Borstamputatie bij voorstadium borstkanker
Inleiding
Binnenkort krijgt u een operatie. Uw borst wordt verwijderd. Deze operatie wordt ook wel een borstamputatie genoemd. In deze folder leest u meer over deze operatie.
Wat is een borstamputatie?
Bij een borstamputatie wordt uw hele borst verwijderd. Dus ook de huid en de tepel. Na de operatie heeft u een litteken. En is uw bovenlichaam plat aan de kant waar u bent geopereerd (zie Afbeelding 1). Een borstamputatie is geen zware operatie voor het lichaam. Ook vrouwen op hoge leeftijd kunnen de operatie veilig krijgen.
Tijdens de operatie wordt meestal ook één lymfeklier uit uw oksel verwijderd. Is dit bij u ook zo? Dan krijgt u een aparte folder met meer informatie over de operatie van de lymfeflier van ons.
Borstreconstructie
Een borstrecontructie is een operatie om een nieuwe borst te maken, die zo veel mogelijk lijkt op uw oude borst. Is een borstreconstructie bij u mogelijk? En wilt u dit? Dan kan de plastisch chirurg een borst maken die lijkt op de vorm van uw andere borst. Een borstreconstructie kan op verschillende manieren. Vaak zijn hiervoor meer operaties nodig.
Een borstreconstructie kan vaak gelijk na de borstamputatie. Nog tijdens dezelfde operatie. Dit noemen we een directe borstreconstructie. U kunt ook later nog kiezen voor een borstreconstructie.
Voor meer informatie over een borstreconstructie maken we voor u een afspraak bij de plastisch chirurg.
Zo kunt u zich voorbereiden op de operatie
Wij adviseren u om 1 week voor de operatie uw oksel niet meer te ontharen
Zo wordt de kans op wondjes en ontstekingen kleiner.
U krijgt praktische informatie over uw opname in het ziekenhuis
Voor deze operatie wordt u opgenomen in het Beatrixziekenhuis. U krijgt van Bureau Opname van het ziekenhuis een brief of e-mail met informatie. Hierin staat ook waar u zich mag melden op de dag dat u wordt opgenomen.
Voor deze operatie moet u nuchter zijn
Dit betekent dat u voor de operatie niet mag eten en drinken. In de brief of e-mail van Bureau Opname staat meer uitleg over nuchter zijn.
Medicijnen innemen
De anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u mag innemen op de dag van de operatie. Een anesthesioloog is een arts die de verdoving geeft tijdens de operatie.
Gebruikt u bloedverdunners? U hoort van uw arts of u hiermee moet stoppen.
Draag geen nagellak en make-up
Draag op de dag van de operatie geen nagellak en make-up.
Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
- Kleding: makkelijk zittende kleding, nachtkleding, ondergoed, slippers of pantoffels en aansluitend topje of shirt.
- Een goed passende beha zonder beugel.
- Toiletartikelen.
- Hulpmiddelen die u gebruikt. Zoals een bril, contactlenzen, gehoorapparaten, rollator.
- Het hartenkussentje.
- Uw medicijnen in de originele verpakking of medicijnrol.
Neem geen waardevolle spullen mee naar het ziekenhuis.
Naar het ziekenhuis voor de operatie
Op de dag van de opname meldt u zich op de afgesproken verpleegafdeling. Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. U mag tijdens de operatie geen sieraden, nagellak en make-up dragen. Ook contactlenzen, een bril, gehoorapparaten en een kunstgebit moet u op de verpleegafdeling laten.
Bent u aan de beurt voor de operatie? Dan brengen wij u naar de voorbereidingsruimte van de operatieafdeling. Hier krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor krijgt u medicijnen en vocht.
De operatie
Daarna gaat u in uw bed naar de operatiekamer. Hier ziet u uw arts, de anesthesioloog en een aantal operatieassistenten. U mag van uw bed overschuiven naar de operatietafel. Wij helpen u hierbij. We sluiten u aan op bewakingsapparatuur. Hiermee houden wij u goed in de gaten. Zoals bijvoorbeeld uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in uw bloed. Daarna krijgt u een zuurstofkapje over uw mond en neus. En de anesthesioloog spuit de medicijnen in via het infuus. U valt daarna heel snel in een diepe slaap.
Uw borst wordt tijdens de operatie verwijderd. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen. Na de operatie onderzoekt de patholoog het verwijderde borstweefsel in het laboratorium. Een patholoog is een arts die cellen en weefsel onderzoekt.
De operatie duurt ongeveer 1 uur.
Na de operatie
Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Bent u goed wakker? Dan brengen we u terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige belt uw contactpersoon.
Eten en drinken
Als u op de verpleegafdeling bent, mag u weer eten en drinken.
