CT-onderzoek TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation)
Het onderzoek
Met de CT-scanner wordt met behulp van röntgenstralen dunne afbeeldingen van de hartklep(pen) gemaakt en meteen erachter aan een scan van de gehele aorta inclusief de halsvatten.
Voor het onderzoek
Belangrijk:
- Minstens 24 uur voor het onderzoek mag u geen chocolade, koffie, thee en Redbull of andere cafeïne houdende dranken gebruiken.
- Indien het u niet veel moeite kost om niet te roken, dan graag op de dag van het onderzoek zo min mogelijk roken.
- U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te blijven, u kunt gewoon eten en drinken. Geadviseerd wordt om een uur voor het onderzoek geen zware maaltijd te nuttigen.
- Het is handig als u een shirt met korte mouwen draagt of een hemd. Als u een BH draagt, dan is het voor het onderzoek het beste als u een BH zonder beugels draagt. Het is beter om de scan met BH te scannen i.p.v. zonder BH.
- Gebruik de dag van het onderzoek geen zalf en/of bodylotion. De ECG-plakkers blijven anders niet zitten.
- Laat uw sieraden zoveel mogelijk thuis. Dan kunt u ze na het onderzoek ook niet vergeten. Het is belangrijk dat het deel van het lichaam dat onderzocht wordt vrij is van sieraden.
- Als u zwanger bent, of denkt te zijn, geef dat dan vóór het onderzoek door aan de röntgenlaborant.
- Vertel vóór het onderzoek op de afdeling radiodiagnostiek of u overgevoelig bent of bent geweest voor genees- of contrastmiddelen.
Medicijngebruik
Indien u nierfunctiestoornissen heeft kan het zijn dat uw medicatie moet worden aangepast i.v.m. het contrast van de CT. De volgende medicamenten kunnen worden aangepast en/of tijdelijk gestopt, indien uw arts dit nodig vindt:
- Metformine kan tijdelijk worden gestaakt, deze medicatie moet 24 uur voor de CT scan worden gestaakt. Andere medicatie voor diabetes kunnen gewoon worden ingenomen.
- Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID) zoals ibuprofen en diclofenac, deze medicatie deze medicatie moet 24 uur voor de CT scan worden gestaakt.
- In zeldzame gevallen moet de ACE-remmers of Angio-tensine-II-receptor blokkers of diuretica worden gestaakt, in het algemeen kunnen deze worden gecontinueerd.
Jodiumhoudend contrastmiddel
Bij dit onderzoek wordt een jodiumhoudend contrastmiddel gebruikt. Hierbij is het belangrijk om te weten of uw nieren goed werken. Wanneer dit niet bekend is, zal uw arts uw bloed laten prikken om deze waarde te controleren. Is de nierfunctie niet goed genoeg, dan wordt u eerder opgenomen. Uw nieren worden dan met een infuus voorbereid op het onderzoek. De cardioloog zal zorgen dat dit geregeld wordt.
Heeft u eerder een jodiumhoudend contrastmiddel gehad? En heeft u hier een allergische reactie op gehad, dan moet u contact opnemen met uw cardioloog die het onderzoek aangevraagd heeft.
Aanmelden voor uw afspraak
Wij willen u verzoeken om 5 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. U kunt zich aanmelden bij de aanmeldzuil van de afdeling Radiologie. Volg de instructies op de aanmeldzuil. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte tot een laborant u komt halen.
Als u verhinderd bent, wilt u ons dat dan zo spoedig mogelijk laten weten?
* Door allerlei oorzaken als bijvoorbeeld spoedgevallen loopt ons programma soms uit. Helaas moet u dan wat langer wachten. Wij bieden u daarvoor bij voorbaat onze excuses aan.
Tijdens het onderzoek
Bij een CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. U ligt op een onderzoekstafel die door een ruime opening schuift. U kunt aan beide kanten door de opening heen kijken. Het toestel wordt bediend vanuit een aangrenzende ruimte. De laborant(e) kan u zien en horen.
Verloop van het onderzoek
De radiologisch laborant neemt u mee naar de scanruimte. In het kleedhokje moet u wellicht wat kleding uit doen. De laborant roept u binnen en u neemt plaats op de onderzoekstafel. U krijgt ECG-plakkers opgeplakt en u wordt aangesloten op een ECG-apparaat. Zo wordt uw hartslag in beeld gebracht. Eerst wordt er een overzichtsfoto gemaakt. Daarna krijgt u door het infuus de contrastvloeistof. Ook nu wordt u weer gevraagd de adem in te houden. Er wordt nu een scan van het hart gemaakt, meteen gevolgd door een scan van uw aorta. Van de contrastvloeistof krijgt u een warm gevoel over het gehele lichaam.
Tijdsduur
Het hele onderzoek vanaf voorbereiding tot het eind duurt ongeveer 20 minuten. Gedurende het hele onderzoek kan een laborant u zien en horen.
Na het onderzoek
Na het CT-onderzoek kunt u uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.
Plassen in een plaszak na een CT-scan
U krijgt tijdens de CT-scan een contrastvloeistof in een bloedvat gespoten. Deze vloeistof gaat uw lichaam weer uit als u plast. We willen voorkomen dat de vloeistof in het rioolwater terecht komt. Het is namelijk moeilijk om contrastvloeistof uit het rioolwater te zuiveren. Daarom vragen we u om de eerste vier keer na de CT-scan te plassen in een plaszak in plaats van in het toilet. De plaszak kunt u daarna bij het restafval gooien. Zo komt uw plas met de contrastvloeistof niet in het rioolwater terecht. De vier plaszakken krijgt u van de laborant na de CT-scan. Ook krijgt u uitleg over hoe u de zakken moet gebruiken. Dankzij een speciaal materiaal in de plaszakken stolt uw plas direct na gebruik. Er is dus geen risico op lekkages of nare luchtjes.
Verandering in ontlasting
Na het onderzoek kan uw ontlasting er anders uitzien. Het kan bijvoorbeeld een ongewone kleur hebben, of u kunt last krijgen van diarree. Dit is normaal en u hoeft zich hierover geen zorgen te maken.
Uitslag
De radioloog beoordeelt samen met de cardioloog de gemaakte scans. Tijdens uw eerstvolgende afspraak met uw cardioloog bespreekt hij/zij de uitslag met u.
Contact
Het is belangrijk dat u juiste en duidelijke informatie krijgt. Met deze informatie beslist u met uw arts of u het onderzoek laat doen. Heeft u na het gesprek met uw arts en na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel deze dan gerust. Ook voor suggesties kunt u ons benaderen. Schrijf uw vragen van tevoren op, zodat u niets vergeet.
Heeft u vragen met betrekking tot het onderzoek, dan belt u met de afdeling Radiologie via telefoonnummer (0183) 64 44 50.
Gaan uw vragen over de medicatie die door de cardioloog zijn voorgeschreven of kunt u niet op de afgesproken tijd komen, dan belt u naar poli Cardiologie via telefoonnummer (0183) 64 43 05