Poliklinisch bevallen in het Beatrixziekenhuis
De behandeling
Waar wilt u gaan bevallen?
Gaat u thuis of in het ziekenhuis bevallen? Deze vraag wordt vaak gesteld als u zwanger bent. In deze folder staan de mogelijkheden op een rij.
Thuis bevallen
Als er geen medische indicatie is, kunt u thuis bevallen onder leiding van uw eigen verloskundige of huisarts.
Thuisverplaatste (of poliklinische) bevalling
Een poliklinische bevalling wordt ook wel een thuisverplaatste bevalling genoemd. De poliklinische bevalling vindt plaats in het ziekenhuis zonder medische indicatie en met de eigen verloskundige en kraamverzorgende.
Plaatsindicatie
In een aantal situaties moet u in het ziekenhuis bevallen, maar mag dat wel met uw eigen verloskundige. De verloskundige wordt dan echter geassisteerd door een verpleegkundige in plaats van uw eigen kraamverzorgende. Bijvoorbeeld als u bij een eerdere bevalling meer dan een liter bloed bent verloren of wanneer u antidepressiva gebruikt. De verloskundige zal u voorlichten wanneer u onder deze regeling valt.
Ziekenhuisbevalling
Soms heeft u geen keuze en is van te voren al bekend dat u in het ziekenhuis gaat bevallen. Als u tijdens de zwangerschap onder controle bent van de gynaecoloog, bevalt u op medische indicatie in het ziekenhuis. Het kan ook zijn dat u tijdens de bevalling naar het ziekenhuis moet, omdat er zich complicaties voordoen: de thuisverplaatste (of poliklinische) bevalling.
De folder gaat nu verder over de thuisverplaatste bevalling.
Tijdens de behandeling
Hieronder leest u meer over de thuisverplaatste (of poliklinische) bevalling.
Verloop van de bevalling
De bevalling begint thuis en tijdens de ontsluitingsfase gaat u naar het ziekenhuis. De verloskundige bezoekt u eerst thuis en bepaalt aan de hand van het verloop van de bevalling wanneer u naar het ziekenhuis gaat. Als de verloskundige verwacht dat u binnen enkele uren gaat bevallen, vraagt zij u om de kraamverzorgende te bellen. De kraamverzorgende komt naar het ziekenhuis om u en uw partner te helpen ondersteunen. Ook assisteert zij de verloskundige tijdens de laatste fase van uw bevalling en de geboorte.
Als de bevalling voorspoedig verloopt, verzorgt de kraamverzorgende u en uw kind na de geboorte. Dit betekent dat zij assisteert bij het geven van borstvoeding of een flesje klaarmaakt. Ze zorgt ervoor dat u en uw partner wat eten en drinken om weer aan te sterken. Daarna helpt zij u met douchen of wassen op bed. Als u zich na de bevalling goed voelt, dan mag u als gezin weer naar huis. De kraamverzorgende begeleidt u en gaat, ongeacht het tijdstip, met u mee naar huis. Thuis helpt zij u met het verzorgen van uzelf en uw kind en blijft nog minstens een uur bij jullie. Voordat ze vertrekt, geeft ze advies voor de uren daarna.
Medische indicatie
Als er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat, draagt de verloskundige u over aan de gynaecoloog, de klinisch verloskundige en de verpleegkundige. Afhankelijk van de fase van de bevalling zal de verloskundige wellicht aanwezig blijven. De kraamverzorgende zal de zorg altijd overdragen aan de verpleegkundige en het ziekenhuis verlaten.
Kosten voor uw bevalling in het ziekenhuis
U kunt er zelf voor kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. U kunt alleen thuis bevallen zonder medische indicatie. Een medische indicatie betekent dat uw zorgverlener het nodig vindt dat u wel in het ziekenhuis bevalt.
U heeft geen medische indicatie en wil graag in het ziekenhuis bevallen
Uw eigen verloskundige begeleidt u tijdens uw bevalling. U betaald een eigen bijdrage voor de bevalling in het ziekenhuis. U kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten. Vraag bij uw verzekering na wat dit voor u kost.