Diabetes en ontregeling door ziekte
De behandeling
Diabetes en ontregeling door ziekte
Als u diabetes heeft en u wordt daarnaast ziek, verandert de behoefte aan insuline. In het algemeen is er meer insuline nodig, dus de bloedglucosewaarden kunnen te hoog worden. Vooral bij een infectie met koorts kan de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Een regelmatige zelfcontrole om te kijken hoe u op de ziekte reageert, is erg belangrijk.
Wat kunt u doen om ook bij ziekte uw bloedglucosespiegel zo goed mogelijk geregeld te houden?
- Extra zelfcontrole van de bloedsuikers is nodig, minimaal vier maal per dag. Meet voor de maaltijden en voor het slapen gaan.
- Bij ziekte altijd de insuline blijven spuiten, ook als u minder/niet eet of drinkt. Het lichaam heeft bij ziekte (zeker bij een infectie met koorts) meer insuline nodig dan normaal.
- Het kan nodig zijn de verhoogde bloedsuikerwaarden te corrigeren met extra kortwerkende insuline via een bijspuitschema. Een persoonlijk schema kunt u vragen bij uw diabetesverpleegkundige.
- Vocht is belangrijker dan voeding. Drink bij voorkeur één glas per uur. Neem als het kan water of suikervrije drank om te voorkomen dat uw bloedglucosewaarde te veel stijgt. Bij misselijkheid kunt u proberen elk kwartier wat kleine slokjes bouillon of heldere soep te nemen. Op deze manier houdt u het vocht gemakkelijker binnen en vult u eventueel zouttekort aan
- Als u geen eetlust heeft, probeer dan kleine beetjes te drinken. Ook voedingsmiddelen als pap, vla en vruchtenyoghurt zijn dan een goed idee.
- Neem contact op met de diabetesverpleegkundige voor advies en/of ondersteuning.
Bel uw diabetesverpleegkundige via (0183) 64 47 32 of een arts:
- Als de diagnose niet duidelijk is of u twijfelt.
- Als u moet overgeven.
Overgeven kan een teken zijn dat uw lichaam aan het verzuren is als gevolg van hoge bloedglucosewaarden. Dit wordt veroorzaakt door een insulinetekort.
Als u regelmatig moet overgeven kan het zijn dat u onvoldoende koolhydraten binnenkrijgt waardoor de bloedglucosewaarde te ver daalt. Als u moet overgeven moet u altijd bellen met de diabetesverpleegkundige. - Als de bloedglucosewaarden hoog blijven ondanks extra toegediende insuline.
- Bij een ernstige hypo.
- Bij uitputting of toename van ziek zijn zoals bij: verwardheid, bewustzijnsveranderingen, snelle ademhaling, zware ademhaling en tekenen van uitdroging.
Als u moet overgeven zonder dat er sprake is van een infectie (bijvoorbeeld bij zwangerschap of als u iets verkeerd gegeten heeft) heeft u kans op een lage bloedglucose. De dosis kortwerkende insuline moet dan mogelijk verlaagd worden. Ook nu is extra controle van de glucosewaarden noodzakelijk. Heeft u een te lage glucosewaarde neem dan dextro of aanmaaklimonade om een hypoglycaemie te voorkomen.
Meer informatie over diabeteszorg
Meer informatie over diabetes type 2 vindt u op: