EMLA pleisters
Wat is een EMLA pleister?
De EMLA pleister is een verdovingspleister. Het verdooft de huid. Hierdoor voelt uw kind de prik van de naald niet of minder goed.
U heeft EMLA pleisters mee gekregen. Op deze pagina leest u hoe de pleisters op doet. U leest ook meer informatie over hoe lang het duurt voordat de pleister werkt.
Wanneer moet u de pleister opplakken?
- Laat de EMLA pleister minimaal 60 minuten op de huid zitten. Het mag ook 90 minuten of langer zijn. Hoe langer de pleister op de huid zit, hoe beter de pleister werkt.
Let op: laat de pleister niet langer dan 5 uur zitten. - Heeft uw kind een getinte huid? Laat de pleister dan minimaal 2 uur zitten.
- Is uw kind jonger dan 1 jaar? Dan mag u de pleister niet langer dan 1 uur laten zitten.
- De pleister wordt in het ziekenhuis eraf gehaald. Na het verwijderen van de pleister werkt de pijnstilling nog 2 uur.
- Heeft uw kind een wondje of een ontstoken huid? Dan mag u op die plek de EMLA pleister niet plakken.
- Soms wordt de plaats waar de verdovingszalf de huid raakt iets warm of tintelend, dit trekt meestal naar 15 minuten weer weg.
Waar plakt u de pleisters?
Dit hangt af waarom uw kind naar het ziekenhuis komt.
Komt uw kind voor bloedprikken naar het ziekenhuis?
Plak dan de pleisters in de elleboogplooi van uw kind. Plak de pleister daar waar u de aderen goed ziet lopen. Plak de pleisters op allebei de armen. Wij kijken tijdens het bloedprikken in welke arm we het beste kunnen prikken. Op de foto ziet u een voorbeeld.
Komt uw kind voor een operatie?
Bij een operatie krijgt uw kind een infuus. Dit is een naald met een slangetje eraan. Uw kind krijgt hierdoor de medicijnen. U plakt de pleisters bovenop de hand van uw kind. Plak de pleister waar u de aderen ziet lopen. Plak de pleisters op allebei de handen. Wij kijken in welke hand we het infuus het beste kunnen prikken.
Tip om makkelijker bloed of een infuus te prikken
Zorg dat de plekken op de huid waar uw kind geprikt wordt warm zijn en blijven. Bijvoorbeeld door wanten of handschoenen aan te doen. Zo zien we de bloedvaten beter en gaat het prikken makkelijker.