MRI Lever / alvleesklier
Het onderzoek
Bij een MRI van de lever/alvleesklier worden afbeeldingen van de lever/alvleesklier gemaakt zonder dat daar röntgenstralen aan te pas komen. Een magnetisch veld en radiogolven zorgen ervoor dat het lichaam signalen gaat uitzenden. Een antenne vangt deze signalen op en een computer zet ze om in duidelijke beelden van het lichaam.
Belangrijke informatie
Vrouwen (zwangerschap/borstvoeding)
• Hoewel er geen schadelijke effecten van MRI bekend zijn, doen wij het onderzoek liever niet als u zwanger bent. Neem zo nodig contact op met uw behandelend arts. Ook begeleiders die zwanger zijn raden wij af om tijdens het scannen in de MRI-onderzoeksruimte te verblijven. MRI-contrastmiddelen worden zeer beperkt uitgescheiden in de moedermelk. Voor zover bekend ondervindt een kind dat moedermelk krijgt geen schade van het uitgescheiden contrastmiddel. Als u het zelf prettiger vind kunt u de moedermelk de eerste 24 uur na intraveneuze toediening van het contrastmiddel afkolven en weggooien.
Metaal
• Omdat er bij de MRI met een zeer sterk magneetveld wordt gewerkt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als u met metaal naar binnengaat. Daarom moet u vóór het betreden van de MRI-ruimte alles van metaal verwijderen. Dit mag niet mee de onderzoeksruimte in:
o Alles wat elektronica bevat (bijvoorbeeld telefoon, iPod, tablet).
o Voorwerpen als sleutels, munten, losse gebitselementen, hoorapparaat, piercings, (haar)spelden, sieraden, creditcards/(bank)pasjes, parkeerkaart, horloge en aanstekers.
o Schoenen en kleding met metaal (rits, knopen, haakjes, applicaties en anti-diefstal labels).
• Heeft u metaal (pacemaker, neurostimulator, implantaat of iets anders van metaal) in uw lichaam? Bespreek dan vooraf met uw behandelend arts of dit veilig in de MRI kan. Dit moet vaak ruim van tevoren uitgezocht worden. Op de dag van het onderzoek is dat niet mogelijk, waardoor het onderzoek dan niet door zou kunnen gaan.
• Als u veel in aanraking komt met metaalsplinters (bijv tijdens uw werk) neemt u dan contact op met uw behandelend arts;
• Moderne implantaten van titanium en vullingen of kronen in een gebit zijn geen belemmering voor het onderzoek.
Contrast
• Bij dit onderzoek krijgt u MRI-contrast toegediend om de organen, bloedvaten en/of afwijkingen beter te kunnen beoordelen. Er wordt dan een infuus bij u geprikt. De contrastvloeistof die gebruikt wordt bij het onderzoek is zeer veilig. Een enkele keer kan er een bijwerking ontstaan, zoals warmtebeleving, metaalsmaak of misselijkheid. Dit verdwijnt echter na een paar minuten. Het Contrastmiddel dat we gebruiken heeft geen invloed op geneesmiddelen die u gebruikt.
Praktisch
• Wij raden u aan om geen waardevolle bezittingen mee te nemen. U kunt ze dan na het onderzoek ook niet vergeten weer mee te nemen;
• Uw bezittingen kunt u tijdens het onderzoek in de afsluitbare kleedruimte achterlaten;
• Als u last heeft van engtevrees (claustrofobie) is het verstandig dit vooraf met uw behandelend arts te bespreken;
• Het is mogelijk om eerst een keer te komen kijken en proefliggen in de MRI. Hiervoor dient u wel een afspraak te maken (zie contact).
• Indien een tillift nodig is, wilt u dan contact op nemen met de afdeling Radiologie (zie contact)?
• Als u niet of moeilijk kunt lopen wordt u met een speciale rolstoel of brancard de MRI-ruimte ingereden. Een ziekenhuisbed of rolstoel mogen niet de onderzoeksruimte in.
