Schildwachtklier opzoeken en verwijderen
Inleiding
U wordt binnenkort geopereerd aan uw borst. Tijdens deze operatie wordt ook de schildwachtklier verwijderd. Zo kunnen we onderzoeken of er uitzaaiingen in de lymfeklieren in uw oksel zitten. In deze folder leest u hier meer over.
Wat is de schildwachtklier?
De schildwachtklier is een lymfeklier. Tumorcellen kunnen zich verspreiden via het lymfevocht. Als borstkanker uitzaait, komen de uitgezaaide tumorcellen meestal als eerste in de schildwachtklier terecht (zie Afbeelding 1).
Zitten er geen tumorcellen in uw schildwachtklier? Dan is de kans op uitzaaiingen in de andere lymfeklieren in uw oksel en de rest van uw lichaam heel klein.
De schildwachtklier is niet bij iedereen dezelfde lymfeklier. De plaats van de tumor in uw borst bepaalt welke lymfeklier als eerste het lymfevocht van de tumor opvangt. Meestal is de schildwachtklier één van de lymfeklieren in uw oksel. Het kan ook dat er meer schildwachtklieren zijn.
Er zijn twee manieren op de schildwachtklier op te zoeken
- De schildwachtklier wordt opgezocht met een radioactieve vloeistof. Dit onderzoek vindt plaats in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.
- De schildwachtklier wordt opgezocht met een lichtgevende kleurstof tijdens de operatie.
U hoort van uw arts op welke manier de schildwachtklier bij u wordt opgezocht.
1. De schildwachtklier wordt opgezocht met een radioactieve vloeistof
Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht. Klik hier voor de route naar dit ziekenhuis.
U krijgt dit onderzoek op de dag van uw operatie, of één dag ervoor. Van de mammacare-verpleegkundige hoort u wanneer u dit onderzoek heeft.
Zo kunt u zich voorbereiden op het onderzoek
Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan. Voor dit onderzoek mag u gewoon eten en drinken. Wordt u op dezelfde dag geopereerd? Volg dan de regels op die in de brief of email staan van Bureau Opname.
Zo gaat het onderzoek
- Er wordt aan u gevraagd om uw bovenkleding uit te doen. Om de schildwachtklier te vinden, wordt een klein beetje radioactieve vloeistof in uw borst gespoten. De radioactieve vloeistof is niet gevaarlijk voor u of uw naasten. De prik kan gevoelig zijn.
- Daarna wordt er meestal gevraagd om de plaats van de prik te masseren. De radioactieve vloeistof komt dan in de schildwachtklier terecht. De radioactieve vloeistof legt dezelfde weg af als een tumorcel zou kunnen doen.
- Na een kwartier tot een half uur worden foto’s gemaakt. Dit gebeurt met een speciale camera die radioactieve vloeistof kan fotograferen. Hierdoor wordt de schildwachtklier zichtbaar op de foto’s. De plaats van de schildwachtklier wordt met een stift op uw huid afgetekend. Tijdens het maken van de foto’s komt de camera dicht bij uw lichaam. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk ligt.De foto’s worden doorgestuurd naar ons ziekenhuis.
Tijdens het onderzoek zien we nog niet of er tumorcellen aanwezig zijn in de schildwachtklier. Dit is pas bekend als de schildwachtklier is verwijderd en onderzocht. De schildwachtklier wordt onderzocht door een patholoog. Een patholoog is een arts die weefsel en cellen onderzoekt.
Heel soms wordt de schildwachtklier niet gevonden. Uw arts bespreekt dan met u wat dit betekent voor uw operatie.
De operatie
Uw arts zoekt tijdens de operatie de schildwachtklier op met een apparaatje dat radioactiviteit kan meten. Soms spuit uw arts ook nog blauwe vloeistof in de buurt van de tepel. De lymfebanen en de schildwachtklier worden dan blauw. Uw arts maakt een snee van ongeveer 5 centimeter aan de onderkant van uw oksel. En verwijdert de schildwachtklier. De wond wordt daarna onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen. Deze hechtingen verdwijnen dus vanzelf. Op de wond wordt een bruine hechtpleister geplakt.
Heeft uw arts tijdens de operatie de blauwe vloeistof gebruikt? Dan zijn uw plas en poep de eerste dagen na de operatie groen. Ook uw gezicht kan grauw van kleur zijn. Na een borstsparende operatie is in de huid van uw geopereerde borst nog maanden tot een jaar de blauwe verkleuring te zien.
2. De schildwachtklier wordt opgezocht met een lichtgevende kleurstof tijdens de operatie
Uw arts spuit tijdens de operatie een lichtgevende kleurstof in uw borst. Deze kleurstof gaat via de lymfebanen naar de schildwachtklier. Daarna kan uw arts met een speciale camera de schildwachtklier vinden. Uw arts maakt een snee van ongeveer 5 centimeter aan de onderkant van uw oksel. En verwijdert de schildwachtklier. De wond wordt daarna onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen. Deze hechtingen verdwijnen dus vanzelf. Op de wond wordt een bruine hechtpleister geplakt.
Na een borstsparende operatie is in de huid van uw geopereerde borst nog een aantal weken een blauwe of groene verkleuring te zien.
Er is een kleine kans op problemen na de operatie
U kunt bijvoorbeeld minder gevoel hebben rondom het litteken in uw oksel. Soms heeft u een pijnlijk, branderig of zeurend gevoel aan de binnenkant van uw bovenarm. Deze klachten kunnen minder worden.
Er is een kleine kans op vochtophoping in de arm. Soms komt er een vochtophoping op de plaats waar de schildwachtklier verwijderd is. Dit is tijdelijk.
Uitslag weefselonderzoek
Na de operatie onderzoekt de patholoog de schildwachtklier. Uw arts bespreekt de uitslag met u.
Zijn er tumorcellen gevonden in de schildwachtklier? Dan is er vaak nog een behandeling nodig. Wij bespreken met u wat dit voor u betekent.
Neem gerust contact met ons op
De mammacare-verpleegkundige is uw aanspreekpunt
Uw mammacare-verpleegkundige is bereikbaar op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 08.00 en 15.00 uur via telefoonnummer (0183) 644818.
Heeft u een probleem waarover u zich zorgen maakt en is de mammacare-verpleegkundige niet bereikbaar? Bel dan de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer (0183) 644205.
U kunt uw vragen ook stellen via de app BeterDichtbij
Via deze app kunt u eenvoudig en veilig contact hebben met de mammacare-verpleegkundige. Tijdens uw afspraak in het ziekenhuis vertellen wij u over deze app.
U kunt vragen ook via e-mail stellen
U kunt uw vragen ook mailen naar mammab1@rivas.nl. Wij proberen binnen 2 werkdagen te antwoorden.
Een e-mail is niet beveiligd. Contact via de app BeterDichtbij is daarom veiliger.
Contact over afspraken maken of administratieve vragen
Wilt u een afspraak maken of verzetten? Of heeft u administratieve vragen? Bel dan op werkdagen tussen 08.30 uur en 11.30 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (0183) 644205.
Huisartsenpost
Heeft u acute problemen buiten kantoortijden (werkdag na 17:00 uur of in het weekend)? Belt u dan naar de Huisartsenpost, telefoonnummer (0183) 646410.