Intra-uteriene inseminatie (IUI)
De behandeling
Een intra-uteriene inseminatie (IUI) is een behandeling om de kans op een zwangerschap te vergroten. Hierbij wordt echografisch vastgesteld wanneer de eisprong (ovulatie) is, waarna de zaadcellen op het juiste moment met een dun kathetertje hoog in de baarmoeder worden gebracht. Zo is de afstand naar de eicel kleiner en wordt daar baarmoedermond (cervix) gepasseerd. Dit gebeurd nadat het sperma in het laboratorium is behandeld. In het laboratorium worden onbeweeglijke zaadcellen en bacteriën verwijderd.
Voor wie is deze behandeling
Wanneer een zwangerschap uitblijft na een jaar, kan een stel via de huisarts verwezen worden naar de polikliniek Gynaecologie. Hier wordt het Oriënterend Fertiliteit Onderzoek (OFO) opgestart. In het OFO wordt onderzocht of er zwangerschap belemmerende factoren aanwezig zijn. Hierdoor kan er een inschatting gemaakt worden wat de kans op een spontane zwangerschap binnen het jaar is. In sommige gevallen vergoot IUI de kans op een zwangerschap en wordt deze behandeling ingezet. Het gaat hierbij om:
- Stellen waarbij de oorzaak van een uitblijvende zwangerschap niet gevonden is en waarbij de kans op een spontane zwangerschap in het komende jaar minder is dan 30%
- Indien na het doorlopen van het OFO een expectatief beleid gevoerd werd omdat de kans groter dan 30% was op een spontane zwangerschap in het jaar, maar er na zes maanden nog geen zwangerschap ontstaan is.
- Stellen waarbij de kwaliteit van het zaad niet optimaal is.
Kansen
De kans op een zwangerschap is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van het zaad, maar ligt gemiddeld tussen de 20-30% na zes IUI behandelingen.
Voor de behandeling
Zoals eerder benoemd is het belangrijk om het moment van de ovulatie vast te stellen en wordt dit in het Beatrix ziekenhuis gedaan met een vaginale echo. De eerste echo vindt plaats op de tiende dag van uw menstruatiecyclus. Het is handig als u de poli gynaecologie belt op de eerste dag van de menstruatie. De doktersassistent plant dan samen met u de eerste echo in. Met deze echo wordt er gekeken of er een eiblaasje (follikel) aan het groeien is, dit wordt ook wel een follikelmeting genoemd. Indien een follikel groter is dan 17 mm, wordt u gevraagd zich eenmalig een injectie thuis te geven met Ovitrelle®. Deze injectie boots de LH piek na en zorgt ervoor dat de ovulatie tussen de 36 en 40 uur plaatsvindt. Dat is ook het moment waarop de inseminatie plaatsvindt
In sommige gevallen wordt ervoor gekozen om de follikels te stimuleren met hormonen (gonadotrofines). Deze injecties bevatten het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) en zijn verantwoordelijk voor de groei en rijping van de follikels. Soms komt het voor dat er twee follikels groeien. Voorafgaand krijgt u hier uitleg over en een spuitinstructie.
De medicatie wordt alleen verstrekt via de ziekenhuisapotheek. U vraagt de medicatie aan wanneer u belt voor het afspreken van een follikelmeting. De doktersassistent zorgt ervoor dat er een recept wordt voorgeschreven. Wanneer de medicatie voor u klaar ligt wordt er contact met u opgenomen door de apotheek. Vaak wordt er afgesproken dat de medicatie gehaald wordt, wanneer de eerste follikelmeting plaatsvindt.
Tijdens de behandeling
Wanneer er gezien is dat de follikel groot genoeg is, heeft u het advies gekregen zichzelf een injectie toe te dienen. Deze injectie wordt 36 tot 40 uur voor de inseminatie gezet. Op de dag van de inseminatie moet op doordeweekse dagen het zaad om acht uur worden ingeleverd bij het fertiliteitslaboratorium. Het fertiliteitslaboratorium bevindt zich op de tweede verdieping. Indien de inseminatie op zaterdag plaatsvindt, moet het zaad om negen uur worden ingeleverd. Op zondag vinden er geen inseminaties plaats.
Het bewerken van het zaad duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur. Wanneer het laboratorium klaar is met het bewerken van het zaad, wordt het zaad naar de polikliniek gebracht en wordt u binnen geroepen. Het is daarom belangrijk dat in ieder geval de vrouw om negen uur aanwezig is op de poli, zodat als het zaad aanwezig is, dit direct ingebracht kan worden. Dit betekent ook dat u weleens moet wachten.
Wanneer u binnen geroepen wordt, wordt eerst de kwaliteit van het zaad besproken. Daarna wordt gevraagd of u wilt checken of het zaadmonster daadwerkelijk van u of uw partner is. Vervolgens wordt u gevraagd plaats te nemen in de gynaecologische stoel en wordt er een eendenbek ingebracht. De baarmoedermond wordt opgezocht en er gaat een dun kathetertje de baarmoeder in. Vervolgens wordt het zaad in de baarmoeder gespoten.
Over het algemeen is de procedure niet pijnlijk. Het kan zijn dat u wat lichte kramp ervaart. De procedure wordt vergemakkelijkt als u een volle blaas heeft. Nadat de zaadcellen zijn ingebracht, wordt de katheter verwijderd en kunt u direct weer op staan. U kunt uw normale bezigheden hervatten.
Tijdsduur
De behandeling duurt slechts enkele minuten.
Na de behandeling
Veertien dagen na de inseminatie kunt u een zwangerschapstest doen. Het heeft geen zin om dit eerder te doen, omdat u dan mogelijk vals positief test vanwege de medicatie.
Doorgaans worden er drie inseminaties zonder hormonale stimulatie uitgevoerd. Indien er geen zwangerschap optreedt wordt er gestart met nogmaals drie IUI behandeling met hormonale ondersteuning. Indien er na (in totaal) zes IUI behandelingen geen zwangerschap optreedt wordt er een afspraak gemaakt bij uw behandeld arts om de behandelingen te evalueren en eventueel een nieuw behandeltraject te plannen.
Mogelijke complicaties/risico's
Na een IUI behandeling heeft u een zeer kleine kans op een infectie. Ook kan u wat klachten hebben van buikpijn, vergelijkbaar met een menstruatie, of een beetje bloedverlies. Wanneer u hormonen gebruikt tijdens de behandeling is de kans op een meerling zwangerschap groter.
Contact
Leefregels na de behandeling
U kunt uw normale werkzaamheden hervatten
Contact
Polikliniek Gynaecologie/verloskunde. Alle echo onderzoeken en inseminaties vinden hier plaats. Telefonisch bereikbaar tussen 08.00 – 12:00 en 13:30 – 16:30. Telefoonnummer: (0183) 64 42 29.
Fertiliteitslaboratorium Beatrixziekenhuis. Hier kunt u het zaad inleveren op de dag van de inseminatie. 2e Verdieping B2 (volg borden secretariaat laboratorium). Telefoonnummer: (0183) 64 48 00
Ziekenhuis apotheek. Hier kunt u alle fertiliteitsmedicatie ophalen. Telefoonnummer: (0183) 64 20 42