Bij u is een allergie voor clioquinol aangetoond. Wanneer u hiermee in aanraking komt zal een eczeem ontstaan. Het is daarom van belang om contact met clioquinol te vermijden. Deze informatiepagina kan u daarbij behulpzaam zijn. Voor meer informatie over allergisch contacteczeem in het algemeen kunt u de informatiepagina "Allergisch contacteczeem" raadplegen.
Wat is clioquinol?
Clioquinol (Vioform, 5-chloor-7-jood-8-chinolinol) is een bederfwerend, ziektekiemendodend geneesmiddel. Een andere naam voor clioquinol die vaker gebruikt wordt is vioform.
In welke producten komt clioquinol voor?
Clioquinol wordt gebruikt in zalven en pasta's voor de behandeling van infecties met bacteriën en schimmels op de huid, in oren, op slijmvliezen en bij open benen. Clioquinol komt alleen voor in door artsen voorgeschreven zalven en crèmes. Clioquinol kan ook gebruikt worden in oordruppels en komt ook voor in suspensies en tabletten voor inname door de mond.
Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?
Het vermijden van het contact met clioquinol is noodzakelijk. Meldt altijd aan uw huisarts en specialist dat u voor deze stof allergisch bent, zodat bij het voorschrijven van crèmes, zalven, oordruppels en dergelijke hiermee rekening gehouden kan worden. Ook is het verstandig de apotheek van uw allergie in kennis te stellen.
Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?
Bij een allergie op clioquinol kan ook een allergie ontstaan op andere zogenaamde gehalogeneerde hydroxychinolines, stoffen die erg op clioquinol lijken. Voorbeelden hiervan zijn:
- chloorjodoquine;
- chloroquine;
- hydroxychloroquine;
- amodiaquine.
Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Lees goed de verpakking of bijsluiter van de producten die u wilt gaan gebruiken. Wanneer er clioquinol of andere gehalogeneerde hydroxychinolines in aanwezig zijn, moet u het product niet gebruiken.