Allergie voor lanolin (wolalcoholen)
Wat is…
U bent allergisch voor lanolin (wolalcoholen); Wat nu?
Bij u is een allergie voor lanolin (wolalcoholen) aangetoond. Wanneer u hiermee in contact komt, kan het aanleiding geven tot het ontstaan of toenemen van eczeem. Het is daarom van groot belang dat u probeert contact met lanolin te vermijden. Deze informatiepagina kan u daarbij behulpzaam zijn.
Wat is lanolin?
Lanolin komt voor in wolvet, een wasachtige substantie die door de talgklieren van schapen wordt uitgescheiden. Na winning van wolvet uit wol, wordt dit op verschillende wijzen behandeld. Hierdoor ontstaat een groep van wolvette producten die iets in eigenschappen kunnen verschillen. In al deze typen wolvet is lanolin aanwezig. Sommige van deze stoffen kunnen allergisch contacteczeem veroorzaken. Wolvet of adeps lanae is ook bekend onder de naam lanolin. Op cosmetica en toiletartikelen staat, indien deze lanolin bevatten, bij de samenstelling de Engelse benaming 'lanolin'.
In welke producten komt lanolin voor?
Lanolin (wolalcoholen) is te vinden in talrijke cosmetica en toiletartikelen zoals crèmes, rouge, lippenstift, lippenbalsems, zeep, shampoo en doucheproducten.
Ook in farmaceutische preparaten zoals zalven, crèmes, zetpillen en dergelijke kunnen wolvetten verwerkt zijn. Verder komt lanolin nog voor in een groot aantal industriële en huishoudelijke producten; afwasmiddelen, boenwas, leerwas, autowas, schoensmeer en andere 'wassen', die gebruikt worden om iets vet te houden. Zo kan het bijvoorbeeld ook gebruikt worden als coating of beschermlaagje voor bedrading. Andere industriële toepassingen zijn het gebruik in snij- en boorvloeistof, sommige verven en drukinkten.
Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?
Het voorkomen van allergische reacties zal niet altijd eenvoudig zijn. Lanolin kan in zeer uiteenlopende producten voorkomen. Cosmetica en toiletartikelen moeten dus geen lanolin bevatten. Om dit na te gaan kunt u op de verpakking kijken bij de samenstelling. Wanneer lanolin op de verpakking staat, kunt u het product dus niet gebruiken.
Het is verstandig om uw apotheker en uw arts op de hoogte te stellen dat u allergisch bent voor lanolin (wolalcoholen), zodat de apotheek en uw arts er voor kunnen zorgen dat u geen producten krijgt voorgeschreven die lanolin bevatten. Wanneer u op uw werk met producten in aanraking komt die lanolin bevatten, is het niet altijd eenvoudig om contact geheel te vermijden. In dat geval moet uw bedrijfsarts geraadpleegd worden.
Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?
Een enkele keer kan contact met lanolin bevattende producten die uw partner gebruikt mede oorzaak zijn van uw klachten.
Omdat u tevens allergisch kan zijn voor aan lanolin verwante stoffen, moet u ook deze verwante producten vermijden. Het betreft bijvoorbeeld cetylstearylalcohol, cetylalcohol, oleylalcohol of stearylalcohol.
Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
U dient de samenstelling van cosmetica en toiletartikelen nauwkeurig te controleren. Alle ingrediënten staan in de ingrediëntenlijst op de verpakking vermeld. Wanneer de verpakking te klein is, dan heeft de winkelier (wettelijk verplicht) een bijsluitertekst in de winkel waarop alle ingrediënten vermeld staan. Producten die 'lanolin' bevatten moeten vermeden worden. Wanneer u uw apotheker van uw allergie op de hoogte heeft gesteld, kan hij er voor zorgen dat u geen producten uit de apotheek krijgt, die lanolin bevatten.
Symptomen
Hoe ziet allergisch contacteczeem tengevolge van lanolin eruit?
Allergisch contacteczeem door lanolin (wolalcoholen) ziet er meestal uit als jeukende, rode uitslag; soms zijn er ook bobbeltjes, blaasjes en schilfering en kan het eczeem nattend worden. Het eczeem is te vinden op die plaatsen waar de huid contact heeft met lanolin-bevattende producten. Vaak zullen dat de handen of het gelaat zijn. Ook andere lokalisaties komen voor, zoals de gebieden waar geneeskundige zalven gesmeerd worden, bijvoorbeeld in de bilnaad (aambeipreparaten) en rond 'open benen'.
Oorzaken
Wordt het eczeem geheel veroorzaakt door contact met lanolin?
Het is mogelijk dat het eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met lanolin. Toch is het niet ongewoon dat eczeem blijft bestaan ondanks het vermijden van producten die lanolin bevatten. Dit komt omdat eczeem vaak meer oorzaken heeft. Behalve allergie kan ook irritatie meespelen. Bijvoorbeeld irritatie door contact met water, zeep, afwasmiddelen, oplosmiddelen en dergelijke. Daarnaast kan eczeem een uiting zijn van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Het is zinvol om producten die lanolin bevatten te vermijden.