U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiodiagnostiek. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte tot een laborant u komt halen en u naar de onderzoekskamer brengt. De laborant zal u vragen het aan te prikken gebied vrij te maken van kleding.
Met echografie wordt door de radioloog of door de laborant de grootte en plaats van de kalkafzetting bepaald. De huid wordt gedesinfecteerd. Vervolgens krijgt u een lokale verdoving (met Lidocaïne) in het aan te prikken gebied. Deze verdoving werkt vrijwel meteen.
Zodra de verdoving goed is ingewerkt, wordt met een naald onder geleiding van echografie de kalkafzetting meerdere keren aangeprikt. Als de radioloog of de laborant het nodig vindt, kan tijdens de procedure een tweede naald gebruikt worden waarmee wordt geprobeerd losgemaakte kalk via de naald met behulp van een zoutoplossing op te zuigen. Dit opzuigen is niet standaard.
Belangrijk
In principe mogen tijdens een echografie geen begeleiders mee de onderzoekskamer in, alleen in bijzondere situaties is dat mogelijk. Hulp bij het aan- en uitkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.