Echografie van de bovenbuik
Voor een echografie van de bovenbuik moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u vanaf 4 uur voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken of roken. Medicijnen mag u met water innemen. Heeft u Diabetes Mellitus (suikerziekte), meldt u dat dan bij het maken van de afspraak. Er wordt bij het plannen van de afspraak rekening mee gehouden.
Echografie van de onderbuik of nieren/blaas
Voor een echografie van de onderbuik moet u een volle blaas hebben. Hiervoor moet u anderhalf uur voor uw afspraak ruim een liter drinken (thee, water, vruchtensap). Dit zijn minimaal zes glazen.
Let op! U mag hierna niet meer naar het toilet! Voorziet u hiermee problemen, komt u dan ruim van te voren naar uw afspraak. U kunt dan in het ziekenhuis extra drinken zodat uw blaas goed gevuld is tijdens het onderzoek.
Als uw blaas niet vol genoeg is, kan het zijn dat u meer moet drinken en moet wachten op een vervolgonderzoek.
Echografie met punctie
Een echografie met punctie is een onderzoek waarbij er met behulp van echografie op een door uw behandelend arts aangevraagde plaats een punctie (prikje) gezet wordt, zodat er laboratoriumonderzoek verricht kan worden op het verzamelde vocht of weefsel.
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, bespreekt u dat dan met uw behandelend arts of en hoe lang u moet stoppen met inname van deze medicijnen. Verder zijn er voor het onderzoek geen speciale voorbereidingen nodig.
Echografie van alle andere organen en weefsels
Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.