Verzakkingsoperaties
De behandeling
Een operatie kan een goede manier zijn om voorgoed van een verzakking af te komen. Er bestaan veel soorten operaties voor urine-incontinentie en verzakkingen. Wij informeren u in deze folder over de meest voorkomende operaties. Ook in deze video vindt u meer informatie.
Veel van deze operaties gebeuren via de vagina. Soms is het nodig een kijkoperatie via de buik uit te voeren. Bij vaginale operaties wordt soms de baarmoeder verwijderd, maar meestal wordt deze weer opgehangen. Er zijn operaties waarbij een speciaal kunststof matje wordt gebruikt. Er zijn dus veel verschillende operaties mogelijk.
In het Beatrixziekenhuis doen we alle operaties via de vagina zonder matjes. Als een kijkoperatie of een operatie met een kunststof matje nodig is, verwijzen we u naar een ander ziekenhuis.
Operaties via de vagina (zonder gebruik van ‘matjes’)
Je kunt op verschillende plekken een verzakking hebben: aan de voorkant (bij je blaas), achterkant (bij je darmen), of in het midden (bij je baarmoeder of de top van je vagina als je geen baarmoeder meer hebt). Soms zijn meerdere plekken tegelijk verzakt. Dan combineren we operaties om alles te herstellen. Hier is kort uitgelegd wat we doen bij elke plek.
Voorkant
Voorwandplastiek
We maken het weefsel onder uw blaas sterker met oplosbare hechtingen, zodat de blaas weer goed zit. In deze folder vindt u meer informatie.
Midden
Manchester procedure
We maken de banden die uw baarmoeder op zijn plek houden korter met oplosbare hechtingen, zodat de baarmoeder weer goed hangt. Soms halen we ook een stuk van de baarmoederhals weg.
Sacrospinale fixatie
Als de baarmoeder verzakt is, maken we die vast aan uw bekken zodat alles weer goed zit. Als uw baarmoeder verzakt is en verwijderd moet worden, hangen we het topje van de vagina op.
Vaginale baarmoederverwijdering
Als de baarmoeder verzakt is kan deze verwijderd worden en de bovenkant van de vagina ophangen worden. Deze operatie wordt gedaan als er behalve de verzakking nog een andere reden is om de baarmoeder weg te halen. In deze folder vindt u meer informatie.
Colpocleisis
Soms maken we de vagina dicht als andere operaties niet helpen. Na deze operatie kunt u geen seks meer hebben, maar de kans op een nieuwe verzakking is kleiner. In deze folder vindt u meer informatie.
Achterkant
Achterwandplastiek
We maken het weefsel tussen uw vagina en darmen sterker met oplosbare hechtingen, zodat de darmen weer goed zitten. In deze folder vindt u meer informatie.
Voor de behandeling
U spreekt met de dokter over hoe u verdoofd wordt. Dit kan met slaapverdoving (narcose) of een prik in uw rug. Dit gebeurt op de Preoperatieve Screeningspolikliniek (POS).
Tijdsduur
U gaat de dag van de operatie naar het ziekenhuis. De operatie duurt 1 tot 1,5 uur.
Na de behandeling
Soms heeft u een buisje om te ademen gehad en voelt de keel pijnlijk. Misselijkheid en overgeven kunnen voorkomen.
Katheter
U heeft een slangetje om niet zelf te hoeven plassen en een tampon tegen bloedverlies. Deze halen we de volgende dag weg. Het kan gebeuren dat u na de operatie een aantal dagen niet goed leeg kunt plassen. Daarom controleren wij de blaas na de eerste keer zelf plassen.
Thuis moet u pijnstillers nemen.
Naar huis
U kunt een dag na de operatie naar huis. Vanwege pijn en sufheid na de narcose is het verstandig dat u uit het ziekenhuis wordt opgehaald. Zelf autorijden of met het openbaar vervoer naar huis gaan wordt afgeraden.
Pijn
U zult pijn hebben na de operatie, u krijgt pijnstillers. De meeste vrouwen hebben thuis genoeg aan paracetamol en ibuprofen, dit wordt met u besproken als u naar huis gaat.
Je krijgt advies over wat je wel en niet mag doen. Als je vragen hebt, kun je ons altijd bellen of een bericht sturen via de app BeterDichtbij.
