Conserveermiddelen

Een overgevoeligheid voor conserveermiddelen is geconstateerd of wordt verondersteld. Deze vallen onder de additieven (toevoegingen) maar kunnen ook van nature in voeding voorkomen. Conserveermiddelen voorkomen of remmen de groei van gisten, schimmels en bacteriën in een product. Zo wordt bederf van het voedingsmiddel voorkomen, wordt de houdbaarheid ervan verlengd en wordt de groei van ziekteverwekkende bacteriën en schimmels in een product geremd.Omdat een overgevoeligheid voor conserveermiddelen ook bij andere stoffen een soortgelijke reactie kan uitlokken, met name huiduitslag, zijn in het volgende overzicht deze stoffen vermeld. Het is wellicht verstandig om ook het gebruik van deze stoffen zo veel mogelijk te beperken.

Additieven

Met name benzoëzuur, benzoaten, sulfiet en glutaminaat kunnen een reactie geven. Deze stoffen worden als volgt vermeld:

  • benzoëzuur (E 210) en benzoaten (E 211t/m E 219) Deze worden met name verwerkt in margarine, halvarine, mayonaise, slasaus, leverpastei, vruchtensausen, jam, vruchtenwijn. Ook kunnen deze stoffen van nature in voedingsmiddelen voorkomen, maar ze worden ook toegevoegd aan geneesmiddelen en cosmetica
  • sulfiet. Dit is een conserveermiddel (E 220 t/m E 224, E 226 t/m E 228)
  • glutaminezuur, glutamaat. Dit zijn smaakversterkers (E 620 t/m E 625). Deze worden met name verwerkt in kant en klare soepen, sauzen, juspoeder, aroma, vetsin, zoutjes en vleeswaren
  • vanilline en gallaten (E 310 t/m E 312). Vanilline komt o.a in chocolade voor

AZO-kleurstoffen

AZO-kleurstoffen zijn de kleurstoffen die het vaakst een reactie geven. Het zijn kleurstoffen waarvan de toevoeging op de verpakking van een voedingsmid¬del vermeldt moet zijn door middel van een "E-code".
Het betreft de E-code nummers: E 102 (tartrazine), E 104 (chinolinegeel), E 110 (oranjegeel), E 122 (azorubine), E 123 (ama¬rant), E 124 (coche¬nille¬rood), E 128 (rood 2G), E 151 (briljantzwart), E 154 (bruin FK), E 155 (bruin HT), E 180 (litholrubine BK).
Deze kleurstoffen worden vooral gebruikt in koek en snoep en in dranken. Ook kunnen deze kleurstoffen voorkomen in geneesmiddelen en cosmetica. Tartrazine geeft het vaakst en de heftigste reactie in een kleine concentratie.

Algemene regels om het dieet zo goed mogelijk uit te voeren:

  1. Lees altijd de opschriften op de verpakkingen. Bij twijfels het product niet gebruiken.
  2. Gebruik zoveel mogelijk "pure" voedingsmiddelen, zo weinig mogelijk bewerkt en met zo min mogelijk toevoegingen.

Heeft u nog vragen?

Mocht iets niet duidelijk zijn of heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw diëtist van Expertisecentrum Voeding en Leefstijl.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube en Vimeo. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt, kunt u dat hier aangeven. U kunt dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Lees meer over het cookiebeleid