Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling Radiologie (Als u wordt opgenomen dan wordt u gebracht). De laborant roept u binnen als u aan de beurt bent. Tijdens het onderzoek komt u op een onderzoeksbank/ bed te liggen en wordt het betreffende lichaamsdeel ontbloot.
Allereerst bepaalt de radioloog met het echoapparaat de plek waar de naald geplaatst moet worden. De huid wordt gedesinfecteerd met alcohol.
Biopsie
Bij een biopsie wordt de huid verdoofd. Ook wordt een steriele doek gelegd rondom de plaats waar de huid wordt aangeprikt. Wanneer de verdoving is ingewerkt, maakt de radioloog een klein sneetje in de huid. Vervolgens wordt er met een naald één of meerdere biopten genomen.
Punctie
Een punctie gebeurt zonder verdoving, omdat de punctienaald net zo dun/klein is als de verdovingsnaald. De radioloog prikt in het weefsel en ‘stuurt’ de naald naar de juiste plaats toe. Dan worden er via de naald cellen opgezogen.
Na het onderzoek wordt de huid weer schoongemaakt. U krijgt dan een gaasje of pleister op de plaats waar de punctie of biopsie heeft plaatsgevonden.
Is het onderzoek pijnlijk?
In het geval van een biopsie wordt de huid verdoofd. Desondanks kan het onderzoek soms gevoelig zijn.
Bij een (dunne naald) punctie is de prik vergelijkbaar met bloedprikken.
Belangrijk:
In principe mogen er tijdens het onderzoek geen begeleiders mee de onderzoekskamer in, alleen in situaties is dat mogelijk. Hulp bij het omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.