U krijgt tijdelijk een TENS-apparaat te leen. U gaat het apparaat een aantal weken uitproberen om te zien of het effect heeft op uw pijnklachten. Na afloop van de proefperiode bespreekt u samen met de fysiotherapeut het resultaat van TENS.
Naast het inzetten van het TENS-apparaat kijkt de fysiotherapeut ook of er bepaalde oefeningen gedaan kunnen worden om de pijnklachten te verminderen. Door deze regelmatig te doen naast het dagelijks bewegen kan dit een positief effect op de pijn hebben.
Als de TENS-behandeling de pijnklachten vermindert, wordt het TENS-apparaat aangevraagd bij uw zorgverzekeraar.
Als het TENS-apparaat geen effect heeft op uw pijnklachten, levert u het TENS-apparaat weer in en wordt u terugverwezen naar uw pijnspecialist.
Hoe werkt TENS?
Het doel van TENS is de pijn te verminderen. De zenuwen worden door huid heen met behulp van elektroden gestimuleerd. Deze elektrische stroompjes stimuleren de zenuwen die van invloed zijn op uw pijn.
Deze therapie heeft de volgende effecten:
- Vermindering van de zenuwgeleiding zorgt ervoor dat u de pijnprikkels minder ervaart.
- Uw lichaam zal zelf meer pijnstillende stoffen af gaan geven (bijvoorbeeld endorfine).
TENS-therapie heeft geen bijwerkingen. Langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk.
Soms is de huid echter overgevoelig voor de elektroden. Bij de firma kunnen andere elektroden aangevraagd worden die mogelijk de huid minder irriteren.
Hoe gebruikt u het TENS-apparaat?
Op de huid worden 2 of 4 electroden geplakt waar een stekkertje aan zit. Dit wordt gedaan op of rondom de pijn maar soms ook op een andere plaats geplakt dan waar de pijn zit. De fysiotherapeut bepaalt dit aan de hand van uw pijnklachten. De stekkertjes worden met snoertjes verbonden met het TENS-apparaat.
Er zijn verschillende TENS-programma’s beschikbaar. Afhankelijk van uw klachten bekijkt de fysiotherapeut welk programma voor u het meest geschikt is. Ook hoort u van de fysiotherapeut hoe vaak en hoe lang u de TENS moet aanzetten.
Voorwaarden voor het gebruik van de TENS-electroden
- De huid onder de elektroden moet intact zijn: geen wondjes, pukkeltjes of eczeem.
- Het is belangrijk dat de huid niet vet is, u mag geen crème op dit gedeelte van de huid smeren.
- Na gebruik kunt u de elektroden eraf halen. Om de elektroden langer te gebruiken moet u de elektroden weer terug plakken op het plastic kaartje en in de koelkast leggen. Voor u dat doet moet u de plakzijde van de elektroden een beetje vochtig maken. Zo kunt u de elektroden drie tot vier weken gebruiken.
- Zorg ervoor dat het apparaat uit staat bij het opbrengen en verwijderen van de elektroden, dit om vervelende prikkelingen te voorkomen.
- Het apparaat moet regelmatig opgeladen worden met het meegeleverde oplaadsnoer.
Belangrijk
- TENS mag niet gebruikt worden bij:
ICD
- Overleg met uw pijnspecialist bij:
Hartritmestoornissen
Pacemaker
Epilepsie
Huidaandoening waar elektroden geplakt gaan worden
Tumoractiviteit waar elektroden geplakt gaan worden
Zwangerschap (of wens)
Stimulatie in de hals
- Het is belangrijk dat u leert omgaan met het plakken van de elektroden en het bedienen van het apparaat. Mocht u dit moeilijk of lastig vinden, dan is het wellicht mogelijk om hulp van iemand uit uw directe omgeving te krijgen. In sommige gevallen is het mogelijk om hiervoor thuiszorg aan te vragen.
- Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, dan krijgt u de twee behandelingen vergoed die nodig zijn voor de instructie van TENS (mits u de behandelingen voor fysiotherapie nog niet volledig hebt gebruikt). Mocht u niet aanvullend verzekerd zijn dan zijn de kosten voor de twee behandelingen voor eigen rekening.
Tot slot
Bij vragen of problemen tijdens de proefperiode of met de toepassing van de TENS-behandeling, kunt u contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie (0183) 64 43 92. Als er technische problemen zijn met uw TENS-apparaat kunt u zelf contact opnemen met de leverancier.
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u die dan gerust.
U kunt ons op werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur bellen. U kunt ook gebruik maken van de BeterDichtbij-app. Het telefoonnummer van de polikliniek pijnbestrijding is (0183) 64 46 67.