Biologicals, algemene informatie voor patiënten
Als klassieke medicijnen tegen reuma (de zogenoemde Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs: DMARD’s) onvoldoende werken of teveel bijwerkingen geven, heeft uw reumatoloog de mogelijkheid een biologisch medicijn voor te schrijven.
Aan het voorschrijven van biologicals zijn vanwege de mogelijke bijwerkingen en hoge kosten medische en wettelijke regels verbonden. Uw reumatoloog zal bepalen of u in aanmerking komt voor het starten van een biological.
Wat zijn biologische medicijnen?
Biologische medicijnen richten zich op specifieke cellen en eiwitten die verantwoordelijk zijn voor chronische ontstekingsprocessen (de T- en B cellen of eiwitten als TNF en interleukines). Deze medicijnen remmen de werking van teveel aanwezige of te hard werkende cellen en eiwitten. Hierdoor wordt ook de afweer tegen infecties geremd. U kunt dus makkelijker een infectie krijgen en soms verlopen infecties ook heftiger. Voordat u begint met een biologisch medicijn wordt er eerst gekeken of u geen (sluimerende) infectie hebt. Denk aan tuberculose (TBC) of een leverontsteking ( Hepatitis). Om TBC uit te sluiten zal er een screening via de longarts plaatsvinden.
Er zijn verschillende soorten biologicals. Ze hebben allemaal een iets ander werkingsmechanisme maar hebben als overeenkomst dat het eiwitten zijn die reumatische ontstekingen afremmen.
Biologische medicijnen zijn gemaakt van dierlijk en/ of menselijk eiwit. De werkzame stof is dus gemaakt door levende cellen, daarom heten ze biologische medicijnen.
Het maag-darmkanaal kan deze eiwitten afbreken. Daarom krijgt u geen pil, maar wordt een biologisch medicijn via een infuus toegediend of leert u zichzelf een injectie geven. Voordeel van deze manier van toedienen is dat de medicijnen soms al heel snel werken. Sommige mensen merken al na een paar dagen of weken effect, maar bij anderen duurt dit langer (soms tot wel 3-4 maanden).