Wat is een herseninfarct?
Een herseninfarct ontstaat als er een bloedvat in de hersenen verstopt raakt door een bloedpropje. Hierdoor kan het bloed niet verder stromen. Dat deel van de hersenen krijgt dan geen zuurstof en voedingsstoffen meer en kan daardoor niet meer goed werken. Als dat deel van de hersenen het rechterbeen aanstuurt, dan kan het rechterbeen ineens uitvallen. Met uitvallen bedoelen we dat u het rechterbeen niet meer kunt bewegen of voelen. Als het deel van de hersenen zorgt voor het praten, dan kunt u problemen krijgen met praten of woorden vinden. Zoals u ziet, geeft ieder deel van de hersenen weer andere klachten. Als het bloedpropje in het bloedvat snel verdwijnt, kunnen de hersenen nog herstellen. Maar als het te lang duurt, dan kan een deel van de hersenen beschadigd raken of zelfs afsterven.
Wat is een TIA?
Als het bloedvat maar voor korte tijd wordt afgesloten, dan noemen we dat een TIA. De klachten bij een TIA zijn hetzelfde als bij een herseninfarct, maar ze duren veel korter. Meestal duurt het maar enkele minuten tot een half uur. Heel soms duren de klachten nog wat langer.
Een TIA is dus een herseninfarct dat heel snel herstelt. Het is soms een eerste waarschuwing voor een echt herseninfarct met blijvende gevolgen. Dus als u een TIA heeft gehad, moet u zo snel mogelijk naar de huisarts. Die kan onderzoek doen naar de oorzaak en u goed behandelen, zodat u niet toch een herseninfarct krijgt.
Oorzaken
De oorzaken, onderzoeken en behandeling zijn hetzelfde voor een TIA en herseninfarct. Hieronder leggen we hier meer over uit.
Oorzaak: slagaderverkalking
Een slagader is een bloedvat dat zuurstof van het hart naar de hersenen brengt. Er zijn meerdere slagaders in de hersenen. Slagaderverkalking betekent dat een of meerdere slagaders in de hersenen vanbinnen steeds kleiner wordt. Dit komt doordat de binnenkant van de slagader beschadigd raakt. Als zo’n stukje beschadigd raakt, ontstaat er op die plek een ophoping van bloed, vet, cholesterol en ontstekingscellen. Zo’n ophoping noemen we ook wel een “plaque”. Hoe groter de plaque, hoe kleiner de slagader vanbinnen wordt.
De kans op slagaderverkalking wordt groter door:
- Roken
- Verhoogd cholesterol
- Hoge bloeddruk
- Overgewicht
- Suikerziekte (diabetes mellitus)
- Te weinig bewegen of sporten
- Hart- en vaatziekten in de familie (vooral bij een vader, moeder, broer of zus die hart- of vaatproblemen heeft vóór het 65ste levensjaar)
- Leeftijd en geslacht
- Stress
Oorzaak: hartziekten
- Onregelmatige hartslag (atriumfibrilleren)
- Een nieuwe hartklep of een zieke hartklep
- Een hartaanval