door een zuurstofgebrek in uw hart. Dit zuurstofgebrek kan het gevolg zijn van een vernauwing van de kransslagvaten. Daarom wordt er tijdens de MRI-scan een medicijn toegediend genaamd Rapiscan. Dit medicijn zorgt ervoor dat de bloedvaten maximaal gaan openstaan. Daardoor denkt het hart dat er inspanning wordt geleverd. Hierdoor kan een vernauwing van een of meerdere kransslagvaten worden opgespoord.
Belangrijke informatie
Belangrijke informatie
- Bij de MRI wordt met een zeer sterk magneetveld gewerkt. Hierdoor ontstaan er gevaarlijke situaties als u met metaal naar binnengaat. Daarom moet u vóór het betreden van de MRI-ruimte alles van metaal verwijderen. Dit mag niet mee de onderzoeksruimte in:
o Alle elektronica (bijvoorbeeld telefoon, tablet).
o Voorwerpen als sleutels, munten, losse gebitselementen, gehoorapparaten, piercings, (haar)spelden, sieraden, creditcards/(bank)pasjes, parkeerkaart, horloge en aanstekers.
o Schoenen en kleding met metaal (rits, knopen, haakjes, applicaties en anti-diefstal labels). - Heeft u metaal (pacemaker, neurostimulator, implantaat of iets anders van metaal) in uw lichaam? Bespreek dan vooraf met uw behandelend arts of dit veilig in de MRI kan. Dit moet vaak ruim van tevoren. Op de dag van het onderzoek is dat niet mogelijk. Het onderzoek zou dan niet door kunnen gaan.
- Komt u veel in aanraking met metaalsplinters (bijv tijdens uw werk)? Neem dan contact op met uw behandelend arts. Er wordt van tevoren dan eventueel een extra foto gemaakt van de ogen.
- Moderne implantaten van titanium en vullingen of kronen in een gebit zijn geen belemmering voor het onderzoek. Ook (recent) geplaatste stents of een klepimplantatie van meer dan 8 weken geleden vormen geen belemmering.
- Zwangerschap/borstvoeding: hoewel er geen schadelijke effecten van MRI bekend zijn, doen wij het onderzoek stress onderzoek niet bij zwangere patiënten.
Voor het onderzoek
Stoppen met bepaalde medicatie
In overleg met uw cardioloog heeft het de voorkeur de volgende medicijnen te 48 uur voor de MRI te stoppen: nitroglycerine, Isosorbidemononitraat (Promocard, Monocedorcard), bètablokkers ( bijv Bisoprolol, Metoprolol, Atenolol), calciumantagonist (Diltiazem, Verapamil), Theofylline (Theoflair), Dipyrimadol (Persantin) en Carbamazepine (Tegretol),
Heeft u COPD of astma? Neem dan uw luchtwegverwijdende medicatie (bijvoorbeeld puffers, inhalator of vernevelaar) mee als u voor het onderzoek komt. Heeft u astma of COPD? Meld dit dan van tevoren aan uw arts.
Voorbereidingen thuis
- Neem minstens 24 uur voor het onderzoek geen chocolade, koffie, thee, Redbull of andere cafeïne houdende dranken.
- Wij raden u aan om geen waardevolle bezittingen mee te nemen. U kunt ze dan na het onderzoek ook niet vergeten weer mee te nemen;
- Uw bezittingen kunt u tijdens het onderzoek in de afsluitbare kleedruimte achterlaten;
- Wij raden u aan om makkelijk zittende kleding aan te doen zonder metaal. Denk hierbij aan een pyjama- of yogabroek.
- Gebruik de dag van het onderzoek geen zalf en/of bodylotion. De ECG-plakkers blijven anders niet zitten.
- Voor mannen is het belangrijk om thuis eventueel borsthaar alvast te verwijderen. Dit om de hechting van de ECG-elektrodes te verbeteren.
- Als u last heeft van engtevrees (claustrofobie) is het verstandig om dit vooraf met uw arts te bespreken;
- Het is mogelijk om eerst een keer te komen kijken en proefliggen in de MRI. Hiervoor moet u wel een afspraak maken (zie contact).
- Heeft u een tilift nodig? Neem dan alstublieft contact op met de afdeling Radiologie. (zie vragen)
- Als u niet of moeilijk kunt lopen, wordt u met een speciale rolstoel of brancard de MRI-ruimte ingereden. Een ziekenhuisbed of rolstoel mag niet de onderzoeksruimte in.
- Na eventuele contrasttoediening adviseren wij u de eerste 24 uur geen bloed te laten prikken. Uw bloedwaarden kunnen door de contrastvloeistof mogelijk afwijken.
- We proberen alle patiënten op het afgesproken tijdstip te onderzoeken. Daarvoor hebben wij een strakke planning. Bent u verhinderd of vertraagd voor uw afspraak? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie (zie contact). Het kan zijn dat we een nieuwe afspraak met u maken.
- Het onderzoek duurt ongeveer 45-60 minuten. Vanwege de tijdsduur van het onderzoek raden wij u aan kort voor het onderzoek naar het toilet te gaan.
Op de dag van het onderzoek
- Wij vragen u om 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. U meldt zich aan bij de balie van de afdeling Radiologie.
