Pijnbestrijding tijdens de bevalling
De behandeling
Pijn hoort bij een bevalling
Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën - samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent - als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen ervoor zorgen dat het kind geboren wordt.
De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. De pijn is voornamelijk onder in de buik aanwezig en wordt soms als rugpijn gevoeld. Ook de pijn tijdens het persen verschilt: soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet persen juist het meeste pijn.
Aanmaak van endorfinen
Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Dit kunt u al tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd weeën ‘weg te zuchten', komt u in een ritme waarbij het lichaam zelf stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Deze endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is.
Pijnbestrijding: als de pijn onverdraaglijk is
Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen de pijn onverdraaglijk vinden. Uitputting, angst of spanning kunnen een rol spelen. Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding kan dan vaak ook helpen, maar toch kan de pijn soms onverdraaglijk zijn. Om de vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt.
Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling?
Waarom krijgt niet elke barende vrouw pijnstilling aangeboden? Voor een groot deel komt dit doordat het in Nederland mogelijk is om thuis te bevallen. Bij een thuisbevalling zou u in theorie wel pijnstillers kunnen krijgen, maar deze medicijnen kunnen soms ook ongewenste effecten hebben. Bij een thuisbevalling kunnen deze niet goed worden ontdekt of opgevangen. Bovendien kunnen veel vrouwen de pijn wel verdragen. Omdat pijnstilling ook nadelen heeft, moeten deze medicijnen niet onnodig worden gegeven.
Meest gebruikte pijnbestrijdingsmiddelen
Meer informatie over de middelen die in het Nederland het meest worden gebruikt om de pijn te bestrijden, vindt u op de volgende pagina’s:
- Medicijnen met een morfine-achtig effect (pethidine)
- De ruggenprik (epidurale pijnbestrijding of spinale anesthesie)
Contact
Heeft u nog vragen?
Aarzel niet uw vragen te bespreken met uw arts. Deze is altijd bereid een en ander nader toe te lichten. Ook kunt u uw vragen stellen aan de verloskundige of gynaecoloog tijdens het spreekuur.
Telefoonnummer polikliniek gynaecologie:
Beatrixziekenhuis: 0183 - 64 42 29
Lingepoli: 0345 - 61 35 46