Naar huis met uw baby
Click here to read this information in English
Adviezen van het Beatrix geboorte- en kindcentrum voor ouders
Uw baby mag (binnenkort) mee naar huis. In deze folder leest u informatie over de verzorging en voeding voor uw baby.
De temperatuur van de babykamer
Houd de temperatuur van de babykamer op ongeveer 18˚C. Het hangt af van het seizoen of uw baby zichzelf goed warm kan houden. Uw baby moet de eerste twee dagen wennen aan de nieuwe omgeving. Meet de temperatuur van uw baby elke ochtend en avond. Op deze manier kunt u controleren of uw baby de juiste temperatuur heeft. Na twee weken is dit vaak niet meer nodig. De lichaamstemperatuur van de baby moet tussen de 36,8°C en 37,4°C zijn. Is de temperatuur van de baby 36,7°C of lager? U kunt een kruik gebruiken om uw baby warm te houden.
Op deze manier kunt u een kruik veilig gebruiken:
- Gebruikt u een kruik om uw kindje warm te houden? Gebruik altijd een kruikenzak. Dit is een hoes die om de kruik gaat.
- Leg de kruik bovenop het dekentje.
- Of leg de kruik tussen twee dekentjes.
- De opening van de kruik moet altijd naar beneden liggen.
- Gebruikt u 2 kruiken? Leg de kruiken in een L-vorm. Bijvoorbeeld 1 kruik aan de zijkant van uw baby en 1 kruik bij de voeten van uw baby.
- Leg de kruik nooit direct tegen uw baby aan.
- Het is belangrijk om de babykamer goed te luchten. Zet het raam open als uw baby niet in de kamer is.
Het is belangrijk dat uw baby voldoende rust krijgt
- U kunt uw baby het beste laten slapen, ook als u visite krijgt. Pak uw baby dus niet iedere keer uit zijn of haar bedje.
- Ga tijdens het voeden op een rustige plek zitten. Doe dit vooral als uw baby moeilijk drinkt.
- Overdag kunt u de gordijnen openlaten als uw baby slaapt. Op deze manier went uw baby aan het dag- en nachtritme. In het ziekenhuis was er veel licht en geluid, uw baby is hieraan gewent geraakt.
- Is uw baby er onrustig en u weet niet wat er aan de hand is? Probeer uw baby rustig te krijgen met een lichtje of bijvoorbeeld door de radio zachtjes aan te zetten.
Het bedje van uw baby: advies voor een ledikant
Gebruikt u een ledikant voor uw baby om in te slapen? Een ledikant is net na geboorte veel te ruim voor uw baby. Het bedje is moeilijk warm te krijgen en de baby kan zich ver onder de dekens woelen (bewegen). U kunt het bedje kleiner maken door bij het voeteneind het bed laag op te maken of er bij het hoofdeinde een 'matrozenbedje' van te maken. Vraag uw kraamverzorgende om hulp hierbij. U kunt het onderlaken aan de bovenkant in te stoppen en daarna halverwege de matras, als een bovenlaken, terug te slaan naar boven toe. Bekijk de foto voor een voorbeeld. Heeft u baby een temperatuur van 36,7°C of lager? Dan moet u het bedje van uw kind of de wieg voorverwarmen met een kruik.
Uw baby in bad doen
- U kunt zelf bepalen wanneer u uw baby in bad doet. Het maakt niet uit hoe laat u dit doet. U kunt uw baby het beste voor een voeding in bad doen. U baby kan anders spugen als hij of zij net gedronken heeft.
- Zorg ervoor dat de ruimte waarin u uw baby in bad doet lekker warm is. De kamer moet ongeveer 24°C zijn.
- Zorg ervoor dat het niet tocht en dat u alles wat voor het baden nodig is bij de hand heeft.
- Het badwater kunt u controleren met uw elleboog. Stop uw elleboog in het water. Het water mag niet tintelen aan uw elleboog. Tintelt het water aan uw elleboog? Dan is het water te warm. U kunt het beste een badthermometer gebruiken. Het water moet 37°C zijn.
- De eerste maanden is het haar wassen met een ingezeepte washand voldoende. Spoel na het wassen de haren goed uit met water. Als uw baby berg (droge schilfers op de hoofdhuid) heeft, kunt u het hoofdje eventueel insmeren met babyolie en dit in laten trekken. Borstel het haar elke dag. Gebruik géén kam met scherpe tanden. Gebruik niet te veel zeep en lotion.
Lichamelijke verzorging
- Heeft uw baby een vies oog? U kunt u dit schoonmaken met een watje of een gaasje dat natgemaakt is met koud stromend water. U veegt naar de neus toe, doe dit één keer. Als het oog dan nog niet schoon is herhaal dit dan met een nieuw watje/gaasje. Wordt het oog niet beter na een paar dagen? Bespreek dit dan met uw huisarts.
- De oren en neus kunt u schoonmaken met een met water natgemaakt gaasje. Of een watje waar u een puntje aan heeft gedraaid. Gebruik geen wattenstaafje. Want hiermee kan u het trommelvlies in het oor of het slijmvlies in de neus beschadigen. Verwijder alleen neus- en oorpropjes die u goed kunt zien.
- Droog de oorschelpjes goed af, ook in de plooi achter het oor, en verwijder zeepresten.
- Heeft uw baby een vieze navel? U kunt u deze 1x per dag schoonmaken. Gebruik een gaasje of een wattenstaafje die natgemaakt is met chloorhexidine 70% (dit voorkomt infectiegevaar).
