Kan ik nog autorijden na een CVA?
Een CVA kan invloed hebben op de rijvaardigheid. Bijvoorbeeld doordat je minder goed ziet, last hebt van vermoeidheid of dat je minder goed kunt bewegen. De eerste twee weken na een CVA mag u niet rijden. Daarna is het afhankelijk van de persoonlijke medische situatie. Dit kan de Verpleegkundig Consulent Neurologie of neuroloog verder met u bespreken. Als bestuurder zelf geldt dat je zelf verantwoordelijk bent. Ga niet rijden als je denkt dat dit niet veilig is. Via www.cbr.nl kunt u meer informatie vinden.
Bij welke klachten moet ik weer contact opnemen met de huisarts?
Als u plotseling weer ernstige klachten krijgt, dan moet u contact opnemen met de huisarts of 112 bellen. Dit kunnen dezelfde klachten zijn als toen u werd opgenomen, maar dit kunnen ook nieuwe klachten zijn.
Ik blijf zo moe, is dat normaal?
De meeste mensen blijven na een TIA of CVA last houden van moeheid. Het is belangrijk dat u elke dag genoeg rust neemt. Dit kan bijvoorbeeld door op vaste momenten uit te rusten en door goed te luisteren naar uw eigen lichaam.
Mag ik alcohol drinken?
Het advies is om maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken en liever niet elke dag. Meer alcohol is schadelijk voor u.
Mag ik met vakantie?
Een vakantie is vaak goed. De rust, een andere omgeving en lekker bewegen kunnen u nieuwe energie geven. Vergeet niet om de medicatielijst mee te nemen op vakantie. Deze kunt u bij uw apotheek laten maken. Overleg het voor de zekerheid nog met de Verpleegkundige Consulent Neurologie of de neuroloog.
Mag ik thuis alles weer doen?
Als u een CVA heeft gehad mag u na thuiskomst weer alles doen wat u gewend bent. U zult wel moeten bijkomen van de opname.
Mag ik weer gaan werken?
Dat ligt aan uw klachten en aan het soort werk dat u doet. Als u zich goed voelt is het geen probleem om te gaan werken. Maar veel mensen hebben na een CVA moeite om weer te gaan werken, dit merken ze soms pas als ze weer aan het werk zijn gegaan. Als uw werk bepaalde beroepsrisico’s heeft, dan is het misschien niet mogelijk om hetzelfde werk te blijven doen. Het is belangrijk om dit met uw huisarts of bedrijfsarts te bespreken.
Mag ik vliegen na een CVA/TIA?
Alle vormen van vervoer, dus ook vliegen, zijn na een CVA/TIA toegestaan. Het advies is wel om vaak pas na 6 weken weer te vliegen. Overleg het voor de zekerheid nog met de Verpleegkundige Consulent Neurologie of de neuroloog.
Moet ik de medicijnen blijven gebruiken?
Om de kans op een nieuwe CVA/TIA te verkleinen, heeft u medicijnen gekregen. Deze medicijnen moet u levenslang blijven gebruiken.
Moet ik bloed laten prikken omdat ik bloedverdunners slik?
Alleen als u de bloedverdunner acenocoumarol of fenprocoumon gebruikt moet u bloedprikken. De Trombosedienst regelt dit dan voor u.
Mag ik weer gaan sporten?
Ja, u mag na een CVA/TIA gewoon sporten. Soms is het goed om onder begeleiding van een fysiotherapeut te sporten. Duiken mag niet. Als u bloedverdunners gebruikt, kunnen wondjes sneller gaan bloeden. Daarom moet u wel oppassen met sporten.
Wie meet mijn bloeddruk en cholesterol na ontslag uit het ziekenhuis?
De praktijkondersteuner van de huisarts neemt na ontslag uit het ziekenhuis de controle over uw bloeddruk en cholesterol. Soms neemt de huisarts zelf contact op voor een afspraak, maar het is ook belangrijk om dit zelf in de gaten te houden.