Osteoporose
De behandeling
Onderzoek
Om vast te stellen of er bij u sprake is van osteoporose zijn er verschillende onderzoeken nodig:
- botdichtheidsmeting;
- röntgenfoto's.
Botbreuken en ernstig botverlies zijn te zien op een röntgenfoto. Verder wordt gekeken of er ingezakte wervels zijn en of er slijtage (artrose) aan de wervels is.
Botdichtheidsmeting
De uitkomsten van de botdichtheidsmeting worden uitgedrukt in afwijkingen ten opzichte van een waarde die staat voor een gezond en stevig bot. Dat is de gemiddelde botmassa van een gezonde vrouw op 35-jarige leeftijd, ook wel piekbotmassa genoemd. De afwijking wordt in medische term weergegeven in standaarddeviaties (SD) en uitgedrukt inT-waarden Hoe groter deze waarden, hoe ernstiger de osteoporose.
Behandeling
De behandeling van osteoporose bestaat in eerste plaats uit het voorkomen van verdere botafbraak door de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast is het belangrijk om letsel en valpartijen te voorkomen.
Is aangetoond dat u werkelijk osteoporose heeft dan kunt u starten met medicijnen. Deze medicijnen stoppen of vertragen het botverlies, vergroten de botmassa en verkleinen het risico op botbreuken.
In het Beatrixziekenhuis is een osteoporoseverpleegkundige werkzaam die u begeleidt tijdens de behandeling.
Medicijnen: bisfosfonaten
Bisfosfonaten zijn de meest gebruikte medicijnen tegen bontontkalking. Dit middel wordt zowel ter voorkoming als voor behandeling van osteoporose gebruikt. Het is bewezen dat bisfosfonaten de kans op breuken aanmerkelijk verlagen.
Voor optimale werking moet u deze bisfosfonaten langdurig gebruiken, zo'n vijf jaar. Eventuele bijwerkingen bij het starten van de medicatie kunnen zijn: misselijkheid, buikpijn, diarree of irritatie van de slokdarm. Vaak krijgt u ook een calcium of vitamine D tablet voorgeschreven.
Gebruik van medicijnen
Het voorgeschreven bisfosfonaat neemt u éénmaal per week in met een flink glas water ruim voor het ontbijt. Hierna mag u een half uur niet gaan liggen, niet ontbijten en geen andere medicijnen innemen. U mag wel water drinken.
Het is erg belangrijk dat u doorgaat met het innemen van de medicijnen! Wanneer u namelijk stopt, dan gaat uw botsterkte weer achteruit.
Leefregels na de behandeling
Voorkomen van (verdere) osteoporose
De kans op osteoporose of verslechtering van de osteoporose kunt u verminderen door alert te zijn op de volgende punten:
- Let erop dat u voldoende calcium (kalk) binnen krijgt. Botten hebben calcium nodig om sterk te blijven. Calcium zit onder andere in zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt, maar ook in bladgroenten, peulvruchten, noten en volkorenbrood;
- ga regelmatig naar buiten de zon in. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht;
- zorg dat uw voeding voldoende vitamine D bevat. Dit bevordert de opname van calcium in het botweefsel. Vitamine D zit onder andere in margarine, melk, eieren en vette vis;
- lichaamsbeweging is op elke leeftijd goed voor de botten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, tuinieren, joggen, tennis en (in mindere mate) aan fietsen en roeien. elke vorm van lichaamsbeweging waarbij de benen belast worden, draagt bij aan de stevigheid van uw botten;
- wees matig met alcohol en koffie en stop met roken. Deze stoffen hebben een ongunstige invloed op uw botten;
- zorg ervoor dat de kans op vallen zo klein mogelijk is. Denk hierbij aan losliggende kleedjes, gladde vloeren, gebruik van slaapmiddelen en 's nachts uit bed moeten om te plassen.
Contact
Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stel ze dan gerust aan de verpleegkundige of neem contact op met de de polikliniek reumatologie. Het telefoonnummer is: (0183) 64 43 75. U kunt ook contact opnemen met de osteoporoseverpleegkundige.
Meer informatie kunt u vinden op www.osteoporosevereniging.nl