- Droog de huidplooien (in de hals, oksels en liezen) goed af om 'smetten' te voorkomen. Dep de huid zacht droog als deze vochtig is in de plooien. Leg zo nodig een zacht katoenen lapje in de plooi om het tegen elkaar plakken van de huid te voorkomen.
- Heeft uw baby een droge huid? U kunt (baby)olie in het badwater doen en/of uw baby na het wassen insmeren met baby-bodylotion.
- De tere huid van uw baby kan gemakkelijk rood worden door vieze luiers. Laat uw baby niet te lang liggen in een natte luier. Hiermee voorkomt u een rode huid bij de billen. Dep de billen droog met een nat hydrofiel washandje of luierdoekje. Wrijf de huid daarna licht in met babyolie of -zalf. Worden de rode vlekjes toch vurig? Gebruik dan zinkolie of -zalf. Gebruik bij rode billen geen plastic luier, omdat dit broeit.
- Gebruik een nat hydrofiel washandje of luierdoekje bij het schoonmaken van de schaamlippen. Veeg in 1 beweging naar de anus (poepgat). Gebruik bij elke veeg een schoon washandje of doekje.
- De voorhuid bij jongens is nog verkleefd met de eikel. Schoonmaken met water is voldoende.
- U kunt de nagels van uw baby knippen als uw baby ouder is dan één maand. Dan zijn de nagels namelijk lang genoeg. Er zit dan genoeg ruimte tussen de vinger en de nagel. Gebruik een speciaal nagelschaartje met ronde punten. Neem uw baby op schoot met de rug van de baby tegen u aan. Pak de hand of voet van uw baby stevig vast, zodat u met de schaar onder de nagelrand kunt komen. Is uw baby erg onrustig? U kunt u de nagels van uw baby beter knippen terwijl hij of zij slaapt. Knip de nageltjes recht af. Knip de nagels niet te kort, een klein wit randje mag je blijven zien. Knip de nagelhoekjes niet weg. Dit voorkomt ingegroeide nagels.
Naar buiten met uw baby
De verpleegkundige (of de kinderarts) bespreekt met u wanneer u met uw baby naar buiten mag om bijvoorbeeld te wandelen. Meestal is dat na de eerste controle op de polikliniek of ongeveer twee weken na uw verblijf in het ziekenhuis. Het is erg belangrijk dat uw baby goed op temperatuur blijft. Neemt u uw baby mee naar huis met de auto? Gebruik dan altijd een goedgekeurd autozitje.
Voeding voor uw baby
U heeft gekozen voor borst- of flesvoeding voor uw baby of een combinatie hiervan.
- Hier leest u meer informatie en advies over het geven van borstvoeding.
- Hier leest u meer informatie over het geven van flesvoeding.
Vragen over voeding na uw verblijf in het ziekenhuis kunt u stellen aan de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of het nazorgbureau. Heeft u een vraag over borstvoeding? U kunt uw vraag stellen aan een lactatiekundige via de kraamzorgorganisatie. Of bekijk www.nvlborstvoeding.nl, Of stel uw vraag aan een vrijwilliger van de borstvoedingsorganisatie La Leche League.
Vitamines voor uw baby
Het is belangrijk om u baby vitamine D en K te geven als uw baby alleen borstvoeding krijgt. Deze vitamine zijn niet voldoende aanwezig in de borstvoeding.
- Start met het geven van vitamine D en K als uw baby 8 dagen oud is.
- U kunt vitamine D en K kopen bij de supermarkt of de drogist.
- Geef de vitamine met een lepel. Doe dit voor de voeding.
Hieronder leest u hoeveel vitamine u uw baby moet geven bij borstvoeding
- Vitamine K: Geef uw baby tot 4 maanden elke dag het aantal druppels dat op de verpakking staat. U geeft de druppels in één keer met een lepel. Bekijk altijd de verpakking voor adviezen over het geven van de vitamine.
- Vitamine D: Geef u baby elke dag 10 druppels tot uw kind 5 jaar is. U geeft de 10 druppels in één keer met een lepel. Bekijk altijd de verpakking voor adviezen over het geven van de vitamine.
Geef u baby vitamine D als uw flesvoeding geeft. Vitamine D zit niet in flesvoeding. Hieronder leest u hoeveel vitamine u uw baby moet geven bij flesvoeding.
- Vitamine D: Geef uw baby elke dag 5 druppels tot uw kind 5 jaar is. U geeft de 10 druppels in één keer met een lepel.
Meld uw baby aan bij uw zorgverzekering
Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, ook voor uw baby. U betaalt voor uw kindje geen premie. Uw kind moet binnen vier maanden na de geboorte aangemeld worden bij uw zorgverzekeraar. Als uw baby te laat wordt ingeschreven, moet u zelf de gemaakte zorgkosten betalen.
Identiteitsbewijs en DigiD voor uw baby
Uw kind heeft een identiteitsbewijs nodig als hij of zij een afspraak heeft in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld voor een afspraak op de polikliniek of als uw kind opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Uw kind heeft een identiteitsbewijs nodig zodat wij de kosten van een behandeling of afspraak kunnen declarerend (uw kosten doorgeven) bij een zorgverzekeraar. U heeft een DigiD nodig om in te loggen in het cliëntportaal MijnRivas. In het cliëntportaal kunt u medische gegevens van uw kind bekijken. U vind hier meer informatie over het cliëntportaal.
Heeft u een vraag? Stel hem gerust
Heeft u na het lezen van deze informatie of na het ontslaggesprek nog vragen? Stel uw vraag gerust aan de verpleegkundige. Bel binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis met het Beatrix geboorte- en kindcentrum (kinder- en jeugdafdeling) via 0183 64 44 65. Bel na 72 uur uw huisarts voor vragen.