Hersenschudding
Wat is een hersenschudding?
Een hersenschudding ontstaat door een klap of val op het hoofd. Of door een onverwachte harde beweging van het hoofd. We noemen dit een licht traumatisch hersenletsel. Je kunt een hersenschudding krijgen door:
- een val, bijvoorbeeld van de fiets;
- een klap, bijvoorbeeld door een dichtslaande deur;
- kopstoot, bijvoorbeeld tijdens sporten;
- of het heen en weer schudden van je hoofd, bijvoorbeeld tijdens een auto-ongeluk.
Je hersenen zijn omringt door hersenvocht, maar liggen in principe los in je schedel. Wanneer je een klap op je hoofd krijgt, bewegen de hersenen wat heen en weer. Als de klap erg hard is, komen de hersenen tegen de binnenkant van je schedel aan. Hierdoor kunnen ze beschadigen. Meestal zijn die beschadigingen zo klein, dat je ze niet kunt zien op een scan. De beschadigingen zitten dan in je zenuwcellen en de allerkleinste bloedvaatjes. Je lichaam kan deze beschadigingen zelf weer repareren.
Soms ben je na de klap of val even bewusteloos of vergeetachtig, maar dit hoeft niet. Ook zonder geheugen- of bewustzijnsverlies kun je klachten van een hersenschudding hebben.
- 80% van de patiënten met een hersenschudding herstelt binnen enkele weken.
- Neem de eerste 48 uur volledige rust: zowel mentaal al fysiek. Houd daarna ook goede balans tussen activiteiten en rust.
- Beweeg gedurende dag in ieder geval 30 minuten. Doe dagelijks activiteiten waarbij je je hersenen stimuleert. Bijvoorbeeld: een boek lezen of een puzzel maken.
- Zorg voor voldoende slaap, dit is goed voor uw herstel.
Meer informatie
Via deze link leest u tips en adviezen hoe om te gaan met een hersenschudding.