Ongeveer twee weken na de behandeling komt u voor controle weer naar het Beatrixziekenhuis. Er wordt opnieuw een opname van de buik gemaakt op de afdeling Radiologie van de locatie waar u onder behandeling bent. Hierna meldt u zich bij de polikliniek Urologie. Aan de hand van de foto beoordeelt de uroloog of de vergruizing heeft gewerkt. Het kan zijn dat u nog een keer behandeld moet worden.
Alternatieve behandelingen
Niet alle nierstenen kunnen met een niersteenvergruizer worden vergruisd. Bepaalde nierstenen zijn te hard, te groot of liggen op een voor de niersteenvergruizer ongunstige plaats.
Alternatieven voor de behandeling met de niersteenvergruizer zijn:
1. Afwachten of u de nierstenen vanzelf uitplast.
2. Een zogenaamde kijkoperatie (de percutane (door de huid) niersteenbehandeling) waarbij de steen middels een operatie via de zij met een tangetje uit de nier wordt verwijderd (zie patiëntenfolder 'Behandeling van een grote niersteen').
3. Een kijkoperatie via de plasbuis. Via de plasbuis wordt de steen uit de urineleider of het nierbekken verwijderd of vergruisd met behulp van een laser of steenboor (zie patiëntenfolder 'Behandeling van een urineleidersteen met ureteroscopie').
Niersteenvergruizing biedt een aantal voordelen boven andere behandelingen. U kunt de dag van de vergruizing meestal weer naar huis. In de meeste gevallen kunt u thuis meteen weer alles doen. Van alle vormen van behandeling geeft de niersteenvergruizing de minste bijwerkingen.