Inspannings-incontinentie of stress-incontinentie
Inspannings-incontinentie wordt ook wel stress-incontinentie genoemd. Deze vorm van ongewenst urineverlies komt het vaakst voor. Dit is urineverlies dat gebeurt als de druk in de buikholte en op de blaas in één keer toeneemt. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld hoesten, niezen, tillen, persen en sporten.
Behandelingen voor stress-incontinentie
- Bekkenfysiotherapie om de bekkenbodemspieren te trainen.
- Operatie: Midurethrale sling (TVT of Altis bandje). Dt is een kunststof bandje dat we tijdens de operatie onder de plasbuis plaatsen. Bij drukverhoging drukt de plasbuis tegen dit bandje waardoor de plasbuis beter afsluit. Het bandje wordt tijdens een operatie geplaatst. Het blijft je hele leven lang zitten, dus het lost niet op. Dit is meestal een succesvolle behandeling. Ongeveer 85 van de 100 vrouwen hebben na de operatie geen last meer van urineverlies. Bij 9 van de 100 vrouwen die zijn geopereerd, wordt het urineverlies duidelijk minder, maar zij zijn niet helemaal droog. Bij 6 van de 100 vrouwen helpt de operatie niet.
Aandrangs-incontinentie
Aandrangs-incontinentie wordt ook wel urge-incontinentie genoemd. Bij deze vorm ontstaat er opeens de drang om te plassen en het is dan vaak te laat is om het toilet te halen. De aandrang om te plassen ontstaat soms zomaar. En soms ook op vaste momenten zoals bij de voordeur of bij het horen van een stromende kraan.
Dit type incontinentie kan verschillende oorzaken hebben, zoals een blaasontsteking, blaassteen of ziekte van het zenuwstelsel. Meestal wordt er geen oorzaak gevonden. Dan kun je wel de klachten behandelen.
Behandelingen voor aandrangs-incontinentie
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. In het ziekenhuis vertellen we u hier meer over.
- Blaastraining
- Bekkenfysiotherapie
- Medicijnen
- Zenuwstimulatie (PTNS)
- Botox-injecties in de blaaswand
Sommige mensen hebben beide vormen van urineverlies. Dat noemen we gemengde incontinentie. De meest vervelende klacht behandelen we dan het eerst.