- Om het MRI-onderzoek veilig te laten verlopen, krijgt een vragenlijst. Deze vragenlijst moet u invullen. Deze moet u ter plekke invullen en aan de laborant geven.
- Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, wordt u op de afgesproken tijd met bed of rolstoel naar de afdeling Radiologie gebracht.
Tijdens het onderzoek
- Wanneer u alles van metaal en magnetische voorwerpen in het kleedhokje heeft achtergelaten, komt de laborant u halen.
- Omdat u tijdens het onderzoek contrastvloeistof en Rapiscan krijgt toegediend, wordt er een infuus ingebracht. Het infuus plaatsen wij bij voorkeur in de elleboogsplooi.
- Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Er worden ECG-elektrodes op uw borst geplakt. Het is belangrijk dat de ECG-elektrodes goed contact maken met uw huid. Daarom wordt uw huid vooraf ontvet met een scrubmiddel.
- Vervolgens wordt er een zogenaamde spoel over de borst gelegd die het signaal opvangt.
- Als u goed ligt, schuift de laborant de onderzoektafel in het MRI-apparaat. Uw hart komt in het midden van de scanner te liggen.
- Het MRI-apparaat ziet eruit als een lange, ronde, verlichte tunnel die aan beide uiteinden open is. In het hoofdeinde van de tunnel zitten een microfoon en een luidspreker. Daardoor staat u in direct contact met de laborant die het onderzoek uitvoert. Tijdens het scannen krijgt u een noodbel in uw hand om contact met de laborant te maken.
- Op de momenten dat de beelden worden gemaakt, ontstaat een sterk kloppend geluid. Daarom krijgt u verplicht een koptelefoon op. U kan ook oordoppen krijgen.
- Het onderzoek bestaat uit meerdere series opnamen van ongeveer 8-15 seconden. Deze worden afgewisseld met stiltes. Er zijn veel opnames waarbij u gevraagd wordt om korte tijd de adem in te houden meestal 8-15 seconden. Deze instructies hoort u via de koptelefoon. Het is tijdens het onderzoek van groot belang dat u deze ademinstructies opvolgt en dat u stil ligt.
- Op een gegeven moment wordt via het infuus de Rapiscan gegeven. Wij waarschuwen u dan van tevoren dat we beginnen met het stress onderzoek. Op een bepaald moment na het inspuiten van de Rapiscan wordt het contrastmiddel ingespoten. Dit kan wat koud aanvoelen. Verder merkt u hier niets van.
- Wij wijzen u erop dat het onderzoek per patiënt en per ziekenhuis kan verschillen.
Tijdsduur
De MRI-scan duurt ongeveer 60 min.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u meteen naar huis.
Uitslag
De radioloog en cardioloog bekijken de scan en vergelijken deze eventueel met vorige onderzoeken. Uw behandelend arts geeft u de uitslag van het onderzoek.
Mogelijke complicaties/risico's
Een MRI-scan doet geen pijn. En voor zover bekend is een MRI niet schadelijk voor uw lichaam. Wel kan u last ervaren van de contrastvloeistof of van de medicatie. Hieronder leest u meer informatie.
Gadoliniumhoudend Contrast
Voor het onderzoeken dienen we gadoliniumhoudend contrast toe. De contrastvloeistof die gebruikt wordt bij het onderzoek is zeer veilig. Een enkele keer kan er een bijwerking ontstaan, zoals warmtebeleving, metaalsmaak of misselijkheid. Dit verdwijnt na een paar minuten. Het contrastmiddel dat we gebruiken heeft geen invloed op andere medicijnen die u gebruikt.
Heeft u eerder een gadoliniumhoudend contrastmiddel gehad en hier een allergische reactie op gehad? Neem dan contact op met uw cardioloog.
Rapiscan
Tijdens dit onderzoek dienen wij medicatie toe dat Rapiscan heet. In het algemeen worden door de meeste patiënten enige klachten ervaren bij de Rapiscan. Soms kan er een kortdurend “blozend” en opgeblazen gevoel ontstaan. Daarnaast kan u herkenbare ‘pijn op de borst’ klachten krijgen. Dit kan extra vervelend voelen omdat u weinig ruimte heeft in de MRI-tunnel. Voelt u zich tijdens het onderzoek ineens niet lekker? Dan kunt u de laborant op elk moment waarschuwen met het knijpballetje. De klachten houden ongeveer 5 minuten aan en verdwijnen daarna snel.
Leefregels na het onderzoek
Er gelden geen specifieke leefregels na het onderzoek.
Contact
Het is belangrijk dat u juiste en duidelijke informatie krijgt. Met deze informatie beslist u met uw arts of u het onderzoek laat doen. Heeft u na het gesprek met uw arts en na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel deze dan gerust. Ook voor suggesties kunt u ons benaderen.
Heeft u vragen met betrekking tot het onderzoek? Bel dan met de afdeling Radiologie (0183) 64 44 50.
Heeft u vragen over de medicatie die door de cardioloog is voorgeschreven? Of kunt u niet op de afgesproken tijd komen? Bel dan naar de polikliniek Cardiologie (0183) 64 43 05.