Reinigen wond
Bij het wisselen van het verband raden wij u aan de wond schoon te maken. Dit kan onder de kraan of de douche. Gebruik hiervoor lauwwarm water. Als u gaat douchen verwijdert u eerst het verband. Verbandmiddelen die eventueel vast blijven zitten in de wond kunnen door nat gemaakt te worden verwijderd worden.
Tijdens het douchen mag U gewoon zeep en shampooproducten gebruiken. Aan het eind van de douchebeurt spoelt u de wond goed uit. Er mogen geen zeepresten in de wond blijven zitten. Na het douchen kunt u met een gaas met een licht poetsende beweging het wondbed schoonmaken. Er zijn enkele wonden waarbij dit niet is toegestaan, bespreek dit met uw behandelend arts. Daarna dept u de wond en de wondranden zorgvuldig droog met gazen. We raden u af om in bad te gaan, vanwege het verweken van de wond en de wondranden. We raden u ook af om een Biotex of soda badje te gebruiken, beide producten laten een “zeep” laagje in de wond achter.
Spoelen van de wond met een spuit
Bij diepe wonden en wonden met fistels, kiezen we er soms voor om te spoelen met een spuit en een vrouwenkatheter. Dit gebeurt altijd in opdracht van uw arts of wondconsulent. De katheter moet voorzichtig opgevoerd worden in de wond. Zorg dat alle spoelvloeistof weer uit de wond komt door met de spuit vloeistof de terug te trekken of de omgeving leeg te drukken, eventueel kunt een puntje van een schoon gaasje in de wondopeningen stoppen om zo het vocht te verwijderen. Hierna dient u de omliggende huid goed te drogen.
Hygiëne
Een goede hygiëne is belangrijk bij het verzorgen van uw wond. Hiermee voorkomt u (nieuwe) infecties. Het is van groot belang dat uw handen schoon zijn tijdens de wondverzorging. En ook dat u dit in een schone omgeving doet. Hieronder leest u de belangrijkste aandachtspunten:
- Was uw handen van tevoren met water en zeep.
- Zorg dat alle benodigdheden voor de wondverzorging klaar liggen.
- Heeft u meerdere wonden? Verzorg dan eerst de ‘schoonste wond’ en als laatste de meest ‘vuile’ wond.
- Wissel na de verzorging van iedere wond uw handschoenen en was of desinfecteer uw handen.
- Werk tijdens de verbandwissel zo schoon mogelijk. Zorg dat u tijdens de wondverzorging niets aanraakt wat niet noodzakelijk is voor de verzorging.
- Als u het verband heeft verwijderd, gooi het dan meteen weg in een afvalzakje.
- Reinig uw schaar en pincet eerst huishoudelijk. Desinfecteer vervolgens de schaar en/of het pincet voor gebruik. Doe dit door 70% alcohol op een gaasje te doen en het hiermee schoon te wrijven. Laat de schaar en/of het pincet daarna aan de lucht drogen.
- Knip niet door de verpakking heen, maar open de verpakking en knip het verband op maat.
- Bewaar het materiaal voor de wondverzorging in een afgesloten kast of box. Let hierbij op de houdbaarheidsdatum.
Hechtingen
Soms sluiten wij de wond met hechtingen. Deze hechtingen veroorzaken soms wat irritatie. De huid rondom de hechtingen is dan wat rood. Hier hoeft u niet ongerust over te zijn. Als de wond na 24 uur niet meer lekt, hoeft u de wond niet meer af te dekken met een pleister. Dek de wond wel af met een pleister als de wond nog vocht lekt. U mag 24 uur na de operatie weer douchen. Soms zijn hier uitzonderingen op. Overleg dit met uw behandelend arts. Sommige hechtingen lossen vanzelf op. Niet-oplosbare hechtingen en agraves (nietjes) verwijderen we op de polikliniek of bij de huisarts.
Ontsteking of infectie
Ondanks alle hygiëne maatregelen kan het voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt. U herkent een infectie van een wond aan de volgende kenmerken:
- de huid rondom de wond is rood en warm of gezwollen
- toenemende pijn aan de wond
- pus uit de wond
- temperatuursverhoging en/of koorts
Wanneer u één van deze verschijnselen opmerkt, neem dan contact op met uw behandelaar.