Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie. De verpleegkundige brengt u naar de onderzoekkamer. Daar kunt u uw broek en onderbroek uittrekken. Uw andere kleren mag u aanhouden.
U neemt plaats op de onderzoekstafel. U ligt op uw rug of er wordt u gevraagd de benen in de beensteunen te leggen. De uroloog voelt eerst via de anus met de vinger naar de prostaat. We noemen dit rectaal toucher.
Daarna brengt de uroloog een kunststof staaf (sonde) met een ruime hoeveelheid glijmiddel enkele centimeters in uw anus. Het is belangrijk dat u de sluitspier daarbij goed ontspant. Zelfs bij kloofjes of aambeien is het inbrengen van de sonde dan pijnloos.
Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes op het scherm van het echoapparaat in beeld gebracht. De prostaat kan nauwkeurig gemeten en bekeken worden. Eventuele afwijkingen binnen de prostaat kunnen zo zichtbaar worden.
De biopsie
Soms is het beeld van de echografie niet duidelijk genoeg om te kunnen zien wat er aan de hand is. In dat geval wordt er een biopsie gedaan.
Met een naald worden er kleine stukjes weefsel weggenomen. Ook bij verdenking op een kwaadaardig gezwel wordt er een biopsie gedaan. De uroloog brengt voor het nemen van biopten meerdere malen een naald via de endeldarm in de prostaat. De weggenomen stukjes weefsel worden later onder de microscoop onderzocht door de patholoog-anatoom.
De biopsie is niet pijnlijk, maar kan wel ongemakkelijk zijn. De naald wordt een stukje naar binnen 'geschoten'. Dit gaat gepaard met een luide tik.