Borstkanker bij de man
Inleiding
Bij u is borstkanker ontdekt. Dit kan veel vragen en emoties oproepen. In korte tijd krijgt u veel informatie. Het is niet makkelijk om alle informatie te onthouden. In deze folder kunt u alles nog eens rustig nalezen.
Het is fijn als u goed voorbereid naar uw afspraak in het ziekenhuis gaat
Hieronder leest u tips voor een goed gesprek met uw arts of andere zorgverlener.
- Neem altijd iemand mee naar uw afspraak. Twee mensen horen meer dan één. Het is ook fijn om iemand naast u te hebben voor emotionele ondersteuning.
- Schrijf uw vragen vooraf op. Neem deze vragen mee naar het ziekenhuis. Zo vergeet u niets te vragen.
- Op de websites www.b-bewust.nl en www.3goedevragen.nl vindt u voorbeeldvragen die u zou kunnen stellen.
- Maak tijdens het gesprek aantekeningen. Of vraag of u het gesprek mag opnemen. Dan kunt u het later nog eens nalezen of beluisteren.
- Via www.mijnrivas.nl kunt u uw dossier inzien. U vindt hier ook een overzicht van al uw afspraken.
Waaruit bestaat een borst?
In uw borst zitten melkklieren. Elke melkklier is via melkbuisjes verbonden met de tepel. Melkbuisjes worden ook wel melkgangen genoemd (zie Afbeelding 1). Rondom de melkklieren en de melkgangen zit vetweefsel. Achter de borst zitten de borstspier en de ribben. De borstspier is onderdeel van de borstwand. De borst hangt aan de borstspier.
Wat is borstkanker?
Kanker ontstaat door een fout in de celdeling in uw lichaam. Meestal herstelt het lichaam deze fouten. Soms gebeurt dat niet. Dan kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Dit noemen we kanker.
Borstkanker is een vorm van kanker die ontstaat in het borstweefsel. Het komt vaak voor bij vrouwen. Maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Borstkanker komt bij mannen niet vaak voor. De behandeling is bijna hetzelfde als bij vrouwen.
Borstkanker ontstaat meestal langzaam. Het kan jaren duren voordat dit wordt ontdekt. Bij vroege opsporing is borstkanker vaak goed te behandelen. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing.
Er zijn verschillende soorten borstkanker
Hieronder beschrijven we de meest voorkomende soorten borstkanker.
Invasief carcinoom NST (borstkanker in de melkgang)
Mannen hebben maar weinig klierweefsel in de borst. Daarom ontstaat borstkanker bij mannen bijna altijd in de melkgangen (zie afbeelding 1). Dit noemen we invasief carcinoom NST. Hieronder leggen we uit wat dit betekent.
- Invasief betekent dat de kwaadaardige tumor door de wand van een melkklier of een melkgang is gegroeid. Hierdoor kan de tumor doorgroeien in het omliggende weefsel.
- Een carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor of kanker. Wanneer er sprake is van borstkanker spreken we over een mammacarcinoom. Mamma is het Latijnse woord voor borst.
- NST betekent van het Niet Speciale Type.
- Dit soort borstkanker is ontstaan in een melkgang van de borst (zie afbeelding 1).
Invasief lobulair carcinoom (borstkanker in de melkklier)
Soms gaat het om een invasief lobulair carcinoom. Hieronder leggen we uit wat dit betekent.
- Invasief betekent dat de kwaadaardige tumor door de wand van een melkklier of melkgang is gegroeid. Hierdoor kan de tumor doorgroeien in het omliggende weefsel.
- Een carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor of kanker. Wanneer er sprake is van borstkanker spreken we over een mammacarcinoom. Mamma is het Latijnse woord voor borst.
- Lobulair betekent dat de borstkanker is ontstaan in een melkklier van de borst (zie afbeelding 1).
Er zijn ook andere vormen van borstkanker. Deze zijn zeldzaam.
Dit zijn de verschillende kenmerken van borstkanker
Voor de behandeling van borstkanker is het belangrijk dat wij weten welke kenmerken de tumor heeft. Een patholoog onderzoekt met een microscoop het weefsel wat is weggenomen uit de borst. De patholoog onderzoekt of:
- de tumor hormoongevoelig is en
- of er veel van het eiwit HER-2 aanwezig is op de tumor.
Is de tumor hormoon-gevoelig?
- Hormoon-gevoelige borstkanker
Hormoon-gevoelig betekent dat de tumor groeit door de hormonen oestrogeen en/of progesteron. We noemen dit oestrogeen-positief en/of progesteron-positief. Hormoon-gevoelige borstkanker kan behandeld worden met anti-hormonale therapie. Dit is niet altijd nodig. Wat deze behandeling betekent wordt verderop in deze folder uitgelegd. - Hormoon-ongevoelige borstkanker
Kunnen hormonen de tumor niet stimuleren om te
groeien? Dan noemen we dat hormoon-ongevoelige borstkanker. We noemen dit oestrogeen-negatief en progesteron-negatief. Hormoon-ongevoelige borstkanker reageert niet op anti-hormonale therapie.