Pijnstillers
Uw arts spreekt af welke pijnstillers u mag gebruiken na de operatie. Blijft u toch pijn houden? Vertel dit dan gerust aan de verpleegkundige. De verpleegkundige bespreekt met de arts of u extra pijnstillers mag krijgen. Ook kan de pijn minder worden door het hartenkussentje onder uw oksel te leggen.
De wond
Na de operatie zit er een bruine hechtpleister op de wond. De hechtpleister is waterafstotend. Dus u mag ermee onder de douche. De hechtpleister mag u laten zitten totdat u terugkomt op de polikliniek voor de uitslag. Wij halen de pleister dan weg. De onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op.
Het kan moeilijk en aangrijpend zijn om voor het eerst uw wond te bekijken. Bespreek het met de verpleegkundige als u hier tegenop ziet. De verpleegkundige maakt met u een afspraak om de dag na de operatie samen naar de wond te kijken. Als u het prettig vindt, mag uw partner of naaste hierbij aanwezig zijn.
Drain in de wond
Soms laat uw arts tijdens de operatie een drain achter in de wond. Een drain is een dun slangetje met een opvangpotje. Via het slangetje worden bloed en wondvocht afgezogen. Dit komt dan in het opvangpotje (zie Afbeelding 2).
De verpleegkundige haalt de drain er de dag na uw operatie uit.
Bewegen na de operatie
Na de operatie mag u uw arm gebruiken bij de dagelijkse dingen. Zoals eten, drinken, aankleden en wassen. U hoeft niet bang te zijn dat door het bewegen de wond opengaat of de hechtingen los laten. In het ziekenhuis komt een fysiotherapeut bij u langs. Die bespreekt met u welke oefeningen u thuis mag doen. U krijgt een folder met meer informatie mee.
Heeft u een borstreconstructie gehad? Dan krijgt u andere beweegadviezen. U hoort dit van de plastisch chirurg.
Er zijn verschillende soorten borstprothesen
Een borstprothese is een kunstborst. Deze kunt u dragen in uw beha. Er zijn verschillende borstprotheses. Hieronder leest u meer over een tijdelijke borstprothese en een definitieve borstprothese.
Tijdelijke borstprothese
Een tijdelijke borstprothese is een lichte borstprothese (zie Afbeelding 3).
De dag na uw operatie meet de verpleegkundige de tijdelijke borstprothese bij u aan. Neemt u een goed passende beha zonder beugel mee naar het ziekenhuis. En een aansluitend T- shirt of topje. Dan kijken we samen met u welke maat van de tijdelijke prothese het beste past. U mag zelf beslissen of u de tijdelijke prothese wilt dragen.
Na een directe borstreconstructie mag u geen tijdelijke prothese dragen.
Definitieve borstprothese
Twee tot drie maanden na uw operatie mag u een definitieve borstprothese in uw beha dragen. De wond is dan meestal goed genezen. En het vocht onder het litteken is dan vaak weg. Natuurlijk mag u er ook voor kiezen om geen prothese te dragen. Of om de tijdelijke prothese te blijven dragen.
Er zijn meerdere soorten definitieve borstprotheses:
- Siliconen borstprothese
De siliconen borstprothese (zie Afbeelding 4) wordt aangemeten in een lingerie-speciaalzaak. Achterin deze folder vindt u een overzicht van winkels waar u een siliconen borstprothese kan laten aanmeten. U heeft hiervoor een machtiging nodig. Deze krijgt u van de mammacare-verpleegkundige of de verpleegkundig specialist. De siliconen borstprothese wordt vergoed uit uw basisverzekering.
- Gebreide borstprothese
De gebreide borstprothese mag u gelijk na de operatie in uw beha dragen. U kunt via de website www.knittedknockers.nl of www.breiboezem.nl een gratis gebreide borstprothese bestellen.
Geen prothese
Wilt u geen prothese dragen na uw borstamputatie? Er bestaat lingerie voor vrouwen die geen prothese willen of kunnen dragen. Meer informatie vindt u op de website www.moi-lingerie.nl. Op de website www.ronduitplat.nl vindt u informatie over plat na een borstamputatie.
Er is een kans op problemen na de operatie
Na een borstamputatie kunnen er problemen ontstaan. Hieronder beschrijven we de problemen die kunnen ontstaan.
Nabloeding
Bij een nabloeding wordt het litteken in korte tijd dikker. Soms is dan een tweede operatie nodig om de bloeding te stoppen.
Ontsteking
Bij een ontsteking van de wond is er vaak roodheid en pijn bij de wond. Soms heeft u koorts. Heeft u overgewicht of suikerziekte of rookt u? Dan heeft u meer kans op een ontsteking.