• Na eventuele contrasttoediening adviseren wij u de eerste 24 uur geen bloed te laten prikken, in verband met mogelijk afwijkende bloedwaarden;
• We proberen alle patiënten op het afgesproken tijdstip te onderzoeken. Daarvoor hebben wij een strakke planning. Mocht u verhinderd of vertraagd zijn voor uw afspraak, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie (zie contact). Het kan zijn dat we een nieuwe afspraak met u maken.
Voor het onderzoek
Voorbereidingen thuis
• Voor het onderzoek mag u normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen.
• Wij adviseren u kleding zonder metaal mee te nemen, bijvoorbeeld een pyjama .Deze kleding is geschikt tijdens het onderzoek;
• Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. Vanwege de tijdsduur van het onderzoek raden wij u aan kort voor het onderzoek naar het toilet te gaan;
Melden bij de balie van de afdeling radiologie
• Wij willen u verzoeken om 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn en te melden aan de balie van de afdeling Radiologie.
• Om het MRI-onderzoek veilig te laten verlopen, ontvangt u van Radiologie een MRI-screeningsformulier (vragenlijst). Deze moet u ingevuld vóór het MRI-onderzoek aan de laborant geven.
• Als u opgenomen bent in het ziekenhuis krijgt u van de verpleegkundige het contrastmiddel dat u moet drinken. U wordt op de afgesproken tijd met bed of rolstoel naar de afdeling radiodiagnostiek gebracht.
Tijdens het onderzoek
• Wanneer u alles van metaal en magnetische voorwerpen in het kleedhokje heeft achtergelaten, mag u naar binnen in de MRI-ruimte.
• De laborant legt u in een zo gemakkelijk mogelijke houding op de onderzoekstafel. Dat is belangrijk omdat u tijdens het onderzoek niet mag bewegen. De laborant prikt een infuus en deze blijft het gehele onderzoek in de arm zitten. Vervolgens komt er een antenne over de buik die het signaal opvangt. Als u goed ligt, schuift de laborant de onderzoekstafel in het MRI-apparaat. De buik komt in het midden van de scanner te liggen.
• Het MRI-apparaat ziet eruit als een lange, ronde verlichte tunnel die aan beide uiteinden open is. In het hoofdeinde van de tunnel zitten een microfoon en een luidspreker. Daardoor staat u in direct contact met de laborant die het onderzoek uitvoert. Tijdens het scannen krijgt u een noodbel in uw hand om contact met de laborant te maken.
• Om tijdens het scannen geen last te hebben van ademhalingsbewegingen word u meerdere keren gevraagd om de adem in te houden. Het is belangrijk dat u deze ademcommando’s zo goed al mogelijk opvolgt.
• Op de momenten dat de foto's worden gemaakt, ontstaat een sterk kloppend geluid. Daarom krijgt u verplicht oordoppen in de oren en een koptelefoon op. Vanwege de ademcommando’s die u krijgt geven we liever geen muziek over de koptelefoon.
• Halverwege het onderzoek word de contrastvloeistof met behulp van een pomp ingespoten, dit kan wat koud aanvoelen in de arm.
• Wij wijzen u erop dat het onderzoek per patiënt en per ziekenhuis kan verschillen.
Tijdsduur
Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. Vanwege de tijdsduur van het onderzoek raden wij u aan kort voor het onderzoek naar het toilet te gaan.
Door allerlei oorzaken, als bijvoorbeeld spoedgevallen, kan het programma soms uitlopen. Helaas moet u dan langer wachten. Wij bieden u daarvoor bij voorbaat onze excuses aan.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. De radioloog bekijkt de scan en vergelijkt deze eventueel met afbeeldingen van vorige onderzoeken.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek is na ongeveer 2 werkdagen bekend bij uw behandelend arts.
Contact
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft of als u zich ergens zorgen over maakt, kunt u altijd terecht bij uw behandelend arts of de laborant.
We hopen u voldoende te hebben geïnformeerd. Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Zij zijn bereikbaar via (0183) 64 44 50.