Wondbehandeling
De behandeling
U heeft letsel aan de huid opgelopen en informatie gekregen over de behandeling. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen.
Soorten wonden en behandeling
Uw type verwonding wordt aangekruist door de verpleegkundige. Lees deze informatie zorgvuldig door en volg de adviezen op.
Oppervlakkige snij- en scheurwonden
Afhankelijk van de diepte van de wond wordt de wond verzorgd met hechtpleisters of met huidlijm.
- Wond wordt behandeld met hechtpleisters De hechtpleisters mag u zo lang mogelijk laten zitten, deze laten vanzelf los. U dient de wond 5 tot 7 dagen droog te houden.
- Wond wordt behandeld met huidlijm
Wanneer de wond het toelaat, kan deze geplakt worden met een huidlijm. Het afdekken van de wond is dan niet noodzakelijk. U mag zich na de behandeling gewoon wassen en douchen. Hierna kunt u de wond droog deppen en verder zoveel mogelijk droog houden. Let op dat u niet te hard over de wond wrijft. Laat het huidlijm korstje zitten totdat het er vanzelf afvalt. Als u het korstje er zelf afhaalt, gaat dit ten koste van de wondgenezing. - Wond wordt verbonden met Mepitel
Dit is een vettig gaas dat direct op de wond wordt aangebracht. Dit gaas mag tot 7 dagen op de wond blijven zitten, het voorkomt dat het verband aan de wond gaat plakken en stimuleert de wondgenezing.
Grote, diepe snij- en scheurwonden
Wanneer de wond te diep of te groot is, zal de arts besluiten de wond te hechten onder lokale verdoving. Als de wond na het hechten nog wondvocht lekt, kan het zijn dat u naar huis gaat met een drukkend verband en eventueel met een mitella voor het hooghouden van het aangedane lichaamsdeel. Het drukverband mag u 2 dagen laten zitten. Laat de wond deze dagen ook niet nat worden. Als de wond hierna droog is, hoeft u het niet meer te verbinden. Is de wond nog niet droog, dan kunt u het afdekken met een pleister of verband. Wanneer een drukkend verband niet noodzakelijk is, wordt uw wond verbonden met een gaasje en een zelfklevend verband. Soms is de wond klein, dan volstaat een pleister op de wond. Verwijder niet zelf uw hechtingen, dit verhoogt de kans op een ontsteking.
Uw hechtingen mogen verwijderd worden na …….. dagen bij uw eigen huisarts/op de polikliniek chirurgie (doorhalen wat n.v.t. is).
Schaafwonden
De oppervlakkige schaafwonden worden gedesinfecteerd en niet verbonden. Het is belangrijk om de wond zoveel mogelijk droog te laten, dit bevordert het genezingsproces. De diepere schaafwonden worden verbonden met een Mepitelverband. Dit zijn vettige gazen die niet aan de wond plakken en de wondgenezing bevorderen. Het verband dat de verpleegkundige op de spoedeisende hulp aanbrengt mag u tot 7 dagen laten zitten, tenzij anders met u afgesproken is.
Bijtwonden
De meeste bijtwonden worden veroorzaakt door dieren. Dieren dragen veel bacteriën mee in hun bek waardoor de wond ook veel bacteriën bevat. Deze wonden worden vaak niet gehecht omdat er in dat geval een grotere kans is dat de wond gaat ontsteken. Op de spoedeisende hulp wordt de wond schoongemaakt en de arts bekijkt of er nog ander letsel is ontstaan door het bijtincident. In sommige gevallen moet u ook een kuur antibiotica gebruiken, u krijgt dan van de arts een recept mee. Het is van belang dat als u weer thuis bent u de wond goed blijft observeren op tekenen van ontsteking (zie algemene adviezen).
Uitslag
Controle
Als u naar de huisarts gaat voor wondcontrole of het verwijderen van de hechtingen, kunt u hiervoor zelf bij de huisarts een afspraak maken. Indien controle op de polikliniek bij de chirurg geïndiceerd is, wordt u door het afsprakenbureau gebeld voor het maken van deze afspraak.
Leefregels na de behandeling
- Laat bij het douchen de wond nooit weken en droog de wond na het douchen deppend af.
- Zorg ervoor dat de wond niet onder water komt. Ga dus niet in bad en ga niet zwemmen.
- Bekijk uw wond regelmatig, let hierbij op tekenen van een ontsteking, zoals;
- toenemende roodheid, zwelling en warmte om de wond heen
- koorts boven de 38,5 graden en eventueel koude rillingen
- ruikende, pussige /groene afscheiding uit de wond.
- meer pijn aan de wond. - Om de pijn te onderdrukken mag u 4 maal daags 2 tabletten Paracetamol 500 mg innemen. Let op: deze dosering geldt alleen voor volwassen en kinderen boven 50 kg. Wij adviseren u de pijnmedicatie de eerste dagen maximaal in te nemen. Zo bouwt u een spiegel van pijnmedicatie op in uw bloed waardoor de pijn beter onderdrukt blijft.
- Zo nodig krijgt u van de verpleegkundige een vaccinatie tegen tetanus.
- Het kan voor komen dat u van de arts een recept meekrijgt voor antibiotica ter voorkoming van een ontsteking.
Contact
Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, of als u iets wilt vragen, bel dan onderstaande telefoonnummers.
Maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur
De afdeling Dagbehandeling via (0183) 64 47 52
In de nacht tussen 20.00 uur en 07.00 uur, in het weekend en op feestdagen
De huisartsenpost via (0183) 64 64 10
De medewerkers van de huisartsenpost zijn opgeleid om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. U ontvangt een advies of wordt doorverbonden. Na 72 uur kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.