Hoeveel HER2 op de tumor?
HER2 is een eiwit. Dit eiwit regelt de groei en de deling van normale borstcellen. De patholoog onderzoekt hoeveel van het eiwit HER2 aanwezig is op de tumor.
- HER2-positieve borstkanker
Bij HER2-positieve borstkanker is veel van dit eiwit aanwezig op de tumor. Daardoor krijgen de tumorcellen veel signalen om te groeien en te delen. HER2-positieve borstkanker kan behandeld worden met doelgerichte therapie. Dit is niet altijd nodig. Wat deze behandeling betekent wordt verderop in deze folder uitgelegd. HER2-positieve borstkanker groeit vaak sneller en agressiever dan hormoongevoelige borstkanker. - HER2-negatieve borstkanker
Is er niet veel van het eiwit HER2 aanwezig op de tumor? Dan heet dat een HER2-negatieve borstkanker. HER2-negatieve borstkanker reageert niet op doelgerichte therapie.
Triple-negatieve borstkanker
Triple betekent drie. Triple-negatieve borstkanker is 3 keer negatief:
- De tumor is oestrogeen-negatief.
- De tumor progesteron-negatief.
- De tumor is HER2-negatief.
Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. Triple-negatieve borstkanker reageert niet op anti-hormonale therapie of doelgerichte therapie.
Triple-positieve borstkanker
Triple betekent drie. Triple-positieve borstkanker is 3 keer positief:
- De tumor is oestrogeen-positief.
- De tumor is progesteron-positief.
- De tumor is HER2-positief.
Triple-positieve borstkanker kan behandeld worden met anti-hormonale therapie en doelgerichte therapie. Dit is niet altijd nodig.
Groeisnelheid
De patholoog vergelijkt de tumorcellen in het weggehaalde weefsel met gezonde cellen. Deze vergelijking wordt ook wel ‘gradering’ genoemd. Dit zegt iets over hoe snel de tumorcellen groeien. Hieronder leggen we dit verder uit.
- Graad 1
De tumorcellen lijken voor een groot deel op gezonde cellen. Ze groeien meestal langzaam. - Graad 2
De tumorcellen lijken steeds minder op gezonde cellen. Ze groeien meestal sneller dan gezonde cellen. - Graad 3
De tumorcellen lijken (bijna) niet meer op gezonde cellen. Ze groeien veel sneller dan gezonde cellen.
Soms is het nodig om extra onderzoek te doen
Bijvoorbeeld een MRI-scan of een PET-CT scan. Is extra onderzoek bij u nodig? Dan bespreekt uw arts of verpleegkundig specialist dat met u. U krijgt dan ook meer uitleg over dit onderzoek.
Wij maken voor u een behandelplan op maat
Om u zo goed mogelijk te behandelen, bespreken wij de uitslagen van al uw onderzoeken in de oncologiebespreking. Tijdens dit overleg is het hele team dat borstkanker behandelt aanwezig. Dit team bestaat uit een chirurg, een plastisch chirurg, een verpleegkundig specialist, een oncoloog, een radioloog en een bestralingsarts. In deze bespreking maken wij voor u een voorstel voor uw behandeling. We doen dit op basis van de landelijke richtlijn voor de behandeling van borstkanker. Het behandelvoorstel bespreekt de arts of verpleegkundig specialist met u.
Samen beslissen welke behandeling het beste bij u past
Vroeger bepaalde de arts wat de beste behandeling was. Nu weten we dat het belangrijk is dat u als patiënt meebeslist over uw behandeling. De arts of verpleegkundig specialist bespreekt de verschillende behandelopties met u. Iedere behandeling heeft bijwerkingen. En kan gevolgen hebben op de langere termijn. Vertel daarom wat voor u belangrijk is. Zodat u samen met uw arts of verpleegkundig specialist beslist welke behandeling het beste bij uw situatie past.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij borstkanker
Meestal krijgt u meerdere behandelingen. Welke behandelingen voor u het beste zijn, hangt bijvoorbeeld af van de kenmerken van de borstkanker die u heeft. En hoe uitgebreid de ziekte is.
Mogelijke behandelingen bij borstkanker zijn:
Operatie
Een operatie is altijd nodig als de behandeling gericht is op genezen. Bij een man met borstkanker wordt meestal al het borstweefsel met de tepel verwijderd. Dit heet een borstamputatie. Een borstsparende operatie lukt meestal niet.
Bestraling
Bestraling wordt ook wel radiotherapie genoemd. Bij bestraling wordt straling gebruikt om tumorcellen kapot te maken. Na een borstsparende operatie volgt bijna altijd bestraling. Soms is ook na een borstamputatie bestraling op de borstwand of oksel nodig.
Behandeling met medicijnen
Borstkanker kan ook worden behandeld met medicijnen. Zoals chemotherapie, doelgerichte therapie en anti-hormonale therapie.
- Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die tumorcellen doden. Of hun celdeling remmen. Deze medicijnen krijgt u via een infuus in uw arm. Ze verspreiden zich via het bloed door uw hele lichaam. U krijgt een aantal chemokuren, afgewisseld met periodes van rust. Chemotherapie wordt gegeven op de Dagbehandeling van ons ziekenhuis. - Doelgerichte therapie
Is de tumor HER2-positief? Dan krijgt u misschien een behandeling met doelgerichte therapie. Doelgerichte therapie blokkeert de werking van het eiwit HER2. Daardoor stoppen de tumorcellen met groeien. Doelgerichte therapie krijgt u via een infuus in uw arm. Het verspreidt zich via het bloed door uw hele lichaam. Doelgerichte therapie wordt meestal samen met chemotherapie gegeven. Het wordt gegeven op de Dagbehandeling van ons ziekenhuis. - Anti-hormonale therapie
Is de tumor hormoongevoelig? Dan groeit de tumor onder invloed van de hormonen progesteron en/of oestrogeen. Bij anti-hormonale therapie krijgt u medicijnen die ervoor zorgen dat u minder van deze hormonen aanmaakt. Of dat hun invloed op de kankercellen minder groot wordt. De groei van de tumor of van uitzaaiingen neemt dan af. Anti-hormonale therapie wordt meestal gegeven als pil. Soms als een prik. Of allebei. De medicijnen verspreiden zich via het bloed door uw hele lichaam.
Erfelijkheid bij borstkanker
Ongeveer tien procent van de mannen met borstkanker hebben een erfelijke aanleg voor borstkanker. Daarom komt u in aanmerking voor erfelijkheidsonderzoek. Wilt u dit laten onderzoeken? Dan krijgt u een afspraak bij een klinisch geneticus. Dit is een arts die veel kennis heeft van erfelijke ziektes. Deze arts bespreekt de gevolgen van het erfelijkheidsonderzoek voor u en uw familie. Bij erfelijkheidsonderzoek wordt uw bloed onderzocht.
Voor meer informatie over erfelijke borstkanker kunt u kijken op de website www.kankerindefamilie.nl.
Op deze websites vindt u betrouwbare informatie
Betrouwbare informatie kunt u vinden op de websites www.kanker.nl en www.mannenmetborstkanker.nl. Ook kunt u via deze websites in contact komen met andere mannen die borstkanker hebben (gehad).
Ben je tussen de tussen 18 en 39 jaar en hoor je dat je kanker hebt?
AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar die voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Behoor jij tot deze groep? In het Beatrixziekenhuis hebben we speciale zorg voor je, afgestemd op jouw behoeften en vragen. Dit noemen we AYA-zorg. Op deze pagina lees je meer over deze speciale zorg.
De gegevens van mensen met kanker worden verzameld om te leren over deze aandoening
Om kanker te kunnen bestrijden willen artsen en onderzoekers er alles over weten. De gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland worden daarom verzameld. De gegevens worden bewerkt. Daardoor zijn ze niet te herleiden naar een persoon. Elk ziekenhuis, dus ook het Beatrixziekenhuis, heeft hiervoor toestemming gegeven. Als u dit niet wilt dan kunt u dat laten weten bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). U kunt een e-mail sturen naar: fg@iknl.nl of een brief sturen naar:
Integraal Kankercentrum Nederland t.a.v. de functionaris gegevensbescherming, Postbus 19079, 3501 DB, Utrecht.
Uw behandelteam
- Drs. T.G. Frakking (chirurg)
- Dr. S.C. de Jong (chirurg)
- Sandra den Besten (verpleegkundig specialist)
- Petra de Jongh (mammacare-verpleegkundige)
- Mathilde van Zijtveld (mammacare-verpleegkundige)
Neem gerust contact met ons op
De mammacare-verpleegkundige is uw aanspreekpunt
Een mammacare-verpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg voor mensen met borstkanker en andere borstafwijkingen. U kunt bij haar terecht met uw vragen en zorgen. Tijdens de gesprekken met uw arts is de mammacare-verpleegkundige aanwezig. Zij is op de hoogte van uw persoonlijke situatie.
Bereikbaarheid mammacare-verpleegkundige
- Uw mammacare-verpleegkundige is bereikbaar op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 08.00 en 15.00 uur via telefoonnummer (0183) 644818.
- Is de mammacare-verpleegkundige niet bereikbaar? Bel dan de polikliniek Chirurgie. De polikliniek is bereikbaar van 8.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur via telefoonnnummer (0183) 644205.
U kunt uw vragen ook stellen via de app BeterDichtbij
Via deze app kunt u eenvoudig en veilig contact hebben met de mammacare-verpleegkundige. Tijdens uw afspraak in het ziekenhuis vertellen wij u over deze app.
U kunt vragen ook via e-mail stellen
U kunt uw vragen ook mailen naar mammab1@rivas.nl. Wij proberen binnen 2 werkdagen te antwoorden.
Een e-mail is niet beveiligd. Contact via de app BeterDichtbij is daarom veiliger.
Contact over afspraken maken of administratieve vragen
Wilt u een afspraak maken of verzetten? Of heeft u administratieve vragen? Bel dan op werkdagen tussen 08.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (0183) 644205.