Wondvocht
Er kan wondvocht onder het litteken ophopen. U kunt dit niet voorkomen. Uw lichaam ruimt dit vocht vaak zelf op. Krijgt u door het wondvocht onder het litteken veel pijn? Of staat er spanning op de wond en/of kunt u uw arm niet meer goed bewegen? Dan kan de mammacare-verpleegkundige het vocht met een naald wegzuigen.
Pijnlijk litteken
Op de plek van de wond komt een litteken. Dit kan een harde plek worden. Dat kan pijnlijk zijn. Soms kunt u uw arm daardoor minder makkelijk bewegen. De mammacare-verpleegkundige of verpleegkundig specialist kan u verwijzen naar een huidtherapeut. Door de behandeling van de huidtherapeut kan het litteken soepeler en minder pijnlijk worden.
Zenuwpijn
Bij de operatie worden zenuwen doorgesneden. Dit kan niet anders. Hierdoor kan de huid bij het litteken gevoelloos zijn. Soms heeft u een pijnlijk, branderig of zeurend gevoel aan de binnenkant van uw bovenarm. Deze klachten kunnen minder worden. Houdt u veel pijn? Bespreek dit dan met de mammacare-verpleegkundige.
Bewegingsbeperking van de arm
Na een borstamputatie kunt u de arm soms minder goed bewegen. In het ziekenhuis komt de fysiotherapeut bij u langs. De fysiotherapeut geeft u adviezen over het bewegen van uw arm en schouder. En u krijgt oefeningen voor thuis.
Als u zich goed voelt, mag u de dag na de operatie naar huis
Voor een goed herstel zijn de volgende leefregels na de operatie belangrijk.
- Laat de hechtpleister op de wond zitten. Wij halen de pleister voor u weg als u terugkomt voor de uitslag.
- U mag de dag na de operatie weer douchen.
- De eerste zes weken mag u niet in bad en niet zwemmen.
- Gebruik de eerste twee weken geen zeep, deodorant of bodylotion rondom de wond.
- De eerste twee weken na de operatie mag u niet fietsen en autorijden.
- De eerste twee weken na de operatie mag u niet zwaar tillen en geen zwaar (huishoudelijk) werk doen.
- Het is belangrijk om uw arm te blijven bewegen. Doe regelmatig de oefeningen die u krijgt van de fysiotherapeut.
- Bespreek met uw arts tijdens uw eerste afspraak na de operatie wanneer u weer mag sporten en werken.
- Heeft u een borstreconstructie gehad? Dan krijgt u leefregels van de plastisch chirurg.
Wanneer belt u naar het ziekenhuis?
Bij de volgende klachten belt u naar het ziekenhuis:
- Nabloeding
- Koorts, hoger dan 38 graden
- Roodheid bij de wond
- Pus uit de wond
- Gespannen bult bij het litteken
- Veel pijn
- Als de wond opengaat
- Als u twijfels heeft, of vragen
Onderaan deze pagina leest u welk telefoonnummer u kunt bellen.
Na ongeveer twee weken krijgt u de uitslag
Na de operatie onderzoekt de patholoog het verwijderde borstweefsel in het laboratorium. Soms blijkt uit dit onderzoek dat er naast het DCIS ook borstkankercellen aanwezig zijn. Het is dan soms nodig om uw behandeling aan te passen.
De uitslag van het verwijderde weefsel bespreken wij met elkaar in de oncologiebespreking. Ook bespreken we of u nog een extra behandeling nodig heeft. U krijgt de uitslag van uw arts ongeveer 2 weken na uw operatie.
Controle na de behandeling
DCIS kan na de behandeling terugkomen. Bijvoorbeeld in het litteken. Ook kan het terugkomen als borstkanker. Na een borstamputatie is de kans hierop heel klein. U blijft 5 jaar onder controle op de mammapolikliniek.
U komt regelmatig voor controle bij uw arts of verpleegkundig specialist
Het doel van deze controles is om eventuele terugkeer van het DCIS of borstkanker zo snel mogelijk te ontdekken. Dit gebeurt door lichamelijk onderzoek. En er wordt elk jaar een mammografie gemaakt van de borst die u nog heeft. Soms is een mammografie niet mogelijk. Of niet nodig.
- Heeft u een borstamputatie gehad van beide borsten? Dan is een mammografie niet meer mogelijk.
- Heeft u een borstreconstructie gehad? Dan is een mammografie van die borst niet nodig. Want er is geen borstklierweefsel meer.
Tijdens de afspraak met uw arts of verpleegkundig specialist kunt u ook bespreken of u last heeft van de gevolgen van de behandeling.
Hieronder leest u wanneer u een afspraak voor controle heeft
- Ongeveer 3 maanden na uw operatie krijgt u een afspraak bij de mammacare-verpleegkundige. Zij bespreekt hoe het met u gaat. Twijfelt u niet uw vragen of gevoelens met haar te bespreken. Heeft u extra steun nodig? De mammacare-verpleegkundige kan u hiermee helpen. Soms met een gesprek. Of door u te verwijzen naar een deskundige. Bijvoorbeeld naar een psycholoog, een fysiotherapeut of een ergotherapeut.
