Meldt u zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiodiagnostiek. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte tot een laborant u komt halen en u naar de onderzoeks-kamer brengt. Bij het maken van een echo moet u zich gedeeltelijk ontkleden. Vervolgens gaat u op een onderzoekstafel liggen.
Eerst zal de laborant een echografie (onderzoek door middel van geluidsgolven) van het betreffende gebied maken. Op uw huid wordt ter hoogte van het te onderzoeken lichaamsdeel een dikke vloeistof (gelei) aangebracht. Deze gelei is nodig voor de geleiding van de geluidsgolven door de huid. Het geluid dat wordt teruggekaatst (de echo) wordt door de apparatuur opgevangen en omgezet in een beeld.
Hierna bepaalt de radioloog met behulp van echografie of er een punctie gedaan kan worden en op welke plaats de dunne naald wordt ingebracht. Op die plaats wordt de huid gedesinfecteerd. Met een dunne naald wordt een beetje vocht of weefsel opgezogen. U krijgt hiervoor geen verdoving, aangezien dit een extra prikplaats zou betekenen. Het vocht of weefsel dat wordt opgezogen gaat voor onderzoek naar het laboratorium.
Belangrijk:
In principe mogen er tijdens het onderzoek geen begeleiders mee de onderzoekskamer in, alleen in situaties is dat mogelijk. Hulp bij het omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.