Onderzoeken
Als borsten dikker worden bij baby’s of in de puberteit, is vaak alleen lichamelijk onderzoek door een arts nodig. Soms is er extra onderzoek nodig, zoals:
- Een mammografie. Dit is een röntgenfoto van de borsten.
- Een echo van de borstklier.
- Een biopsie van het borstklierweefsel. Er wordt dan met een naald wat weefsel weggehaald. Het weefsel wordt onderzocht in het laboratorium.
- Bloedonderzoek kan ook nodig zijn.
Behandelingen
Het soort behandeling hangt af van de oorzaak van de dikkere borsten.
- Bij baby’s en jongens in de puberteit met dikkere borsten is meestal geen behandeling nodig. Het gaat meestal vanzelf weg. Bij mannen ouder dan 50 jaar blijven de borsten vaak iets dikker.
- Komen de dikkere borsten bij u door medicijnen? Dan zal uw arts of verpleegkundig specialist bekijken of u kunt stoppen met het medicijn. Of dat u een ander medicijn kunt gaan nemen.
- Komen de dikkere borsten bij u door drugs, anabole steroïden of vitamines en mineralen (supplementen)? Probeer daar even mee te stoppen, bijvoorbeeld 1 maand. En kijk of uw borsten minder dik worden.
- Is een ziekte de oorzaak van de dikkere borsten? Dan is meestal een behandeling van die ziekte nodig. Bijvoorbeeld medicijnen bij een te snel werkende schildklier. Dit bespreekt uw arts of verpleegkundig specialist met u.
- Is er bij u geen oorzaak gevonden voor de dikkere borsten?
En verdwijnen de klachten niet vanzelf na een half jaar? Dan kunt u worden geopereerd. Daarbij verwijdert de arts het klierweefsel onder de tepel. De operatie vindt plaats onder narcose.
Heeft u nog vragen?
Dan kunt u contact opnemen met de mammacareverpleegkundige. Zij is bereikbaar op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 08.00 en 15.00 uur via telefoonnummer (0183) 644818. Of u kunt mailen naar mammab1@rivas.nl. Wij proberen binnen 2 werkdagen te antwoorden. Een e-mail is niet beveiligd.