Er zijn vele soorten huidafwijkingen. Moedervlekken, basaalcelcarcinoom, fibromem en lipomen komen het meeste voor.
Moedervlekken
Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Naast normale, rustige moedervlekken bestaan er ook onrustige en kwaadaardige moedervlekken. Indien hiervan sprake is moeten deze worden verwijderd, omdat het voorlopers van een kwaadaardige huidtumor (= melanoom) kunnen zijn. Soms wil een patiënt uit cosmetische overwegingen een moedervlek laten verwijderen. Dat is ook mogelijk.
Basaalcelcarcinoom
Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende soort huidkanker. Het ontstaat meestal op plaatsen op de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld. Een basaalcelcarcinoom zaait (vrijwel) nooit uit en is daarom zelden levensbedreigend.
Fibromen
Fibromen zijn veel voorkomende, goedaardige, huidkleurige gezwelletjes. Ze zijn gemaakt van bindweefsel. Andere termen zijn ook wel ‘wild vlees’ of ‘steelwratjes’. Er is geen medische noodzaak om ze te verwijderen. Vaak worden ze verwijderd uit cosmetisch oogpunt: de patiënt vindt ze dan lelijk en/of hinderlijk.
Lipomen
Lipomen zijn gezwellen van vetweefselcellen. Deze gezwellen hebben de vorm van ronde, soms pijnlijke, ovale bultjes. Ze zijn goedaardig. Lipomen komen meestal voorop de onderarmen, hals en romp en komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook hierbij is meestal geen behandeling nodig. Het lipoom wordt pas chirurgisch verwijderd wanneer het hinderlijk en/of lelijk is.