Intraveneuze trombolyse
Eén van de behandelingen van een herseninfarct is intraveneuze trombolyse. Trombolyse betekent dat het bloedpropje oplost, intraveneus betekent dat u het medicijn via het infuus krijgt.
Bij deze behandeling krijgt u dus een infuus met een medicijn dat ervoor zorgt dat het bloedpropje oplost. Deze behandeling werkt het beste als het heel snel na infarct wordt gestart. Daarom is het belangrijk dat u bij klachten meteen hulp zoekt. De trombolyse start dan direct op de Spoedeisende Hulp.
Intra-arteriële behandeling
Bij een klein deel van de patiënten wordt er een intra-arteriële behandeling gedaan. Intra-arterieel betekent dat de dokter met een heel klein buisje in de slagaders van de hersenen komt. Dat buisje (katheter) wordt via een klein sneetje in de lies naar binnengebracht, totdat het buisje helemaal in de hersenen is. Als het buisje bij het bloedpropje is, kan die eruit worden gehaald. Als dat lukt, dan is het de slagader weer open en kan er weer zuurstof naar de hersenen. Dit is niet altijd mogelijk, want het bloedpropje moet wel goed te bereiken zijn. Ook hierbij is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling. Hoe eerder het bloedpropje wordt verwijderd, hoe beter voor uw herstel. Daarom is het belangrijk dat u bij klachten meteen hulp zoekt. Deze behandeling wordt gedaan in het Albert Schweitzer Ziekenhuis. U wordt dan met een ambulance naar het Albert Schweitzer Ziekenhuis gebracht voor de behandeling. Na de behandeling komt u weer terug naar het Beatrixziekenhuis.
Voor beide behandelingen wordt u opgenomen op de afdeling Neurologie op de Neuro Care Unit.