Baarmoederhalskanker heeft te maken met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan je krijgen door seks. Het is een virus dat bij heel veel vrouwen voorkomt. Meer dan 80% van de vrouwen krijgt dit virus. Meestal wordt het virus door het lichaam vanzelf weer opgeruimd.
De cellen in uw baarmoederhals delen zich steeds. Soms gaat er iets mis in het delen van deze cellen. Dat komt door het HPV-virus. Dan kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Dit is geen kanker, maar een voorstadium van kanker. Deze afwijkende cellen verdwijnen vaak vanzelf.
Bij het voorstadium van baarmoederhalskanker zitten er dus afwijkende cellen in uw baarmoederhals. Dit voorstadium kan vanzelf genezen. Het kan ook worden verwijderd. Dat doen we met een kleine operatie aan uw baarmoedermond. Deze operatie heet lisexcisie of conisatie.
Verdwijnen deze afwijkende cellen niet vanzelf?
Dan kunnen deze afwijkende cellen kankercellen worden. Er ontstaat dan baarmoederhalskanker. Dit gaat heel langzaam. Het kan wel tot vijftien jaar duren.
Heeft u baarmoederhalskanker? Dan zijn er verschillende behandelingen. Welke behandeling het beste is, hangt af van het tumorstadium. Dat betekent dat het afhangt van hoe de tumor zich heeft uitgebreid. En of de kanker beperkt is tot uw baarmoedermond. Soms is een operatie mogelijk, of bestraling. En soms behandelen we baarmoederhalskanker met een combinatie van chemotherapie en bestraling. Dit noemen we chemoradiatie.