- Ongeveer zes maanden na de operatie krijgt u een afspraak bij de verpleegkundig specialist. Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die is opgeleid om ook medische handelingen uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld lichamelijk onderzoek van de borst die u nog heeft. En van het litteken en de lymfeklieren in uw oksels en hals.
- Ongeveer een jaar na de operatie krijgt u een mammografie van de borst die u nog heeft. Daarna komt u bij uw arts of verpleegkundig specialist voor de uitslag en het lichamelijk onderzoek.
- Daarna krijgt u elk jaar een mammografie. En een afspraak bij uw arts of verpleegkundig specialist.
De mammacare-verpleegkundige is uw aanspreekpunt in de tijd dat u onder controle bent op de mammapolikliniek. Zij is bereikbaar voor uw zorgen en vragen.
Winkels voor het aanmeten van een siliconen borstprothese
Burgh Lingerie
Driesprong 26
5241 TJ Rosmalen
(073) 5223727
https://www.burghlingerie.nl/mammacare/
Figura Lingerie
Rembrandtlaan 14
3362 AH Sliedrecht
(0184) 415092
https://www.figuralingerie.nl/mammacare/
KMI Home Care
Koekoekslaan 2a
3435 CL Nieuwegein
(030) 6032971
https://www.kmi.nl/borstprotheses/
Krimpenfort
Gasthuisstraat 38
4200 JR Gorinchem
(0183) 631765
www.krimpenfortlingerie.nl
Novalinn
Dubbelsteynlaan West 74
3319 EM Dordrecht
06-81991057
www.novalinn.nl
Care Speciaal
Newtonweg 16
2952 BH Alblasserdam
0614118765
www.carespeciaal.nl
Trudy’s Lingerie,
Dam 75
2951GA Alblasserdam
078-6912331
www.trudyslingerie.nl
Neem gerust contact met ons op
De mammacare-verpleegkundige is uw aanspreekpunt
Een mammacare-verpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg voor mensen met borstkanker of andere borstafwijkingen. U kunt bij haar terecht met uw vragen en zorgen. Tijdens de gesprekken met uw arts is de mammacare-verpleegkundige aanwezig. Zij is op de hoogte van uw persoonlijke situatie.
Bereikbaarheid mammacare-verpleegkundige
- Uw mammacare-verpleegkundige is bereikbaar op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 08.00 en 15.00 uur via telefoonnummer (0183) 644818.
- Heeft u een probleem waarover u zich zorgen maakt en is de mammacare-verpleegkundige niet bereikbaar? Bel dan de polikliniek Chirurgie. De polikliniek is bereikbaar van 8:30 uur tot 11:30 uur en van 13:30 uur tot 16:00 uur via telefoonnummer (0183) 644205.
Bent u ook door de plastisch chirurg geopereerd?
Dan kunt u bij vragen over uw wond contact opnemen met de polikliniek Plastische chirurgie. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:30 uur tot 11:30 uur en van 13:30 uur tot 16:00 uur via telefoonnummer 0183-644692. Is de polikliniek Plastische chirurgie niet bereikbaar? Neem dan contact op met de mammacare-verpleegkundige via telefoonnummer 0183-644818.
U kunt uw vragen ook stellen via de app BeterDichtbij
Via deze app kunt u eenvoudig en veilig contact hebben met de mammacare-verpleegkundige. Tijdens uw afspraak in het ziekenhuis informeren wij u over deze app.
U kunt vragen ook via e-mail stellen
U kunt uw vragen ook mailen naar mammab1@rivas.nl. Wij proberen binnen 2 werkdagen te antwoorden. Een e-mail is niet beveiligd. Contact via de app BeterDichtbij is wel beveiligd.
Contact over afspraken of administratieve vragen
Wilt u een afspraak maken of verzetten? Of heeft u administratieve vragen? Bel dan op werkdagen tussen 08.30 tot 11.30 uur of tussen 13.30 en 16.30 uur met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer (0183) 644205.
Verpleegafdeling 4 Noord Chirurgie
Heeft u de eerste 3 dagen na uw ontslag dringende problemen buiten kantoortijden (werkdag na 16:30 uur of in het weekend)? Belt u dan naar verpleegafdeling 4 Noord telefoonnummer (0183) 644650.
Huisartsenpost
Heeft u op de 4e dag na uw ontslag of later dringende problemen buiten kantoortijden (werkdag na 17:00 uur of in het weekend)? Belt u dan naar de Huisartsenpost, telefoonnummer (0183) 646410.