Mogelijke complicaties/risico's
- Ongeveer 1 op de 7 vrouwen kan de eerste dagen niet zelf plassen. In dat geval moet de blaas wat langer met een slangetje worden leeggemaakt. U kunt dan wel gewoon naar huis en dit is altijd kortdurend.
- Een blaasontsteking komt bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen voor.
- Er is een klein risico op een nabloeding. Het bloedverlies na de behandeling mag niet veel groter zijn dan tijdens een menstruatie. Indien u vaker dan 4 keer per uur het verband moet wisselen, kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Ook als u last krijgt van koorts (38 °C of meer), sterk toenemende buikpijn, duizeligheid, hartkloppingen en een ziek gevoel moet u contact met ons opnemen.
Leefregels na de behandeling
Het is van belang dat u zich de eerste 3 weken aan de volgende hersteladviezen houdt, namelijk:
- Regelmatig plassen, minstens 5 x daags
- Verricht tot minstens 3 weken na de operatie geen zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen, ramen zemen etc.
- Het is belangrijk om minstens 3 weken na de operatie niet zwaar te tillen (meer dan 5 kilo), geen kinderen tillen, geen zware boodschappentassen of wasmanden tillen.
- Het is belangrijk minstens 3 weken geen zwaar lichamelijk werk of sport uit te voeren
- Wacht tot zes weken na de operatie met geslachtsgemeenschap
- U mag douchen.
- U mag de eerste 3 weken niet zwemmen, baden of naar de sauna.
- Gebruik, zolang u vloeit, geen tampons.
- U mag na een baarmoederoperatie of verzakkingsoperatie de eerste 3 weken niet fietsen of autorijden. Start met korte afstanden en zorg dat u over uw schouder kan kijken.
- U mag met een buikwond de eerste 3 weken niet zelf autorijden.
- Let op de stoelgang en gebruikt bij wegblijven van ontlasting dagelijks de movicolonzakjes minimaal 1x daags.
Het is belangrijk om tot 6 weken na de operatie niet zwaar te tillen of zwaar werk uit te voeren. Bij zwaar tillen (meer dan 5 kilo) moet u denken aan: stofzuiger, boodschappentas, volle wasmand, kind of kleinkind. Licht werk kunt u na 3 weken herstarten.
Werkhervatting:
- Afhankelijk van wat voor werk u doet, kunt u na 3 weken weer licht werk hervatten. Het zal voor ieder weer anders zijn. Luister naar uw lichaam wat u wel of niet kan. Loop u zelf niet voorbij.
- Heeft u een operatie ondergaan en heeft u een buikwond, dan zal de herstelperiode langer kunnen zijn.
Medicatie
Uw zorgverlener geeft aan welke medicijnen u nodig heeft.
- Zo nodig 4x daags 1000mg paracetamol
- Ibuprofen 3x daags 400mg
- Zo nodig oxynorm 5 mg tot maximaal 6 x per dag
- Movicolonsachet 1-2 daags 1 zakje
Afspraak
U krijgt een afspraak mee voor een controle bezoek bij de gynaecoloog of deze wordt naar u opgestuurd.
Meer informatie
Op deze website vindt u uitgebreide informatie over alles wat te maken heeft met operaties voor verzakking.
Contact
Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, bel dan onderstaande telefoonnummers.
Neem sowieso contact op bij de volgende klachten:
- Bij hoge koorts, meer dan 38,5 °C;
- Bij sterk ruikende of anderszins abnormale afscheiding;
- Bij pijn waar de normale pijnstillers niet tegen helpen (Paracetamol, Ibuprofen);
- Bij hevige buikpijn;
- Als u meer bloedverlies hebt dan normaal gesproken bij een menstruatie.
Maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur
De afdeling Dagbehandeling via (0183) 64 47 52
Maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 uur – 11:30 uur en 13:30 uur – 16:00 uur
Polikliniek Gynaecologie (0183) 64 42 17
In de nacht tussen 20.00 uur en 07.00 uur, in het weekend en op feestdagen
De huisartsenpost via (0183) 64 64 10
Heeft u vragen over deze folder?
Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie (0183) 64 42 17
U kunt uw vragen ook stellen via de app BeterDichtbij
Via deze app kunt u eenvoudig en veilig contact hebben met de polikliniek Gynaecologie en met de gynaecoloog. Tijdens uw afspraak in het ziekenhuis vertellen wij u over deze app.