Behandeling met medicijnen voor de operatie bij borstkanker
Inleiding
Samen met uw arts of verpleegkundig specialist heeft u gekozen om uw behandeling van borstkanker te beginnen met medicijnen. Dit noemen we een neo-adjuvante behandeling. Op deze pagina leest u hier meer over.
Wat zijn voordelen van behandeling met medicijnen vóór de operatie?
Soms is vóór de operatie al duidelijk dat een behandeling met medicijnen nodig is. Behandeling met medicijnen voor de operatie heeft de volgende voordelen:
- De tumor kan kleiner worden of verdwijnen. Hierdoor is de kans groter dat er borstsparend geopereerd kan worden.
- Uitzaaiingen in de lymfeklieren kunnen kleiner worden. Of verdwijnen. Het verwijderen van alle lymfeklieren in de oksel is dan misschien niet meer nodig.
- Zijn er onzichtbare uitzaaiingen? Dan worden deze vernietigd.
- Het resultaat van de chemotherapie op de tumor is zichtbaar. Wordt de tumor kleiner? Dan slaan de medicijnen aan.
- Is er een kans op een erfelijke vorm van borstkanker? Dan is er door de behandeling met medicijnen meer tijd om hier onderzoek naar te doen. En kunt u rustig en goed doordacht een beslissing nemen over de operatie.
Hoe ziet deze behandeling eruit?
De behandeling van borstkanker met medicijnen voor de operatie kan bestaan uit:
- Chemotherapie
- Doelgerichte therapie, meestal samen met chemotherapie
- Anti-hormonale therapie
U hoort van uw arts of verpleegkundig specialist welke behandeling u krijgt. Hieronder leggen we uit wat de verschillende behandelingen betekenen.
Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die tumorcellen doden. Of hun celdeling remmen. De medicijnen krijgt u via een infuus in uw arm. Ze verspreiden zich via het bloed door uw hele lichaam. U krijgt een aantal chemokuren, afgewisseld met periodes van rust. Chemotherapie wordt gegeven op de Dagbehandeling van ons ziekenhuis.
Doelgerichte therapie
Is de tumor HER2-positief? Dan krijgt u misschien een behandeling met doelgerichte therapie. Doelgerichte therapie blokkeert de werking van het eiwit HER2. Daardoor stoppen de tumorcellen met groeien. Doelgerichte therapie krijgt u via een infuus in uw arm. Het verspreidt zich via het bloed door uw hele lichaam. Doelgerichte therapie wordt meestal samen met chemotherapie gegeven. Het wordt gegeven op de Dagbehandeling van ons ziekenhuis.
Anti-hormonale therapie
Is de tumor hormoongevoelig? Dan groeit de tumor onder invloed van de vrouwelijke hormonen progesteron en/of oestrogeen.
Bij anti-hormonale therapie krijgt u medicijnen die ervoor zorgen dat u minder van deze hormonen aanmaakt. Of dat hun invloed op de kankercellen minder groot wordt. De groei van de tumor of van uitzaaiingen neemt dan af. Anti-hormonale therapie wordt meestal gegeven als pil. Soms als een prik. Of allebei. De medicijnen verspreiden zich via het bloed door uw hele lichaam.
Welke onderzoeken en afspraken zijn nodig voordat u begint met de behandeling met medicijnen?
U krijgt misschien de volgende onderzoeken. Wij vertellen u welke onderzoek(en) u krijgt.
- PET-CT scan
Soms is het nodig om te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn in de rest van uw lichaam. Bijvoorbeeld in uw longen, lever of botten. Dit kan met een PET-CT scan. Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. - MRI-scan van uw borsten
Er wordt een MRI-scan van uw borsten gemaakt om te kijken hoe groot de tumor precies is. Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie in ons ziekenhuis. - Marker plaatsen in de tumor en/of lymfeklier
Het is misschien nodig om de plek van de tumor in uw borst te markeren. Soms is het ook nodig om een afwijkende lymfeklier in de oksel te markeren. Er wordt dan een klein metalen staafje in de tumor geplaatst. Dit metalen staafje noemen we een marker. Wordt de tumor heel klein of is deze helemaal weg na de behandeling met medicijnen? Dan blijft de marker te zien. Zo weet de chirurg waar hij of zij moet opereren.
Het plaatsen van de marker gebeurt met een echo-apparaat. Uw huid wordt eerst verdoofd. Daarna wordt de marker met een holle naald ingebracht. Na het inbrengen van de marker controleren we of de marker op de goede plek zit. Dit gebeurt met een röntgenfoto (mammografie) of echo-onderzoek. Het plaatsen van de marker gebeurt op de afdeling Radiologie in ons ziekenhuis. - Onderzoeken van uw hart
Krijgt u chemotherapie en/of doelgerichte therapie? Dan krijgt u een aantal onderzoeken van uw hart. Uit onderzoek blijkt dat chemotherapie en doelgerichte therapie uw hart en bloedvaten kunnen beschadigen. Door uw hart goed te controleren, wordt hartschade snel gezien en behandeld.
U krijgt een echo van uw hart. Ook krijgt u een hartfilmpje. En soms wordt uw bloed onderzocht. Deze onderzoeken gebeuren op de polikliniek Cardiologie. Of op de Dagbehandeling in ons ziekenhuis.
U krijgt mogelijk de volgende afspraken
- Oncoloog
Een oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van mensen met kanker. Van de oncoloog krijgt u uitleg over de behandeling met medicijnen. De oncoloog vertelt u welk medicijn of combinatie van medicijnen u krijgt. Ook hoort u hoeveel behandelingen u krijgt. En wat de mogelijke bijwerkingen hiervan zijn. De oncoloog is uw hoofdbehandelaar tijdens de behandeling met medicijnen. - Oncologieverpleegkundige
De oncologieverpleegkundige begeleidt u tijdens de behandeling met medicijnen. Ook kunt u met uw vragen over deze behandeling bij haar terecht. - Bestralingsarts
Krijgt u misschien bestraling na de operatie? Dan verwijzen we u naar de bestralingsarts. Voordat u start met de behandeling met medicijnen krijgt u een gesprek om kennis te maken met de bestralingsarts. Soms wordt er dan ook een CT-scan gemaakt.
Bestralen kan niet in ons ziekenhuis. We werken hiervoor samen met het Instituut Verbeeten. Zij hebben vestigingen in Breda, Den Bosch en Tilburg.
Na de behandeling met medicijnen
Na de behandeling met medicijnen krijgt u een afspraak met de verpleegkundig specialist op de mammapoli. Ook wordt er weer een MRI van uw borsten gemaakt. Zo zien we of de tumor kleiner is geworden. De uitslag van de MRI bespreken we met elkaar in de oncologiebespreking. Daarna bespreken we deze uitslag met u. En hoort u welke operatie er mogelijk is. Soms kunt u kiezen tussen een borstsparende operatie en een borstamputatie. Om u te helpen bij deze keuze bieden wij u een online keuzehulp aan. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener. Samen kiest u wat het beste bij u past. In het ziekenhuis vertellen wij u meer over deze keuzehulp.