Ademhalingsondersteuning door middel van non-invasieve beademing (BIPAP)
Voor de behandeling
Ademhalingsondersteuning door middel van non-invasieve beademing
U bent opgenomen op de longafdeling van het Beatrixziekenhuis. Na overleg met uw longarts krijgt u ademhalingsondersteuning door middel van non-invasieve beademing met een BIPAP-apparaat. Hieronder krijgt u uitleg over het BIPAP- apparaat en de behandeling.
Waarom is ademhalingsondersteuning (BIPAP) nodig
Door middel van de ademhaling neemt het bloed in de longen zuurstof (O2) op en geeft het koolzuur (CO2) af. Door uw aandoening heeft u moeite met ademhalen. Hierdoor wordt er niet genoeg zuurstof in uw longen opgenomen en kan er niet genoeg koolzuur worden afgegeven.
Het BIPAP-apparaat ondersteunt uw eigen ademhaling, zodat het zuurstof en koolzuurgehalte in uw bloed verbeteren.
Wat is het BIPAP-apparaat? BIPAP staat voor Bilevel Positive Airway Pressure. Het is een apparaat op een standaard dat naast uw bed staat. Het apparaat geeft een bepaalde druk wat ingesteld wordt door de verpleegkundige op voorschrift van de longarts. U blijft zelfstandig ademhalen. Daarnaast kan het nodig zijn om via het apparaat zuurstof toe te dienen.
Na de behandeling
Als u geen non-invasieve beademing meer nodig heeft, blijft u meestal nog enkele dagen opgenomen om verder te herstellen. Indien uw conditie tijdens de opname erg achteruit gegaan is, wordt met u de mogelijkheid van een tijdelijke revalidatieopname besproken.
Mogelijke complicaties / risico’s
- Drukplekken in het gezicht, door een niet goed passend masker
- Droge mond, droge lippen.
Leefregels na de behandeling
Contact
Voor vragen kunt u altijd terecht bij de longarts, physician assistant of de verpleegkundige.